Jan Karas: Ο ΟΠΑΠ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, τα σχέδια για το 2024

Ωθηση από τη συνεπή και αποδοτική υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward. Διερευνά την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως το «υπεύθυνο παιχνίδι».

Jan Karas: Ο ΟΠΑΠ ανταποκρίθηκε στις προκλήσεις, τα σχέδια για το 2024
Ο Επικεφαλής Οικονομικών του ΟΠΑΠ, Pavel Mucha, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Jan Karas, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, Kamil Ziegler, η Γενική Διευθύντρια Νομικών και Ρυθμιστικών Θεμάτων και Κανονιστικής Συμμόρφωσης, Νάνση Βέρρα και η Εταιρική Γραμματέας του ΟΠΑΠ, Μάρι Εμμανουήλ.

Με υψηλή συμμετοχή, που ξεπέρασε το 78%, πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του ΟΠΑΠ, κατά την οποία οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν με ευρεία πλειοψηφία το σύνολο των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Σε αυτά περιλαμβάνονταν οι προτάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου σχετικά με την ανταμοιβή των μετόχων για το οικονομικό έτος 2023, η οποία ανήλθε συνολικά στο 1,85 ευρώ ανά μετοχή. Η γενναιόδωρη αυτή ανταμοιβή είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, ενώ ανταποκρίνεται στη σταθερή δέσμευση του ΟΠAΠ για τη δημιουργία σημαντικής αξίας για τους μετόχους του.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, οι μέτοχοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για το 2023, καθώς και για τα νέα ιστορικά ρεκόρ του ΟΠAΠ. Μεταξύ άλλων, το ετήσιο GGR ξεπέρασε το ορόσημο των €2 δισεκατομμυρίων, ενώ το EBITDA έφτασε τα €744,9 εκατομμύρια, σε επαναλαμβανόμενη βάση.

Από την πλευρά του, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΟΠAΠ Kamil Ziegler ευχαρίστησε τους μετόχους, τους συνεργάτες και τους κοινωνικούς εταίρους για την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους προς τη διοίκηση της εταιρείας, ενώ εξήρε τους εργαζόμενους του ΟΠAΠ για την αφοσίωση και τη συμβολή τους στην επίτευξη των εταιρικών στόχων.

Στην τοποθέτησή του προς τους μετόχους, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΠAΠ Jan Karas τόνισε ότι η εταιρεία ανταποκρίθηκε με επιτυχία σε προκλήσεις όπως οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και των φυσικών καταστροφών, χάρη στο ανθεκτικό επιχειρηματικό μοντέλο και τις πρωτοβουλίες της. Παράλληλα, ευχαρίστησε το δίκτυο των συνεργατών και τους εργαζόμενους του ΟΠAΠ για τoν σημαντικό ρόλο τους στην επιτυχία της εταιρείας.

Σύμφωνα με τον κύριο Karas, η συνεπής και αποδοτική υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward έδωσε ώθηση στις επιδόσεις της εταιρείας. Όπως τόνισε, τόσο οι retail όσο και οι online δραστηριότητες αναπτύχθηκαν δυναμικά, χάρη στην προσήλωση του ΟΠAΠ στην ψηφιοποίηση, την τοποθέτησή του στην προσιτή διασκέδαση, την ανανέωση παραδοσιακών παιχνιδιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.

Στο retail, ο κύριος Karas στάθηκε στο ολοκληρωμένο και σύγχρονο χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών κληρώσεων του ΟΠAΠ, σημειώνοντας ότι οι πελάτες έχουν υποδεχθεί θερμά τα ανανεωμένα ΛΟΤΤΟ και ΤΖΟΚΕΡ, ενώ το Eurojackpot, που λανσαρίστηκε πρόσφατα, δείχνει ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα. Επιπλέον, οι επιδόσεις του Πάμε Στοίχημα ενισχύθηκαν χάρη στη νέα πλατφόρμα του παιχνιδιού, ενώ το OPAP Store App, ο βασικός πυλώνας ψηφιοποίησης των καταστημάτων, συνέχισε να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς υιοθέτησης. Ακόμη, συνεχίστηκε δυναμικά η ανανέωση των VLTs, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερες επιδόσεις.

Στο online, τόσο η Stoiximan όσο και οι online πλατφόρμες του ΟΠAΠ σημείωσαν ρεκόρ ενεργών πελατών και εσόδων. Η σημαντικότερη εξέλιξη του 2023 ήταν το λανσάρισμα του Opaponline.gr. Σύμφωνα με τον κύριο Karas, με τη νέα iLottery πλατφόρμα, ο ΟΠAΠ διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online χαρτοφυλάκια διεθνώς. Ακόμη, ενισχύθηκε η παικτική δραστηριότητα στο Pamestoixima.gr, χάρη στη νέα στοιχηματική πλατφόρμα του, ενώ τα παιχνίδια online casino συνέχισαν να σημειώνουν δυναμική ανάπτυξη, χάρη και στην απήχησή τους σε νεαρότερα και γυναικεία κοινά.

Επίσης, οι μέτοχοι εξήραν το μεγάλο κοινωνικό έργο του ΟΠAΠ και την επιτυχημένη στρατηγική ESG του. Από την πλευρά του, ο κύριος Karas τόνισε ότι η κοινωνική προσφορά είναι συνυφασμένη με τις δραστηριότητες του ΟΠAΠ διαχρονικά, κάνοντας ειδική μνεία στο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας ΟΠAΠ Forward και σε νέες κοινωνικές δράσεις, που υλοποιούνται από κοινού με το δίκτυο των συνεργατών.

Αναφορικά με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες για το 2024, τονίστηκε ότι ο ΟΠAΠ θα κινηθεί στην ίδια πορεία, με τον ίδιο δυναμισμό, εστιάζοντας στην περαιτέρω ενίσχυση των προϊοντικών προτάσεών του. Στο πλαίσιο αυτό, στο retail, θα δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των καταστημάτων ΟΠAΠ ως τοπικών προορισμών προσιτής διασκέδασης. Επίσης, η εταιρεία θα αξιοποιήσει το Eurojackpot, μεγάλα αθλητικά γεγονότα όπως το EURO 2024 κ.ά. Όσον αφορά στο online, προτεραιότητα της εταιρείας είναι η ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των πλατφορμών του, καθώς και η ενίσχυση της αλληλεπίδρασης με τους πελάτες.

Επίσης, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΠAΠ, θα διερευνηθεί η περαιτέρω αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων (π.χ. τεχνητή νοημοσύνη) σε διάφορους τομείς, όπως το Υπεύθυνο Παιχνίδι. Ακόμη, υψηλοί στόχοι έχουν τεθεί στον τομέα της βιωσιμότητας και του ESG. Ταυτόχρονα, ο ΟΠAΠ θα εστιάσει σε δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας με επίκεντρο την Υγεία, τον Αθλητισμό και την Απασχόληση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v