Motor Oil: Πώς «κουμπώνει» με τη στρατηγική η πρόταση για Ηλέκτωρ

Οι τέσσερις πυλώνες ανάπτυξης της Motor Oil και η βαρύτητα που δίνεται στις δραστηριότητες της κυκλικής οικονομίας. Οι εξαγορές που προηγήθηκαν και τα επόμενα βήματα.

Motor Oil: Πώς «κουμπώνει» με τη στρατηγική η πρόταση για Ηλέκτωρ

Η Motor Oil ανακοίνωσε χθες την πρόταση στην Ελλάκτωρ για την απόκτηση του 94% της Ηλέκτωρ έναντι 115 εκατ. ευρώ, με την αγορά να εκτιμά ότι μέχρι τέλος του χρόνου μπορεί να έχει κλείσει η συμφωνία.

Η Motοr Oil, έχοντας εκπονήσει ένα πλάνο «πρασινίσματος» των δραστηριοτήτων της, προχωράει σε μεθοδικές κινήσεις. Έχει προηγηθεί άλλωστε η εξαγορά της Άνεμος και της Unagi. Επομένως, το σχέδιο απόκτησης της Ηλέκτωρ «κουμπώνει» με το συνολικότερο πλάνο που έχει η Motοr Oil και την εφαρμογή των τεσσάρων πυλώνων στο πλαίσιο της ενεργειακής μετάβασης της εταιρείας, μέχρι το 2030.

Οι συγκεκριμένοι πυλώνες αφορούν: την κινητικότητα και το retail, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα εναλλακτικά καύσιμα και την κυκλική οικονομία και, τέλος, τη διύλιση.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα, η Motοr Oil έχει βάλει στο επίκεντρο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, επεκτείνοντας το δίκτυο φόρτισης σταθμών ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Παράλληλα, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα χαρτοφυλάκιο έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επίσης, προχωράει στον ψηφιακό μετασχηματισμό στις δραστηριότητες του ομίλου στη διύλιση.

Σημαντικό βάρος έχει πέσει και στην κυκλική οικονομία και τα εναλλακτικά καύσιμα, έχοντας παρουσία εδώ και χρόνια στον τομέα της παραγωγής βασικών λιπαντικών. Τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά που συλλέγονται από πρατήρια επαναχρησιμοποιούνται μειώνοντας την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Στον τομέα της κυκλικής οικονομίας, η οποία αποτελεί σημαντική επιλογή της συνολικής επιχειρηματικής στρατηγικής του Ομίλου Motοr Oil, πρωτοστατεί η εταιρεία Thalis. Το 2022, η Motοr Oil προχώρησε σε εξαγορά του 100% της Thalis E.S., ενός από τους δυναμικότερους εκπροσώπους στην Ελλάδα στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως ο όμιλος έχει στρέψει μεθοδικά το ενδιαφέρον του σε αυτούς τους τομείς.

Από την άλλη πλευρά, η Ηλέκτωρ πρωταγωνιστεί στη διαχείριση απορριμμάτων εδώ και χρόνια, μέσω των έργων που έχει υλοποιήσει όπως το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v