Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Dimand: Τα πιθανά exits, η ολοκλήρωση του Skyline και τα νέα projects

Πρόβλεψη για υπερδιπλασιασμό μικτών κερδών το 2024 διατύπωσε η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο ενημέρωσης αναλυτών στην ΕΘΕ. Η εκτίμηση για την απόδοση του Skyline και το σχέδιο επενδύσεων. Μέρισμα από το 2024.

Dimand: Τα πιθανά exits, η ολοκλήρωση του Skyline και τα νέα projects

Η ωρίμαση των υπό ανάπτυξη projects αναμένεται να στηρίξει την κερδοφορία της Dimand το 2024, καθώς σύμφωνα με τον κ. Δ. Ανδριόπουλο, επικεφαλής της εταιρείας στην τρέχουσα χρήση είναι πιθανή η αποεπένδυση από πέντε σημαντικά έργα.

Σύμφωνα με την παρουσίαση των δεδομένων της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η εταιρεία διαθέτει χαρτοφυλάκιο ανάπτυξης ακινήτων μικτής αξίας (GDV) της τάξης του 1,2 δισ.ευρώ με ορίζοντα σταδιακής ολοκλήρωσης έως τα μέσα του 2027. Από το παραπάνω σύνολο, πέντε έργα που αντιστοιχούν σε 350 εκατ.ευρώ GDV ενδέχεται να ρευστοποιηθούν μέσα στο 2024, προσφέροντας αφενός ρευστότητα της τάξης των 100 εκατ.ευρώ αλλά και υπερδιπλασιάζοντας την κερδοφορία του 2024 έναντι του 2023.

Υπενθυμίζεται πως το 2023 η προ φόρων κερδοφορία που εμφάνισε η εταιρεία διαμορφώθηκε σε 17 εκατ.ευρώ περίπου, εκ των οποίων σύμφωνα με την CFO της Dimand κ. Α. Χαλκιαδάκη, 8 εκατ,ευρώ αφορούσαν σε οργανικά κέρδη και τα υπόλοιπα προήλθαν από την αναπροσαρμογή αποτίμησης των ενεργών projects.

Εν προκειμένω, η εταιρεία εκτιμά πως στην τρέχουσα χρήση θα αποεπενδύσει από το ακίνητο γραφείων που έχει μισθωθεί από την PwC και πρόκειται να μεταβιβασθεί στην Eurobank, από τον Πύργο Πειραιά, από το Μινιόν, από το κτίριο της ΕΕΔΕ ( που έχει μισθωθεί στα ΕΛΤΑ) και από το HUB 26 (κτίριο γραφείων στη Θεσσαλονίκη).

Skyline Project

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής για το πακέτο ακινήτων του Project Skyline, ύψους 438 εκατ.ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2024, σύμφωνα με τη διοίκηση της Dimand, η οποία αποτελεί leader investor στο consortium που ελέγχει το 65% του χαρτοφυλακίου (55% Dimand, 25% Premia Properties, 20% EBRD) και με την Alpha Bank να ελέγχει το 35% μέσω της Alpha Αστικά Ακίνητα. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση, αναφέρθηκε πως από τα 700 περίπου ακίνητα του χαρτοφυλακίου τα 630 βρίσκονται σε διαδικασία προπώλησης (αν και δεν έχει επέλθει το κλείσιμο της συναλλαγής), ενώ τα υπόλοιπα θα ανακατασκευαστούν και θα αποτελέσουν ακίνητα εισοδήματος, με την Dimand να λαμβάνει έξτρα fee για την προετοιμασία τους. Η απόδοση του project δε υπολογίζεται σε IRR 25% και 2,5 φορές τα επενδεδυμένα κεφάλαια.

Ο κ. Ανδριόπουλος δε ανάφερε πως η εταιρεία κινείται προς τη διεκδίκηση αντίστοιχων χαρτοφυλακίων ακινήτων (που δεν συνδέονται με κόκκινα δάνεια), διαθέτοντας πλέον τεχνογνωσία αλλά και ανεξάρτητη διοικητική ομάδα.

Νέα projects

Η εταιρεία τρέχει επίσης projects ανάπλασης ακινήτων για την προσεχή τριετία όπως το πρώην ακίνητο της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στο Βοτανικό, το κτίριο γραφείων του ΤΕΕ στο Μαρούσι, όσο και μικρότερα στο αθηναϊκό κέντρο, ενώ αναμένεται μέσα στο α’ εξάμηνο του 2023 να προσθέσει ακόμη τρία σημαντικά έργα «μειωμένου ρίσκου», όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Δ. Ανδριόπουλος.

Ειδικότερα, πρόκειται για έργα development στην Αθήνα το πρώτο ως αυτόνομη επένδυση της εταιρείας, και τα άλλα δύο με συνεπενδυτές, τα οποία αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του α’ εξαμήνου του 2024.

Σημειώνεται τέλος πως η διοίκηση της εταιρείας προσανατολίζεται πλέον σε διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v