Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Cenergy: Πώς ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για την επένδυση στις ΗΠΑ

Στο τραπέζι το project κατασκευής εργοστασίου παραγωγής καλωδίων στο Μέριλαντ, μετά την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής από το αμερικανικό Δημόσιο. Κινήσεις για διαπραγματεύσεις με στρατηγικούς επενδυτές ή/και χρηματοδότες.

Cenergy: Πώς ξεδιπλώνεται ο σχεδιασμός για την επένδυση στις ΗΠΑ

Η Cenergy δεν είχε κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον της να προχωρήσει στην ίδρυση παραγωγικής μονάδας στις ΗΠΑ, τόσο σε ό,τι αφορά τα υποθαλάσσια, όσο και τα υπέργεια καλώδια, λόγω της πολύ υψηλής ζήτησης που προβλέπεται να εκδηλωθεί στη χώρα κατά τα επόμενα χρόνια. Άλλωστε, η Cenergy συγκαταλέγεται στις πολύ λίγες εταιρείες στον κόσμο που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν υποθαλάσσια καλώδια και επιπλέον μια ενδεχόμενη παραγωγική της παρουσία στις ΗΠΑ θα της έδινε πρόσθετα πλεονεκτήματα για τη διεκδίκηση έργων στη χώρα.

Γνωστή είναι και η προ διετίας κατ’ αρχήν συμφωνία που είχε συνάψει ο εισηγμένος όμιλος με την Orsted, με στόχο την από κοινού δημιουργία μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στην πολιτεία Μέριλαντ, μια συμφωνία που επί του παρόντος παρέμενε «παγωμένη» εξ’ αιτίας μιας σειράς ζητημάτων που αντιμετώπισαν οι Δανοί στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα.

Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το περιβάλλον, ήρθε η πρόσφατη ανακοίνωση της Cenergy να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα, καθώς η ελληνική εταιρεία εξασφάλισε από το αμερικανικό δημόσιο φορολογική απαλλαγή έως και 58 εκατ. δολάρια, για ένα project της τάξεως των 300 εκατ. δολαρίων, το οποίο έχει πολλά κοινά σημεία με αυτό που σχεδιαζόταν σε συνεργασία με την Orsted (σ.σ. ίδιο προϊόν παραγωγής, με έδρα στην ίδια πολιτεία, στην ίδια χώρα), αλλά χωρίς να αναφέρεται πουθενά στην ανακοίνωση το όνομα των Δανών.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η Cenergy μπορεί μεν να μην έχει αποφασίσει ακόμη για το αν τελικά θα ξεκινήσει την παραγωγική επένδυση στις ΗΠΑ, πλην όμως η εξασφάλιση του φορολογικού κινήτρου αποτελεί ένα ακόμη επιχείρημα υπέρ της ανάληψης του project, που δεν υπήρχε κατά το παρελθόν.

Επιπρόσθετα, το φορολογικό αυτό κίνητρο δίνει πλεονέκτημα στον ελληνικό όμιλο στις όποιες διαπραγματεύσεις γίνουν στο μέλλον, είτε με υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, είτε με ενδιαφερόμενο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, η ανακοίνωση της Cenergy συνεχίζει να μην αποκλείει τους Δανούς της Orsted ως ενδεχόμενο στρατηγικό συνεργάτη, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν περιορίζεται σε αυτούς.

Φαίνεται λοιπόν πως ο ελληνικός όμιλος είναι διατεθειμένος να εξετάσει όλες τις δυνητικές συνεργασίες με εταίρους που θα ήθελαν να τοποθετηθούν στη συγκεκριμένη αγορά και να συμβάλλουν στο project, όπως επίσης και όλες τις εναλλακτικές μορφές συνεργασιών στο κομμάτι της χρηματοδότησης της επένδυσης.

Το πιθανότερο μάλιστα είναι, πως τέτοιες συζητήσεις με στρατηγικούς επενδυτές, ή/και χρηματοδότες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν στο μέλλον, αλλά έχουν ήδη ξεκινήσει...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v