Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντόπουλος: Οι εισηγμένες θα προσαρμοστούν στο νέο κανονισμό του ΧΑ

«Θέλουμε ένα χρηματιστήριο που θα προσελκύει επενδυτές και όχι ένα που απλά θα έχει εισηγμένες εταιρείες», υποστηρίζει. Οι εταιρείες θα αντιδράσουν θετικά στο νέο κανονισμό και ήδη αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται, εκτιμά.

Κοντόπουλος: Οι εισηγμένες θα προσαρμοστούν στο νέο κανονισμό του ΧΑ

«Δεν πιστεύω ότι θα είναι πολλές οι εισηγμένες εταιρείες που τελικά δεν θα προσαρμοστούν στις διατάξεις του νέου κανονισμού του ΧΑ σχετικά με τα ποσοστά της ελεύθερης διασποράς, ιδίως αν πιεστούν και από τους μετόχους τους. Οι εταιρείες θα αντιδράσουν θετικά στο νέο κανονισμό και ήδη αυτό έχει ξεκινήσει να γίνεται. Δεν θεωρώ πως θα υπάρξουν τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο αν μια εταιρεία θελήσει να… στρίψει μέσω του νέου κανονισμού, έχουμε τον τρόπο να μην την αφήσουμε».

Αυτό ήταν το πρώτο σκέλος της απάντησης του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΧΑΕ Γιάννου Κοντόπουλου σε σχετική ερώτηση του προέδρου του ΣΕΠΕΥ Γιάννη Πολυχρονίου, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης εταιρείας.

Γενικότερα , η διοίκηση της ΕΧΑΕ υποστήριξε σθεναρά το νέο κανονισμό. Ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιώργος Χαντζηνικολάου τόνισε πως η ρευστότητα αποτελεί την πηγή κάθε χρηματιστηρίου και για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προκειμένου να διευρυνθεί η διασπορά και να προσελκυσθούν επενδυτές».

Ο Γιάννος Κοντόπουλος αναρωτήθηκε: «Θα κοιτάμε πίσω, ή μπροστά;», συμπληρώνοντας πως «καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το χρόνιο πρόβλημα της αγοράς, εξ’ αιτίας της χαμηλής διασποράς κάποιων εταιρειών. Οι επενδυτές σε μια εταιρεία με μικρή διασπορά ήδη κινδυνεύουν και πρέπει και αυτοί να ασκήσουν πιέσεις.

Άλλωστε έχει αποδειχτεί διεθνώς ότι μετοχές με μεγάλη διασπορά έχουν σε βάθος χρόνου καλύτερα αποτελέσματα από τις υπόλοιπες. Θέλουμε ένα χρηματιστήριο που θα προσελκύει επενδυτές και όχι ένα που απλά θα έχει εισηγμένες εταιρείες.

Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Ήδη έχουμε από το Σεπτέμβριο του 2023 ενημερώσει για τις προθέσεις μας και έχει δώσει στις εταιρείες μακρά περίοδο προσαρμογής. Έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις εταιρείες και ήδη βλέπουμε εισηγμένες να αντιδρούν θετικά».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v