Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στεγαστικά νέας γενιάς με μοντέλο το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Στεγαστικά δάνεια νέας γενιάς βασισμένα στο μοντέλο του προγράμματος «Σπίτι μου», για ηλικιακές ομάδες έως 45 ετών, ετοιμάζουν οι τράπεζες. Οι στόχοι για πιστωτική επέκταση και ένταξη νέων πελατών στα χαρτοφυλάκια.

Στεγαστικά νέας γενιάς με μοντέλο το πρόγραμμα «Σπίτι μου»

Στεγαστικά δάνεια νέας γενιάς βασισμένα στο μοντέλο του προγράμματος «Σπίτι μου» που έτρεξε το δημόσιο τους προηγούμενους μήνες ετοιμάζουν η μία μετά την άλλη οι τράπεζες, αφενός για να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση στη στεγαστική πίστη, αφετέρου, για να εντάξουν στα χαρτοφυλάκιά τους νέους πελάτες καθώς τα εν λόγω δάνεια απευθύνονται σε ηλικιακές ομάδες έως 45 ετών.

«Η ανάγκη διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των στεγαστικών δανείων είναι επιτακτική καθώς ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στην εν λόγω κατηγορία είναι καθηλωμένος», αναφέρει αρμόδιο στέλεχος τράπεζας και προσθέτει: «Όλες οι τράπεζες, ήδη μία έχει ανακοινώσει ένα πρόγραμμα στα πρότυπα του "Σπίτι μου", ετοιμάζουν αντίστοιχες κινήσεις προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες».

Πιλότος

Μολονότι η ζήτηση για λήψη στεγαστικού δανείου τα τελευταία χρόνια παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που δόθηκε με προνομιακούς όρους καθώς τα δάνεια επιδοτήθηκαν από το κράτος, απέδειξε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να προσαρμοστούν σε πιο ευέλικτα και ελκυστικά για τους εν δυνάμει δανειολήπτες.

«Τα ελκυστικά σταθερά επιτόκια αλλά και η τραπεζική χρηματοδότηση έως 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου αποτελούν τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους στηρίζονται και θα στηριχθούν τα νέα στεγαστικά δάνεια», συμπληρώνει ο συνομιλητής μας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι τράπεζες περίμεναν από τις αρχές του έτους την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αν θα υπάρξει δεύτερος γύρος του κρατικού προγράμματος, κάτι που δεν διαφαίνεται καθώς οι πόροι εξαντλήθηκαν, οπότε οι τράπεζες ξεκίνησαν την προσαρμογή των δικών τους προγραμμάτων.

Η ΕΤΕ και οι υπόλοιπες

Τις προηγούμενες ημέρες η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στο λανσάρισμα του νέου στεγαστικού δανείου στα πρότυπα του προγράμματος «Σπίτι μου» ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο πρόγραμμα έχει στα σκαριά η Eurobank. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι σύντομα θα κινηθεί ο ανταγωνισμός και σε αντίστοιχα δανειακά προγράμματα θα προχωρήσουν και οι υπόλοιποι παίκτες του κλάδου.

Προτροπή προς τις τράπεζες να αυξήσουν την πιστωτική επέκταση στα στεγαστικά δάνεια έχουν κάνει τον τελευταίο καιρό τόσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας όσο και ο Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Οι όροι

Τα εν λόγω στεγαστικά προγράμματα θα απευθύνονται σε εν δυνάμει δανειολήπτες ηλικίας έως 45 ετών, χρηματοδοτούν το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, έχουν διάρκεια έως και 40 έτη και σταθερό επιτόκιο που ξεκινάει από το 3%, ανάλογα με την επιλογή της χρονικής διάρκειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v