Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: «Βudget από μάρμαρο» στο πεντάμηνο

Πορεία επιστροφής στην κερδοφορία για την εταιρεία καταγράφεται από την αρχή του 2024. Τα αποτελέσματα, οι προβλέψεις για όλη τη χρονιά. Αναδιάρθρωση δανείων και ρυθμίσεις με τις τράπεζες.

Ικτίνος: «Βudget από μάρμαρο» στο πεντάμηνο

Σύμφωνα με το φετινό σχεδιασμό που προβλέπει επιστροφή στην κερδοφορία βαδίζει μέχρι τώρα η Ικτίνος Μάρμαρα, σύμφωνα με τι δηλώσεις της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου του εισηγμένου Ομίλου Ιουλίας Χαΐδά, στο πλαίσιο τη χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, με βάση τα ενοποιημένα αποτελέσματα του πρώτου φετινού πενταμήνου, ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 16,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα (από τα 11,1 στα 12,9 εκατ. ευρώ) και το EBITDA είναι υπερτριπλάσιο του αντίστοιχου περυσινού (1,7 εκατ., έναντι 0,5 εκατ. ευρώ). Ο καθαρός δανεισμός στις 31/5/2024 είχε μειωθεί κατά 1,8 εκατ. ευρώ, κλείνοντας στα 46,2 εκατ. ευρώ.

Αν και το αποτέλεσμα του πρώτου πενταμήνου σε προ φόρων επίπεδο συνεχίζει να είναι ζημιογόνο, η διοίκηση του ομίλου ευελπιστεί σε καλύτερο δεύτερο φετινό εξάμηνο, καθώς μεταξύ άλλων από εποχικής πλευράς, κάθε δεύτερο μισό της χρονιάς είναι καλύτερο του πρώτου.

Κινήσεις αναδιάρθρωσης

Η Ικτίνος Μάρμαρα βρίσκεται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης του δανεισμού της μετατρέποντας τμήμα του από βραχυπρόθεσμο σε μακροπρόθεσμο, με στόχο το κεφάλαιο κίνησης (κυκλοφορούν ενεργητικό μείον βραχυπρόθεσμο παθητικό) να μετατραπεί από αρνητικό (31/12/2023) σε θετικό.

Έτσι, η εταιρεία έχει ήδη ρυθμίσει υποχρεώσεις 4,3 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank (η αποπληρωμή ενός μεγάλου τμήματος μεταφέρεται στο 2029) και έχει συμφωνήσει στο γενικό πλαίσιο ρύθμισης υποχρεώσεών της προς Εθνική και Attica Bank.

Το σύνολο των δανείων που αναμένεται να ρυθμιστούν ανέρχεται γύρω στα 11 εκατ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις αυτές συνοδεύονται και από μειώσεις επιτοκίων μεταξύ του 1% και του 1,25%, κάτι που σε συνδυασμό με την προσδοκία για υποχώρηση του Euribor, θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης της Ικτίνος.

Από την πλευρά της η διοίκηση της Ικτίνος Μάρμαρα με δεδομένη την καχεξία που συνεχίζει μέχρι σήμερα να χαρακτηρίζει τη ζήτηση από την κινεζική αγορά (και δεν φαίνεται πως θα αλλάξει κάτι δραστικά στο προσεχές τουλάχιστον χρονικό διάστημα), μεταξύ άλλων:

  • Έχει προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της τέσσερα λατομεία (δύο στη Δράμα και δύο στη Λειβαδιά), με τα γκρι και μπλε μάρμαρα της Λειβαδιάς να διευρύνουν την προσφερόμενη προϊοντική γκάμα του ομίλου και να έχουν σημαντική ζήτηση.
  • Εκτιμά ότι θα διευθετηθεί το θέμα με την επέκταση των λατομείων στο Βώλακα Δράμας, εξέλιξη που θα αυξήσει κατά 20% την παραγωγική δυναμικότητα.
  • Συνεχίζει τις προσπάθειες για την αύξηση του κύκλου εργασιών εκτός Κίνας, με ενδεικτική να είναι η κίνηση του ομίλου να αναπτύξει δίκτυο πωλήσεων έτοιμων προϊόντων, με την εισηγμένη να έχει αναλάβει αρκετές τέτοιες συμβάσεις (π.χ. ΗΠΑ, Βιετνάμ) και να διεκδικεί αρκετές άλλες.
  • Συνεχίζονται οι προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτή στην τουριστική έκταση της Κρήτης, με κάποιες σχετικές επαφές να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τέλος, η χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρείας:

  1. Αποφάσισε την δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών (εύρος τιμών από 0,3 έως 4 ευρώ και έως το 10% του συνόλου των μετοχών με την εισηγμένη να κατέχει ήδη 469.916 ίδιους τίτλους).
  2. Επιφυλάχτηκε -κατόπιν πρότασης της διοίκησης- να εγκρίνει τις φετινές αποδοχές των μελών του διοικητικού της συμβουλίου, οι οποίες θα αποφασιστούν σε επόμενη έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων και το ύψος των οποίων θα εξαρτηθεί από την οικονομική πορεία του πρώτου φετινού εξαμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v