Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεμελιοδομή: Παράσταση” στο Χ.Α. για επιτήρηση

Παράσταση στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου πραγματοποίησε σήμερα η κατασκευαστική εταιρία Θεμελιοδομή, αιτούμενη την άμεση αναθεώρηση της απόφασης για υπαγωγή της σε επιτήρηση.

Θεμελιοδομή: Παράσταση” στο Χ.Α. για επιτήρηση
Παράσταση στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου πραγματοποίησε σήμερα η κατασκευαστική εταιρία Θεμελιοδομή, αιτούμενη την άμεση αναθεώρηση της απόφασης για υπαγωγή της σε επιτήρηση.

Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες, η εταιρία αναφέρθηκε εκτεταμένα στις υπάρχουσες ιδιαιτερότητες των τεχνικών εταιριών, στο υψηλο ανεκτέλεστο έργων που διαθέτει, στην ανισοκατανομή των εργασιών του κλάδου κατά χρονικά διαστήματα, καθώς και στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα (συγχωνεύσεις κ.λπ.).

Πληροφορίες της αγοράς, οι οποίες όμως δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι ενδεχομένως το θέμα να επανεξεταστεί σε επόμενο διοικητικό συμβούλιο του Χ.Α.

Παράλληλα, η Θεμελιοδομή απέστειλε και επιστολή με την οποία σχολιάζει την απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. να θέσει την εταιρία σε καθεστώς επιτήρησης.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής

”Αναφορικά με την απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. της 6/3/2003, με βάση την οποία αποφασίστηκε η θέση της εταιρίας μας σε επιτήρηση, σας θέτουμε υπόψη τα ακόλουθα:

1. Η Θεμελιοδομή ιδρύθηκε το 1976 και έχει ίδια κεφάλαια ύψους 138,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιάσει καμία ζημιογόνα χρήση πλην της χρήσης 2002. Τα αίτια της εμφάνισης ζημίας στην τελευταία αυτή χρήση αναφέρονται στην από 5.3.2003 επιστολή της εταιρίας μας προς το Δ.Σ. του Χ.Α., η οποία επισυνάπτεται στην παρούσα.

2. Η περίπτωση 1.2.β. της υπ’ αριθμ. 64/29.3.2001 απόφασης του Δ.Σ. του Χ.Α. (κάνοντας χρήση της οποίας το Δ.Σ. του Χ.Α. αποφάσισε τη θέση σε καθεστώς επιτήρησης της εταιρίας μας) απαιτεί τη σωρευτική συνδρομή των ακόλουθων προϋποθέσεων: β) τα αποτελέσματα προ φόρων της τελευταίας χρήσης παρουσιάζουν απότομη και σημαντική πτώση και συγκεκριμένα: ι. τα αποτελέσματα αυτά είναι αρνητικά και σε απόλυτο μέγεθος μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα κέρδη της χρήσης που προηγήθηκε και ιι. σε απόλυτο μέγεθος είναι μεγαλύτερα από το 20% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.

3. Ο κύκλος εργασιών της Θεμελιοδομής, με βάση τον (ελεγμένο από ορκωτό ελεγκτή) ισολογισμό της, ανήλθε στο συνολικό ποσό των 97,7 εκατ. ευρώ. Οι ζημίες της χρήσης 2002 ανήλθαν στο ποσό των 14,1 εκατ. ευρώ. Κατ΄ ακολουθίαν δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής της ως άνω παρ. 2 διάταξης, δεδομένου ότι οι προαναφερθείσες ζημίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 14,44% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρίας για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

4. Ο κύκλος εργασιών της Θεμελιοδομής αναλύεται σε αμιγή κύκλο εργασιών (59,251 εκατ. ευρώ) και κύκλο εργασιών από κοινοπραξίες (38,42 εκατ. ευρώ).

Ενδεχόμενος περιορισμός του κύκλου εργασιών της Θεμελιοδομής αποκλειστικά στον αμιγή θα ήταν απολύτως ανεπίτρεπτος, δεδομένου ότι δεν λαμβάνει υπόψη του την ιδιαιτερότητα της εταιρείας μας ως εργοληπτικής, ειδικότερα δε για τους ακόλουθους λόγους: α. Οπως προκύπτει από τις διατάξεις των αρθρ. 1 έως 3 της Αποφ. Υ.Δ.Ε ΕΔ2α/01/27/Φ.Ν.294 της 18.3.1985 (όπως ισχύει), μέχρι και το έτος 2002 το ανώτατο όριο για αυτόνομη συμμετοχή εργοληπτικών εταιριών σε διαγωνισμούς δημοσίων έργων δεν ήταν δυνατόν να υπερβαίνει τα 35,2 εκατ. ευρώ (12 δισ. δρχ.).

Σε έργα μεγαλύτερου προϋπολογισμού από τον ανωτέρω (Ολυμπιακά έργα, ΠΑΘΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ κ.λπ.) οι εργοληπτικές εταιρίες ήταν υποχρεωμένες να συμμετέχουν ΜΟΝΟΝ μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων. (Από τη συγκεκριμένη διάταξη εξάλλου προκύπτει, λαμβανομένου υπόψη και του μεγέθους της εταιρίας μας, ότι ο συνολικός κύκλος εργασιών της θα ήταν δυνατόν να απαρτίζεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από έσοδα προερχόμενα από τη συμμετοχή της σε κοινοπραξίες).β. Σημειώνεται εξάλλου ότι η κατάταξη του συνόλου των εργοληπτικών εταιριών (μεταξύ των οποίων και η εταιρία μας) στην 7η τάξη του Μητρώου Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) έλαβε χώρα αφού ελήφθη υπόψη ο συνολικός κύκλος εργασιών τους (δηλαδή τόσο ο αμιγής, όσον και ο προερχόμενος από κοινοπραξίες) με βάση τη διάταξη του αρθρ. 16 Ν. 1418/84, όπως συμπληρώθηκε με τον Ν. 2940/2001.

γ. Η προαναφερθείσα, υπ΄ αριθμ. 64/2001, απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α. αναφέρεται σε κύκλο εργασιών της εταιρίας, γενικά, και δεν κάνει (αυτονοήτως) κανέναν διαχωρισμό ανάμεσα στον αμιγή κύκλο εργασιών και τον κύκλο εργασιών από κοινοπραξίες.

5. Όπως προκύπτει από την προαναφερθεiσα, υπ’ αριθμ. 64/2001, απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., η θέσπισή της στοχεύει στην ”προστασία του επενδυτικού κοινού, καθώς και στη ”διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς. Είναι, κατά την άποψή μας, απολύτως διαυγές ότι ούτε η προστασία του επενδυτικού κοινού διακυβεύεται ούτε και η ομαλή λειτουργία της αγοράς διαταράσσεται από τη διατήρηση της εταιρείας μας σε καθεστώς πλήρους διαπραγμάτευσης. Το αντίθετο μάλιστα. Και τούτο, λαμβανομένων υπόψη ορισμένων, μόνον, θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών της. (Μεταξύ αυτών, ενδεικτικά, βαρύνουσα σημασία έχει το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της το οποίο ανέρχεται σε 138,7 εκατ. ευρώ, ο συνολικός κύκλος εργασιών της στο ποσό των 97,7 εκατ. ευρώ, οι συνολικές απαιτήσεις της στο ποσό των 80,2 εκατ. ευρώ, το σύνολο του πάγιου ενεργητικού στο ποσό των 77,75 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεών της στο ποσό των 77,6 εκατ. ευρώ.

Ως εκ περισσού σημειώνεται ότι στο σύνολο του πάγιου ενεργητικού συμπεριλαμβάνονται ενσώματες ακινητοποιήσεις αναπόσβεστης αξίας 35,2 εκατ. ευρώ, από τις οποίες αναμένονται σημαντικές υπεραξίες με την εφαρμογή των Δ.Λ.Π. της τάξεως των 55 εκατ. ευρώ. Περαιτέρω, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων της εταιρίας υπερβαίνει τα 300 εκατ. ευρώ, ο προβλεπόμενος κύκλος εργασιών για το 2003 ανέρχεται σε 120 εκατ. ευρώ και το λειτουργικό αποτέλεσμα εκτιμάται σε 8 εκατ. ευρώ).

Καθίσταται πρόδηλο, κατά την άποψή μας, ότι αλλού θα πρέπει να αναζητηθούν οι ’Ερινύες’ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου. Από όσα παραπάνω εκτίθενται, εκτιμούμε ότι το διοικητικό σας συμβούλιο θα πρέπει να προβεί σε επανεξέταση της απόφασής του για τη θέση της εταιρίας μας υπό επιτήρηση. Και τούτο γιατί η δημιουργία ερωτηματικών στο επενδυτικό κοινό για εισηγμένες εταιρίες του μεγέθους και της ευρωστίας της Θεμελιοδομή, με τη μακρά και θετική συμβολή εκείνης στο οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας, αλλά και με τη διεθνή δραστηριοποίηση και τις προοπτικές της, καθόλου δεν συμβάλει ούτε στη δική του προστασία, αλλά ούτε και, αυτονοήτως, στην ανάπτυξη της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο