Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό άνοιγμα στην Ινδία για τον ελληνικό τουρισμό

Ποια είναι η IndiGO, η ινδική αεροπορική που ξεκινά πρώτη πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. Τα δρομολόγια από την Αθήνα προς το Δελχί και τη Βομβάη και το ενδεχόμενο προσθήκης κι άλλων προορισμών. Το κρίσιμο «αγκάθι».

Ιστορικό άνοιγμα στην Ινδία για τον ελληνικό τουρισμό

Ημέρα-ορόσημο όχι μόνο για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» (ΔΑΑ), αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό ήταν η χθεσινή, καθώς η ινδική αεροπορική εταιρεία IndiGO πραγματοποίησε την πρώτη ιστορικά απευθείας πτήση από την Ινδία προς την Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Βομβάη προς την Αθήνα.

«Είναι ιστορική στιγμή η πρώτη απευθείας σύνδεση με την Ινδία. Τόσο ως αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και συνολικά ως κλάδος αισθανόμαστε τυχεροί και υπερήφανοι γι’ αυτήν την εξέλιξη, δεδομένου ότι διανοίγονται νέοι επιχειρηματικοί δρόμοι. Παράλληλα, είναι και μια μεγάλη ευκαιρία για τον τουρισμό», τόνισε στο πλαίσιο της παρουσίασης των νέων δρομολογίων, ο απερχόμενος διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΑ, Γιάννης Παράσχης.

Το δρομολόγιο μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας σηματοδότησε για την IndiGO το ντεμπούτο της σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων με αεροσκάφος στενής ατράκτου, το πρώτο στην Ινδία Airbus A321XLR. Σήμερα, Σάββατο, η εταιρεία ξεκινά και τις πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Δελχί και καθίσταται έτσι ο πρώτος ινδικός αερομεταφορέας που θα επιχειρεί απευθείας μεταξύ των δύο χωρών, εκτελώντας τρεις πτήσεις την εβδομάδα προς κάθε προορισμό.

«Οι δύο χώρες είναι εξαιρετικά διαφορετικές σε μέγεθος και κουλτούρα, αλλά έχουν πολλά κοινά στοιχεία γιατί μοιράζονται κοινές αξίες. Η Αθήνα είναι ένας ιδιαίτερα ξεχωριστός προορισμός για την IndiGo, καθώς το δρομολόγιο Βομβάη - Αθήνα είναι το πρώτο διεθνές που εξυπηρετείται με αεροσκάφος A321XLR και καθιστά την εταιρεία την πρώτη αεροπορική της χώρας που προσφέρει απευθείας πτήσεις μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας», ανέφερε από την πλευρά του ο Pieter Elbers, διευθύνων σύμβουλος της IndiGo.

Υπενθυμίζεται ότι η IndiGO και η Aegean έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας για την πραγματοποίηση πτήσεων κοινού κωδικού (codeshare), με 11 συνδεόμενους προορισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας και στην παροχή μιας απρόσκοπτης ταξιδιωτικής εμπειρίας στους επιβάτες των δύο εταιρειών.

Μάλιστα, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας έχει επίσης προγραμματίσει απευθείας πτήσεις προς την Ινδία αρχής γενομένης από τον προσεχή Μάρτιο.

«Χθες, Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η πρώτη άφιξη της IndiGO στην Αθήνα. Ήταν μια μέρα-ορόσημο για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που εγκαινιάζει έτσι το πρώτο «άνοιγμα» ιστορικά στην αγορά της Ινδίας. Εχουμε διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια, μετά την πανδημία, στην Αθήνα σημαντική άνοδο των Ινδών ταξιδιωτών. Μιλάμε για μία πολύ δυναμική αγορά», ανέφερε η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια μάρκετινγκ του ΔΑΑ, επισημαίνοντας πως ο αριθμός των Ινδών που ταξίδεψε στην Ελλάδα το 2024 ήταν αυξημένος κατά 37% σε σχέση με το 2023 και αντίστοιχα το 2025 σημειώθηκε περαιτέρω άνοδος σε ποσοστό 17% έναντι του 2024.

Η επέκταση και ο σκόπελος

Στο πλαίσιο της παρουσίασης των πρώτων δρομολογίων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας, ο Pieter Elbers άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ένταξης περισσότερων ελληνικών προορισμών στο πτητικό πρόγραμμα της IndiGO. «Στο μέλλον μπορούμε να προσθέσουμε και άλλους προορισμούς στην Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη ή τη Σαντορίνη. Οι Ινδοί έχουν μια τεράστια ευκαιρία να ταξιδέψουν σε έναν κορυφαίο ευρωπαϊκό προορισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, δε, πως η εταιρεία εξυπηρετεί 1 εκατ. ταξιδιώτες κάθε 3 ημέρες, εκτελώντας πάνω από 2.200 πτήσεις ημερησίως, και αποτελεί πλέον την 7η μεγαλύτερη αεροπορική διεθνώς.

Σχετικά με το πρώτο δρομολόγιο μεταξύ των δύο χωρών, ο επικεφαλής της IndiGO ανέφερε ότι το ποσοστό πληρότητας διαμορφώθηκε μεταξύ 75% και 80%. «Πιστεύουμε ότι θα πάει καλά. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό το ζήτημα για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης βίζα για τα ταξίδια στην Ελλάδα και αυτό είναι κάτι που έχουμε αναδείξει κι εμείς από την πλευρά μας στις αρμόδιες αρχές. Οι Ινδοί ταξιδιώτες πραγματικά είναι ‘’διψασμένοι’’ για ταξίδια στο εξωτερικό και η Ελλάδα έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την προσέλκυση τουριστών από την Ινδία».

Το προφίλ

Η IndiGO διαθέτει έναν στόλο που αριθμεί περισσότερα από 400 αεροσκάφη και συνδέει πάνω από 95 προορισμούς εσωτερικού και πάνω από 40 διεθνείς προορισμούς. Μόνο το 2025 η αεροπορική εξυπηρέτησε περισσότερους από 123 εκατομμύρια επιβάτες.

Η εταιρεία, η οποία έχει προβεί σε παραγγελία 905 νέων αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων των XLR και A350, αναδείχθηκε «Καλύτερη Αεροπορική Εταιρεία στην Ινδία και στη Νότια Ασία» από τον Skytrax, στο πλαίσιο των World Airline Awards 2025, ενώ κατέλαβε και την έκτη θέση μεταξύ των πιο συνεπών αεροπορικών στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού για το 2025 από την παγκόσμια εταιρεία ανάλυσης αερομεταφορών Cirium.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο