Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαράγκης: Σημαντική υποχώρηση κερδών

Σημαντική κάμψη της κερδοφορίας ανακοίνωσε η Βαράγκης για το α’ τρίμηνο του 2003. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου υποχώρησαν κατά 81,1% και τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας κατά 90,7%. Σε επίπεδο πωλήσεων, ο όμιλος εμφάνισε κάμψη της τάξεως του 17,6% και η μητρική 14,9%.

Βαράγκης: Σημαντική υποχώρηση κερδών
Κάμψη των μεγεθών ανακοίνωσε η Βαράγκης για το πρώτο τρίμηνο του 2003, τόσο σε επίπεδο ομίλου όσο και σε επίπεδο μητρικής.

Ειδικότερα, σε επίπεδο ομίλου οι πωλήσεις παρουσιάζουν υποχώρηση της τάξεως του 17,6% και ανήλθαν στα 1,53 εκατ. ευρώ σε σχέση με 1,86 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2003.

Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου παρουσιάζουν σημαντική υποχώρηση κατά 81,1%, διαμορφούμενα στις 68,19 χιλιάδες ευρώ σε σχέση με 360 χιλιάδες ευρώ της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Σε επίπεδο μητρικής οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 14,9% και έφτασαν στα 1,51 εκατ. ευρώ συγκριτικά με 1,77 εκατ. ευρώ του πρώτου τριμήνου του 2002, ενώ τα κέρδη προ φόρων της εταιρίας ανήλθαν στις 19,36 χιλιάδες ευρώ, έναντι 205 χιλιάδων ευρώ πέρυσι, παρουσιάζοντας κάμψη κατά 90,7%.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, στην περίοδο του πρώτου τριμήνου του τρέχοντος έτους ο κύκλος εργασιών των προϊόντων ιδίας παραγωγής (έπιπλα σπιτιού υψηλής ποιότητας) μειώθηκε κατά ποσοστό 18,7%, ενώ αυτός των εμπορευομένων ειδών σημείωσε κάμψη της τάξεως του 9,4%.

Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι η συνεργασία της εταιρίας με την ιταλική ZANOTTA spa μέσω της αποκλειστικής αντιπροσώπευσης των προϊόντων της δεύτερης (οικιακά έπιπλα σύγχρονου design) δεν έχει αποδώσει ακόμη τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, γεγονός που ωστόσο δεν κρίνεται ανησυχητικό, δεδομένου τόσο του αρχικού σταδίου της εν λόγω δραστηριοποίησης όσο και της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα οι πωλήσεις των επίπλων γραφείου της εταιρίας αυξήθηκαν κατά ποσοστό 15,9%, επιβεβαιώνοντας την επιτυχία της συνεργασίας με την πολυεθνική εταιρία Steelcase.

Το τελευταίο διάστημα, η δραστηριότητα της ΑΒΕΠΕ Α.Ε. Βαράγκης στον χώρο του επαγγελματικού εξοπλισμού γραφείου αναπτύσσεται με την ανάληψη σημαντικών έργων στην εγχώρια αγορά και συγχρόνως, προκειμένου για την περαιτέρω διείσδυση των προϊόντων της Steelcase στην Κύπρο, η εταιρία, μέσω της 100% θυγατρικής της ΑΒΕΠΕ (ΚΥΠΡΟΣ) ΛΤΔ, προχώρησε στην ίδρυση νέας εταιρίας από κοινού με γνωστή κυπριακή επιχείρηση, κατά ποσοστό συμμετοχής 50% έκαστη.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων σε ό,τι αφορά τα προϊόντα ιδίας παραγωγής της και δεδομένων των μη ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούν στην ελληνική αγορά λιανικού εμπορίου η εταιρία κινείται σε δύο βασικούς άξονες.

Αξιοποιώντας την υπάρχουσα υποδομή της πλέον σύγχρονης εργοστασιακής της μονάδας στο Σχηματάρι Βοιωτίας, επιδιώκει την περαιτέρω συμπίεση του κόστους παραγωγής και την αντίστοιχη αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους, ενώ παράλληλα κινείται προς την ανάληψη έργων ειδικών προδιαγραφών, εκμεταλλευόμενη την ικανότητά της να καλύψει τις ανάγκες συγκεκριμένων μεριδίων της αγοράς (niche markets).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σε συνέχεια της πιστοποίησης της ποιότητας της ΑΒΕΠΕ Α.Ε. ”ΒΑΡΑΓΚΗΣ” σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2000 για όλες τις κατηγορίες των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχει κατά το καλοκαίρι 2002, ολοκληρώθηκε πρόσφατα από τον ΕΛΟΤ και η πιστοποίηση του συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης (ΕΝ ISO 14001) στο πλαίσιο του συνεχούς εκσυγχρονισμού της επιχείρησης.

Τέλος, η διοίκηση της εταιρίας εκτιμά ότι το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα αντισταθμιστεί συνολικά η μείωση των πωλήσεων και κερδών των πρώτων μηνών, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά, λαμβανομένης υπόψη της υψηλής εποχικότητας των πωλήσεων των επίπλων σπιτιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v