Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέκροψ: ”Άδικη η απόφαση για την επιτήρηση”

Για αδικία από τις χρηματιστηριακές αρχές κάνει λόγο η Κέκροψ αναφορικά με την υπαγωγή της σε καθεστώς επιτήρησης, η οποία θεωρείται από την εταιρία ότι έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητές της, ενώ δεν αντανακλά την πραγματική περιουσιακή της κατάσταση.

Κέκροψ: ”Άδικη η απόφαση για την επιτήρηση”
Για αδικία από τις χρηματιστηριακές αρχές κάνει λόγο η Κέκροψ αναφορικά με την υπαγωγή της σε καθεστώς επιτήρησης, η οποία θεωρείται από την εταιρία ότι έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητές της, ενώ δεν αντανακλά την πραγματική περιουσιακή της κατάσταση.

Η ανακοίνωση της Κέκροψ αναφέρει ότι στη συνεδρίασή της 06.03.2003, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών αποφάσισε να συμπεριλάβει στις υπό επιτήρηση εταιρίες και την Κέκροψ, με το σκεπτικό ότι εμπίπτει στο κριτήριο της χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας και παρουσιάζει κύκλο εργασιών μικρότερο των 3.000.000 €.

Για την απόφαση αυτή, σχολιάζει στην ανακοίνωση η Κέκροψ, επιθυμούμε να γνωρίσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο τα εξής :

1. Ο κύκλος εργασιών της εταιρίας κατά τη χρήση του 2002 ήταν 1.925.411,53 €. Το ποσό αυτό προήλθε, στο μεγαλύτερο τμήμα του, από πωλήσεις κατοικιών στα δύο υπό κατασκευή συγκροτήματα της εταιρίας στο Παλαιό Ψυχικό.

2. Η μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη χρήση του 2002 δεν ήταν, σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις, ιδιαίτερα σημαντική, ώστε να προκαλεί ανησυχία.

Η Κέκροψ συμπληρώνει ότι κατά τις προηγούμενες πέντε χρήσεις (1997-2001) ο κύκλος εργασιών της παρουσίασε αυξομειώσεις, τις οποίες η ίδια κρίνει φυσιολογικές για μία εταιρία που δραστηριοποιείται στον χώρο εκμετάλλευσης ακινήτων (1997 : 1.469.627,63 €, 1998 : 893.075.216 €, 1999 : 6.415.154,17 €, 2000 : 4.689.655,17 € και 2001: 4.680.851,07 €). Τονίζει μάλιστα ότι η Κέκροψ παρουσιάζει κέρδη συνεχώς τα τελευταία χρόνια.

3. Η μείωση του κύκλου εργασιών κατά τη χρήση του 2002, σε σχέση με τις προηγούμενες χρήσεις, οφείλεται:

v Στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά ακινήτων.

v Στην τιμολογιακή πολιτική που εφάρμοσε η εταιρία, η οποία στόχευε στην διαφύλαξη των περιθωρίων κέρδους ανά πωλούμενη κατοικία, το οποίο και επέτυχε.

Όπως αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση της Κέκροψ, τυχόν μείωση των τιμών πωλήσεων των κατοικιών είναι αμφίβολο αν, υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, θα είχε αυξήσει σημαντικά τον όγκο των πωλήσεων, ενώ θα είχε δυσμενείς επιπτώσεις στην κερδοφορία της παρούσας και των επόμενων χρήσεων.

4. Η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας (να μην μειώνει αλόγιστα τις τιμές πωλήσεως των προϊόντων της), φαίνεται ότι δικαιώνεται από τις πωλήσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, στις τιμές αυτές, εντός του 2003. Πράγματι, ο κύκλος εργασιών του Α΄ τριμήνου του 2003 εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 1. 350.000 €.

5. Σχολιάζεται ακόμη από την Κέκροψ ότι διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία, στόχος της δε είναι να διαφυλάξει την αξία της, προς όφελος των μετόχων της, και όχι να την ”ξεπουλήσει”, με στόχο την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου ύψους κύκλου εργασιών.

6. Τέλος, η Κέκροψ επισημαίνει ότι το κριτήριο του ελάχιστου ύψους των 3.000.000 €, προκειμένου μια εταιρία να μην υπαχθεί στο καθεστώς επιτήρησης, δεν είναι προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες του κλάδου των εταιρειών εκμετάλλευσης ακινήτων.

Το κριτήριο αυτό, καταλήγει η Κέκροψ, μπορεί να είναι πρόσφορο για εμπορικές ή/και βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά εφαρμοζόμενο στις επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ακινήτων, οδηγεί σε συμπεράσματα που είναι δυνατόν να απέχουν πολύ από την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.

Θεωρεί τέλος συνεπώς, ότι η υπαγωγή της στο καθεστώς επιτήρησης έγινε χωρίς να ληφθούν υπόψη ούτε οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει η δραστηριότητά της, ούτε και ο κύκλος εργασιών της κατά τα προηγούμενα έτη, αλλά έγινε απλώς με βάση ένα αυθαίρετο ελάχιστο ύψος κύκλου εργασιών (3.000.000 €), που δεν ορίζεται καν ρητώς στην απόφαση 64/2001 του Διοικητικού Συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών για το καθεστώς επιτήρησης.

Κατά τούτο η απόφαση των χρηματιστηριακών αρχών της 06.03.2003, θεωρείται από την Κέκροψ ότι την αδικεί αντικειμενικώς, δεν αντανακλά την πραγματική της περιουσιακή κατάσταση, δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις στο επενδυτικό κοινό και εν τέλει θίγει τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v