Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Byte: Το growth story... χαμηλότερα από το 2003!

Ακόμη καλύτερες δείχνουν να είναι οι προοπτικές της Byte το 2008. Το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων είναι υψηλότερο, ενώ νέα έργα θα διεκδικηθούν τόσο στα Βαλκάνια, όσο και σε νέες γεωγραφικές περιοχές.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Byte: Το growth story... χαμηλότερα από το 2003!
Το υψηλότερο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων, τα νέα προϊόντα που θα λανσαριστούν φέτος και η συνεργασία με την Google ανεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για το 2008 – Επιχειρείται επέκταση δραστηριοτήτων και στη Β. Αφρική.

Η μετοχή της Byte βρίσκεται σήμερα κατά 27% χαμηλότερα σε σύγκριση με την 21η/3 του 2003, όταν ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ βρισκόταν χαμηλότερα από τις 1.500 μονάδες. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι από τότε μέχρι σήμερα, τα κέρδη της εισηγμένης εταιρίας έχουν σημειώσει ικανοποιητική άνοδο.

Ειδικότερα το 2007, ήταν μια καλή χρονιά για την Byte. Στο εννεάμηνο της χρήσης, είχε σημειώσει άνοδο κύκλου εργασιών κατά 31% (στα 38,5 εκατ.) και καθαρών κερδών κατά 21%, (στα 2,08 εκατ.) ενώ το τελευταίο τρίμηνο εκτιμάται ότι ήταν ακόμη πιο ισχυρό από τα προηγούμενα.

Η μεγάλη πτώση της μετοχής (-47% το τελευταίο εξάμηνο) σε συνδυασμό με την ισχυρή βελτίωση της κερδοφορίας, έχουν βελτιώσει τους δείκτες αποτίμησης της Byte και έτσι αναμένεται με ενδιαφέρον να διαπιστωθεί το πόσο θα απέχει από το 10, το P/E του τίτλου με βάση τα κέρδη του 2007.

Οι φετινές προοπτικές

Οι προοπτικές για τη φετινή χρονιά δείχνουν να είναι ακόμη καλύτερες για την Byte.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι το τρέχον ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων είναι σήμερα υψηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό. Συγκεκριμένα, αυξημένο είναι το υπόλοιπο συμβάσεων στα ιδιωτικά έργα εσωτερικού, όπως και αυτό των Βαλκανίων (3 εκατ. ευρώ έναντι 1 πέρυσι). Αντίθετα, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβάσεων σε έργα του δημοσίου παραμένει σταθερό, γύρω στα 10 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσα στο 2008 η εισηγμένη εταιρία θα λανσάρει στην αγορά νέα προϊόντα στο επιχειρησιακό λογισμικό τα οποία θα προσφερθούν σε υφιστάμενους πελάτες, προσδοκώντας βελτίωση εσόδων από φέτος.

Νέα έργα θα διεκδικηθούν τόσο στα Βαλκάνια, όσο και σε νέες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Βόρεια Αφρική, όπου η εισηγμένη εταιρία ξεκίνησε ήδη να ενεργοποιείται και φέτος αναμένει την τελική κατάληψη συμβάσεων που διεκδικεί.

Η συνεργασία με την Google εξελίσσεται ικανοποιητικά. Πέρυσι ο συνδυασμός λύσεων που περιείχε και υπηρεσίες του ξένου κολοσσού «πούλησε» 3 εκατ. ευρώ, ενώ ο αντίστοιχος στόχος για φέτος αναφέρεται σε πωλήσεις 5 εκατ. ευρώ.

Αν όμως όλα τα πάνω προμηνύουν μια «συμπαθητική» άνοδο του κύκλου εργασιών για το 2008, οι προσδοκίες είναι μεγαλύτερες σε ότι αφορά τα κέρδη και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, την αύξηση των περιθωρίων κέρδους, λόγω της στροφής που παρατηρείται προς έργα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας (υπηρεσίες)

Και δεύτερον, λόγω της διατήρησης του καθαρού δανεισμού σε μηδενικά επίπεδα (στο 9μηνο του 2007 υπήρχαν βραχυπρόθεσμα δάνεια 2,35 εκατ. και ισόποσα ταμιακά διαθέσιμα).

«Αντέχει» ο κλάδος

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής κρίση έχει δημιουργήσει ένα γενικότερο προβληματισμό, επί του παρόντος τουλάχιστον, η πορεία της αγοράς πληροφορικής φαίνεται να εξελίσσεται ικανοποιητικά μέσα στο 2008, δήλωσαν στο Euro2day, παράγοντες του κλάδου.

Αυτό που επίσης επισήμαναν είναι ότι σε περιόδους κρίσης και όξυνσης του ανταγωνισμού, οι επιχειρήσεις όχι μόνο δεν περικόπτουν δαπάνες πληροφορικής, αλλά αντίθετα τις αυξάνουν προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v