Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Βάζει πόδι στο ΤΤ με 5,7% επίσημα

Με μία κίνηση που ταράζει τα νερά στον τραπεζικό κλάδο η Eurobank ανακοίνωσε πως κατέχει  το 5,7% του ΤΤ. "Επενδυτική η κίνησή μας", λέει η EFG. Αρνητική η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης. Η Goldman και το παρασκήνιο.

  • των Γ. Μαντέλα, Χρ. Κίτσιου, Ελ. Λάσκαρη
Eurobank: Βάζει πόδι στο ΤΤ με 5,7% επίσημα
Η Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ανακοινώνει ότι η συμμετοχή της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανήλθε σήμερα σε ποσοστό 5,7%.

Η Eurobank EFG συμμετέχει με κριτήρια επενδυτικά στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, καθώς και σε άλλες εταιρείες, μέσω του επενδυτικού (διαθέσιμου προς πώληση) χαρτοφυλακίου της, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της τράπεζας.

Κορυφαίο στέλεχος του μάνατζμεντ της Efg Eurobank-Ergasias με το οποίο επικοινώνησε πριν από λίγα λεπτά το Euro2day.gr επέμεινε ότι "είναι μια καθαρή κίνηση επενδυτικού περιεχομένου η συγκέντρωση του συγκεκριμένου ποσοστού μετοχών του ΤΤ".

Γεγονός αποτελεί, πάντως, ότι η τράπεζα του ομίλου Λάτση εδώ και πολύ καιρό έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για την περίπτωση του Ταμιευτηρίου και μάλιστα ο σημερινός αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Ν. Καραμούζης είχε δηλώσει σε ανύποπτο χρόνο στο παρελθόν ότι "το ΤΤ είναι μια περίπτωση με την οποία θα άξιζε να ασχοληθεί κανείς".

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φήμες στην αγορά ότι τελικώς πίσω από την κίνηση που έγινε την περασμένη εβδομάδα από την Goldman Sachs στο Λονδίνο, όπου άνοιξε βιβλίο προσφορών για να συγκεντρώσει το 4% των μετοχών του ΤΤ, κρύβονταν η Efg Eurobank. Η πληροφορία, όμως, ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε.

*** Η προνομιούχος … επενδυτική θέση της EFG Eurobank και το παρασκήνιο για Goldman και Lehman Brothers

Προνομιούχο επενδυτική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ. Τ. δημιούργησε η EFG Eurobank αποκτώντας το 5,7% του μετοχικού του κεφαλαίου μέσω της αγοράς ενός πακέτου 3,9% των μετοχών του από την Lehman Brothers.

Η σημαντική πτώση της μετοχής του Τ. Τ. το προηγούμενο διάστημα ως τα 8,72 ευρώ ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της EFG Eurobank η οποία επιδίωξε να ενισχύσει την θέση της στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμιευτηρίου χωρίς όμως να γίνει ορατή η παραπάνω κίνηση.

Οι αγορές στην μετοχή του Τ.Τ. ξεκίνησαν εδώ και τρεις εβδομάδες μέσω ξένων brokers η απουσία όμως ικανής προσφοράς και το ορατό ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης επέτειναν τον τρόπο ζήτησης μετοχών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η κίνηση της Goldman Sachs να ζητήσει 4,2 εκατ. μετοχές του Τ. Τ. μέσω βιβλίου προσφορών μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της περασμένης Τρίτης 18 Μαρτίου απέβη άκαρπη παρ ότι πρόσφερε τιμή 9,70 ευρώ ανά μετοχή , δηλαδή premium 7% σε σχέση με το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης. Η απροθυμία των επενδυτών να πουλήσουν σε αυτά τα επίπεδα , κάτω δηλαδή από την τιμή εισαγωγής του Τ. Τ. οδήγησε στην αύξηση της προσφοράς .

Αποτέλεσμα το 3,9% των μετοχών του Τ.Τ να αγοραστεί τελικά σήμερα στην τιμή των 10,50 ευρώ . Το ποσοστό της EFG Eurobank στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ. Τ. ανέρχεται πλέον στο 5,7% . Επενδυτική θέση με ιδιαίτερη σημασία καθώς αφενός έχει τιμή κτήσης κάτω από την τιμή εισαγωγής του Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο αφετέρου θα έχει προβάδισμα στην περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο αποφασίσει να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ή στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο Τ. Τ.

Τραπεζίτες χαρακτηρίζουν την θέση ως επενδυτική με στρατηγικό όμως χαρακτήρα σημειώνοντας ότι ενισχύθηκε σε μια περίοδο που το κόστος καταθετικών κεφαλαίων έχει αυξηθεί σημαντικά πιέζοντας τα spreads ενώ το Τ. Τ. διαθέτει  τον καλύτερο λόγο δανείων προς καταθέσεων από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα και πολύ υψηλή ρευστότητα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά ουδείς, εφοπλιστής ή τράπεζα, επιχείρησε να δημιουργήσει σημαντική θέση στο μετοχικό κεφάλαιο του Τ.Τ. κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

*** Αρνητική η κυβέρνηση στη συμμετοχή της EFG

Αρνητικό έναντι στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της μετοχικής παρουσίας της Eurobank στο ΤΤ εμφανίζεται με σαφήνεια το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Κύκλοι του υπουργείου δηλώνουν ευκρινώς «ισχύει η θέση του υπουργού ότι το ΤΤ θα κινηθεί αυτόνομα και ότι δεν ευνοούμε τη συγχώνευσή του με ελληνική τράπεζα».

Νωρίτερα το euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:


" Πακέτο 5.550.000 μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, που αντιστοιχεί στο 3,9% του μετοχικού του κεφαλαίου, πέρασε προ ολίγου μέσω του Χ.Α., στην τιμή των 10,50 ευρώ ανά μετοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πακέτο πραγματοποιήθηκε μέσω της EFG Sec και αφορά θέση που έχει χτίσει μέσω της Lehman Brothers Έλληνας εφοπλιστής ή τραπεζικό ίδρυμα."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v