Καμπάς: Νέα επιστολή προς Χ.Α. για την επιτήρηση

Νέα επιστολή στο Χ.Α. για την επιτήρηση απέστειλε η Καμπάς, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματά της ήταν γνωστά στη διοίκηση αλλά και στο επενδυτικό κοινό, καθώς και ότι η έξοδός της από το καθεστώς επιτήρησης απαιτεί έγκριση Πληροφοριακού Δελτίου, πράγμα που είχε γίνει τον Οκτώβριο 2002.

Καμπάς: Νέα επιστολή προς Χ.Α. για την επιτήρηση
Στη νέα επιστολή της προς το Χ.Α. η Καμπάς επισημαίνει ότι στις 6 Μαρτίου 2003, με απόφαση του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ετέθη υπό καθεστώς επιτήρησης η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρίας και ως αιτιολογικό της απόφασης χρησιμοποιήθηκε το ότι η εταιρία παρουσίασε επί μία τριετία ζημίες.

Σημειώνει ότι η πορεία, τα προβλήματα, η περιουσία και οι προοπτικές της Καμπάς Ακινήτων, της οποίας το νέο όνομα, σύμφωνα με απόφαση της από 20 Φεβρουαρίου 2003 έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της, είναι REDS, είναι -και ήταν- γνωστά. Και στο επενδυτικό κοινό και στις εποπτεύουσες αρχές.

Την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης της Καμπάς, με την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 1892, κατά τις χρήσεις 1997-1998, ακολούθησε η προοπτική ανάπτυξης του μοναδικού, αλλά πολύ σημαντικού περιουσιακού στοιχείου που παρέμεινε στην εξυγιανθείσα εταιρία: των δύο προνομιακών στον ελλαδικό χώρο ακινήτων που κατέχει στην ταχύτατα και δυναμικά αναπτυσσόμενη περιοχή των Μεσογείων (Κάντζα Παλλήνης και Γυαλού Σπάτων).

Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, ο όλος σχεδιασμός ανατράπηκε και η προγραμματισμένη πορεία διακόπηκε τον Σεπτέμβριο του 2001, μετά την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σχετικά με την πολεοδόμηση του ακινήτου της Κάντζας.

Η απόφαση αυτή κατέστησε ανενεργό την Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, σύμφωνα με την οποία προσδιορίζονταν χρήσεις γης Πολεοδομικού Κέντρου, και βάσει των οποίων είχε προκριθεί και σχεδιαστεί η αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου.

Σημειώνεται στην επιστολή ότι η διοίκηση της Καμπάς, προκειμένου να αντιστρέψει την αρνητική οικονομική εικόνα των τελευταίων χρόνων και εκτιμώντας ότι η δυνατότητα ορθολογικής ανάπτυξης των ακινήτων, σύμφωνα με τον επιδιωκόμενο σχεδιασμό, αναγκαστικά πλέον καθυστερούσε, επεξεργάσθηκε ένα εναλλακτικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή το 2002, με την έγκριση των επενδυτών και των αρχών του Χ.Α.

Με το Ενημερωτικό Δελτίο, που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. τον Οκτώβριο του 2002, η εταιρία απευθύνθηκε στο επενδυτικό κοινό και ολοκλήρωσε τον Δεκέμβριο του 2002 την αναγκαία για την υλοποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Επίσης τον Δεκέμβριο του 2002 ολοκληρώθηκαν οι περιγραφόμενες στο εγκεκριμένο Ενημερωτικό Δελτίο απορροφήσεις των θυγατρικών εταιριών.

Οπως επισημαίνεται, με τις κινήσεις αυτές η εταιρία αποκτούσε πλέον δραστηριότητα, έσοδα, θετικές χρηματοροές και - για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια - ήδη από το 2003 κερδοφορία, παρά το γεγονός των αυξημένων αποσβέσεων που επιβάλλονται λόγω της φύσης της εκμετάλλευσης των ακινήτων της.

Από τα τέλη του 2002 η εταιρία, χωρίς να στερείται κανενός από τα περιουσιακά της στοιχεία, παρουσιάζει και έναν πρόσθετο χαρακτήρα και προσανατολισμό: Δραστηριοποιείται στον τομέα παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης ακινήτων, ανέλαβε την ιδιοκτησία και εκμετάλλευση του ψυχαγωγικού κέντρου VESO MARE στην Πάτρα, απέκτησε συμμετοχή κατά 67% στην εταιρεία ανάπτυξης του προτύπου οικιστικού συγκροτήματος ”Λόφος Παλλήνη” και ανέλαβε την ανάπτυξη ακινήτου στο Ίλιον Αττικής, με την ανέγερση ψυχαγωγικού κέντρου, η έναρξη λειτουργίας του οποίου και η εκμετάλλευσή του από την εταιρία θα γίνουν εντός του 2003.

Σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της Καμπάς, όπως επισημαίνεται, έχει τεθεί υπό καθεστώς επιτήρησης. Η έξοδος από το καθεστώς αυτό απαιτεί έγκριση Πληροφοριακού Δελτίου, το οποίο να πείθει για την επιστροφή της εταιρίας στην κερδοφορία. Αυτό ήταν και το περιεχόμενο του Ενημερωτικού Δελτίου του Οκτωβρίου 2002, το οποίο εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. και αποτέλεσε την πρόσκληση συμμετοχής του επενδυτικού κοινού στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.

Το πρόγραμμα αυτού του Ενημερωτικού Δελτίου τηρείται με συνέπεια από την εταιρία, η διοίκηση της οποίας θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που πηγάζουν από αυτό.

Επίσης σήμερα η εταιρία απέστειλε στο Χ.Α. ανακοίνωση που πληροφορεί για τη διόρθωση της Συνοπτικής Λογιστικής Κατάστασης της 31ης Δεκεμβρίου 2002, και συγκεκριμένα στη σημείωση Νο 9 όπου αναγράφεται ότι η εσωτερική λογιστική αξία των συμμετοχών είναι μικρότερη κατά 1.672,85 χιλ. ευρώ περίπου από την απεικονιζόμενη αξία κτήσης”, αντί του σωστού που είναι ότι η εσωτερική λογιστική αξία των συμμετοχών είναι μικρότερη κατά 1.822,37 χιλ. ευρώ περίπου από την απεικονιζόμενη αξία κτήσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v