Πώς σπόροι από τη Θράκη φτάνουν στο τραπέζι της Ευρώπης

Η Π&Α Κωνσταντινίδης είναι βασικός συνεργάτης εταιρειών όπως η ΔΕΛΤΑ και η Όλυμπος. Εξάγει ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο σε Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Μια οικογενειακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1960.

Πώς σπόροι από τη Θράκη φτάνουν στο τραπέζι της Ευρώπης

Παραμένει ένα «ταπεινό» και φθηνό σνακ. Κι όμως, ο ηλιόσπορος έχει εξελιχθεί σε έναν βασικό παίκτη της παγκόσμιας αγοράς υγιεινών σνακ. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, μόνο η αξία της αγοράς συσκευασμένου ηλιόσπορου αποτιμάται στα 1,9 δισ. δολ., με πρόβλεψη να φτάσει τα 3,5 δισ. έως το 2035. Η άνοδος αυτή δεν είναι τυχαία.

Οι σπόροι, όχι μόνο οι ηλιόσποροι, αλλά και οι αποφλοιωμένοι κολοκυθόσποροι, περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε, «καλών» λιπαρών και φυτικών ινών, στοιχεία που τους καθιστούν φυσική πηγή ενέργειας. Κάτι που έχει εκτοξεύσει την κατανάλωσή τους και έχει διευρύνει τη χρήση του. Από ψωμιά ολικής άλεσης και gourmet crackers, μέχρι σαλάτες με superfoods, μπάρες πρωτεΐνης, ready-to-eat γεύματα και plant-based ροφήματα.

Σε αυτή την αγορά, που εμφανίζει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, δραστηριοποιείται η Π&Α Κωνσταντινίδης και Σία ΟΕ. Μια οικογενειακή εταιρεία που ιδρύθηκε το 1960, διαθέτει παραγωγική μονάδα στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, εξειδικεύεται αποκλειστικά στην επεξεργασία ελληνικού κολοκυθόσπορου και ηλιόσπορου που καλλιεργούνται στη Θράκη και σήμερα διοικείται από τη δεύτερη γενιά.

«Είμαστε η μοναδική εταιρεία στην Ελλάδα που προσφέρει στην αγορά ελληνικό ηλιόσπορο και κολοκυθόσπορο και έχουμε την τεχνογνωσία να προσφέρουμε και ψίχα, όχι μόνο σπόρους με φλοιό», λέει στο Euro2day.gr ο Αβραάμ Κωνσταντινίδης.

Παρά το σχετικά μικρό της μέγεθος, με κύκλο εργασιών που κυμαίνεται γύρω στο 1 εκατ. ευρώ και ετήσια παραγωγή περίπου 600 τόνων, η εταιρεία, όπως λέει στο Euro2day.gr ο κ. Κωνσταντινίδης, είναι προσανατολισμένη προς τις εξαγωγές σε Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Ιταλία και Γαλλία, σε χονδρική για επανασυσκευασία.

Αλλά δεν κάνει μόνο εξαγωγές. Με προϊόντα όπως το βούτυρο σπόρου, ένα spread τύπου φυστικοβούτυρου από κολοκυθόσπορους και ηλιόσπορους, η Π&Α Κωνσταντινίδης κατάφερε να γίνει προμηθευτής, μεταξύ άλλων, της ΔΕΛΤΑ και της Όλυμπος. «Η αυστηρή nut-free φιλοσοφία μας είναι ιδανική για τις ανάγκες του κλάδου των φυτικών προϊόντων, που απαιτούν απόλυτη καθαρότητα και ιχνηλασιμότητα», αναφέρει ο κ. Κωνσταντινίδης.

Η εταιρεία διαθέτει εργοστάσιο 2.000 τ.μ. στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, με σχέδια για επέκταση σε γειτονικό οικόπεδο. Εξετάζει επίσης την είσοδό της στη λιανική αγορά, με επιλεγμένες τοποθετήσεις προϊόντων σε σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα. Παραμένει όμως προσεκτική, θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο στην ποιότητα και τις σχέσεις με τους παραγωγούς, κάτι που θεωρεί κομβικό για την ταυτότητά της. Ωστόσο, η αγορά δεν είναι απαλλαγμένη από στρεβλώσεις.

Η Π&Α Κωνσταντινίδης καλείται να ανταγωνιστεί ένα κύμα εισαγόμενων σπόρων, κυρίως από την Κίνα, που βαφτίζονται ως ελληνικά. «Η διαφορά είναι η μέρα με τη νύχτα», λέει ο κ. Κωνσταντινίδης. «Η γεύση, η υφή, η καθαρότητα, το διατροφικό προφίλ των ελληνικών σπόρων δεν συγκρίνεται με τα υποδεέστερα εισαγόμενα», σημειώνει.

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v
Απόρρητο