Aegean: Ξεκίνησε η λειτουργία τεχνικής βάσης και κέντρου εκπαίδευσης

«Η συγκεκριμένη επένδυση έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Aegean. Ποιες εταιρείες έχουν αναθέσει μέχρι σήμερα εργασίες συντήρησης στην Aegean Technics.

Aegean: Ξεκίνησε η λειτουργία τεχνικής βάσης και κέντρου εκπαίδευσης

Τις βάσεις για την ανάπτυξη του πρώτου ολοκληρωμένου οικοσυστήματος παραγωγής υπηρεσιών υποστήριξης βαριάς συντήρησης και εκπαίδευσης στον κλάδο των αερομεταφορών έθεσε η Aegean με τη λειτουργία της νέας τεχνικής βάσης και του νέου εκπαιδευτικού κέντρου της, μιας επένδυσης συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο οικοσύστημα αναπτύσσεται σε δύο άξονες, με παράλληλες δραστηριότητες τη λειτουργία ενός Κέντρου Συντήρησης Πτητικών Μέσων διαφόρων τύπων, καθώς και την ανάπτυξη ενός Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων.

«Η συγκεκριμένη επένδυση όχι μόνο αναβαθμίζει τις δυνατότητές μας στον τομέα της βαριάς συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πληρωμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα, καθώς από την πρώτη μέρα λειτουργίας προσελκύουμε ξένες αεροπορικές εταιρείες παρέχοντας υπηρεσίες βαριάς συντήρησης στα αεροσκάφη τους και εκπαίδευσης πληρωμάτων στους προσομοιωτές του κέντρου», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Γερογιάννης, διευθύνων σύμβουλος της Αegean, επισημαίνοντας πως μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί περί τα 100 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 140 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του συγκεκριμένου project της, η αεροπορική προχώρησε το 2022 σε υπογραφή σύμβασης παραχώρησης τριών κτιριακών υποδομών, συνολικής έκτασης 85.000 τ.μ., και των χώρων που τις περιβάλλουν, με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών.

«Μπήκαμε στο κτίριο 1,5 χρόνο πριν και καταφέραμε και το μετουσιώσαμε σε κάτι που πιστεύουμε ότι έχει μια έντονα παραγωγική χροιά. Είναι ένας χώρος στον οποίο γίνεται πραγματική hands-on δουλειά από ανθρώπους που είναι ειδικοί κι έχουν τεράστια εμπειρία σε ένα δύσκολο πεδίο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, γιατί η χώρα μας χρειάζεται και τέτοιες επενδύσεις», προσέθεσε.

Υπηρεσίες βαριάς συντήρησης

Η νέα τεχνική βάση της Αegean διαθέτει δυνατότητα διενέργειας βαριάς συντήρησης και επισκευής αεροσκαφών σε έως και 12 θέσεις συντήρησης, επισκευής και τεχνικού ελέγχου για αεροσκάφη και πτητικά μέσα διαφόρων τύπων. Στην ωρίμανσή του το δυναμικό της τεχνικής βάσης προβλέπει 500.000 ώρες βαριάς συντήρησης.

Σήμερα το 75%-80% των εργασιών βαριάς συντήρησης της εταιρείας πραγματοποιείται εντός του νέου υπόστεγου και ήδη τρεις ακόμη αερομεταφορείς, η Cyprus, η TUS και η Cityline, θυγατρική του ομίλου Lufthansa, έχουν αναθέσει στην Αegean σχετικές εργασίες που παρέχονται στο εξής στη νέα τεχνική βάση.

Μόνο στην τεχνική βάση απασχολούνται σήμερα περίπου 400 εργαζόμενοι, 20% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023 και 50% περισσότεροι σε σχέση με τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούνταν τον Ιανουάριο του 2019.

Στόχος της Αegean Technics είναι να προστίθενται κάθε χρόνο περίπου 30 - 40 εργαζόμενοι στο δυναμικό της εταιρείας (αύξηση 10%), όσοι δηλαδή απαιτούνται για να είναι λειτουργική μία επιπλέον γραμμή παραγωγής. Στην πλήρη ανάπτυξη του συγκεκριμένου οργανισμού συντήρησης και σε βάθος πενταετίας, θα απασχολούνται περίπου 600 έως 700 άνθρωποι.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι περισσότεροι από 50 απόφοιτοι της σχολής Μηχανικών της Olympic Air εργάζονται ήδη στην τεχνική βάση, ενώ τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν να εργάζονται και οι πρώτοι 27 απόφοιτοι από το πρόγραμμα υποτροφιών μηχανικών που ξεκίνησε το 2022.

Κέντρο εκπαίδευσης

Σε λειτουργία έχει τεθεί και το νέο εκπαιδευτικό κέντρο της Αegean και αυτή τη στιγμή αποτελεί τον πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένο και σύγχρονο κόμβο αεροπορικής εκπαίδευσης στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το εκπαιδευτικό κέντρο λειτουργεί σε συνεργασία με την καναδική CAE, τον μεγαλύτερο πάροχο εκπαίδευσης πολιτικής αεροπορίας διεθνώς, και αντιστοιχεί σε μια επένδυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, μέρος της συνολικής επένδυσης των 140 εκατ. ευρώ.

Σήμερα έχουν εγκατασταθεί τέσσερις προσομοιωτές πλήρους πτήσης, τελευταίας τεχνολογίας, οι δύο εκ των οποίων είναι τύπου Airbus A320, ένας Boeing 737NG και ένας ATR 72-600. Οι προσομοιωτές αυτή τη στιγμή δουλεύουν σε σχεδόν 24ωρη βάση και εκπαιδεύουν πιλότους της Αegean, της Olympic Air, καθώς και άλλων εταιρειών. Μάλιστα, οι πιλότοι έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τόσο την αρχική, όσο και την επαναληπτική εκπαίδευσή τους που πραγματοποιείται κάθε 6 μήνες.

Το Αegean CAE Flight Training Center στην πλήρη ανάπτυξή του θα περιλαμβάνει έως και 7 προσομοιωτές και θα είναι σε θέση να εκπαιδεύει έως και 3.500 πιλότους (42.000 ώρες εκπαίδευσης πιλότων) και να υποστηρίξει τις ανάγκες εκπαίδευσης ακόμη περισσότερων πληρωμάτων καμπίνας.

Μέχρι πρότινος όλα τα πληρώματα της αεροπορικής εκπαιδεύονταν στο εξωτερικό, και δεδομένου ότι μια εκπαίδευση τεσσάρων ωρών απαιτούσε απουσία από τις πτήσεις για δύο ημέρες, δημιουργούνταν επιχειρησιακές δυσκολίες.

«Σήμερα, το κέντρο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της Αegean και κανείς από τους πιλότους και τα πληρώματα καμπίνας δεν χρειάζεται να μεταβεί στο εξωτερικό», επισήμανε ο Δ. Γερογιάννης.

Απώτερος στόχος είναι το νέο κέντρο να επιτρέψει στους πιλότους και στα πληρώματα καμπίνας της Αegean να εκπαιδεύονται στην Ελλάδα, αλλά και να προσελκύσει πιλότους καθώς και πληρώματα καμπίνας τρίτων εταιρειών.

Το συγκεκριμένο οικοσύστημα θα αποτελεί ένα από τα πρώτα «πράσινα» Hangar στην Ευρώπη, με την εγκατάσταση 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκών πάνελ στο κέλυφος των κτιρίων. Η εγκατάσταση θα έχει τη δυνατότητα να παράγει καθαρή ενέργεια 3 MW ισχύος, ικανή να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών των δραστηριοτήτων της εταιρείας που θα «φιλοξενούνται» στη νέα τεχνική βάση.

Το project του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα συμβάλλει όχι μόνο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της εταιρείας, αλλά και στην ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας στον τομέα των αερομεταφορών. Ταυτόχρονα δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ενώ συνεισφέρει και στη διατήρηση νέων υψηλής κατάρτισης και στην ανάσχεση της διαρροής επιστημονικού δυναμικού. Μεταξύ άλλων, δε, ενισχύει την ανάπτυξη του κλάδου των αερομεταφορών στην Ελλάδα και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την κατάρτιση νέων ανθρώπων που θα στελεχώσουν τις υφιστάμενες και νέες δραστηριότητες, στηρίζοντας παράλληλα τα δυο προγράμματα υποτροφιών για μηχανικούς και πιλότους.

Υποτροφίες

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα υποτροφιών για πιλότους που «τρέχει» η εταιρεία, περισσότεροι από 90 απόφοιτοι βρίσκονται ήδη στα πιλοτήρια της Αegean, ενώ σε λίγες ημέρες ξεκινά και η τρίτη περίοδος εισαγωγής για το 3ετές πρόγραμμα υποτροφιών πιλότων που προκηρύχθηκε το 2022 για άλλους 120 συνολικά υποψήφιους πιλότους.

«Το 2022 ξεκίνησε ένα ακόμη τριετές πρόγραμμα για 120 υποψήφιους πιλότους και τώρα θα εκκινήσει η γ’ φάση για τους τελευταίους 40. Το 2025 θα συζητηθεί το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης του προγράμματος των πιλότων», επισήμανε ο Παναγιώτης Σίσκος, Chief Operating Officer της εταιρείας.

Αντίστοιχα το πρόγραμμα υποτροφιών εκπαίδευσης υποψήφιων μηχανικών αεροσκαφών της Αegean, σε συνεργασία με την διεθνώς αναγνωρισμένη και πιστοποιημένη σχολή μηχανικών της Olympic Air (Olympic Air Maintenance Training Organization), προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες να γίνουν μηχανικοί αεροσκαφών. Η φοίτηση διαρκεί 24 μήνες και περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση σε αεροσκάφη, εργαστήρια, αλλά και στην τεχνική βάση της Αegean.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v