ΕΛΤΕΧ: Νέες επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ

Επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει η Ελληνική Τεχνοδομική στους τομείς κατασκευής, παραχώρησης, ενέργειας, ανάπτυξης ακινήτων και περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από τη σημερινή παρουσίαση του ομίλου στον ΣΜΕΧΑ. Εξάλλου, η μερισματική απόδοση για το 2002 θα ξεπεράσει το 2% της τρέχουσας τιμής της μετοχής (0,13 ευρώ ανά μετοχή).

ΕΛΤΕΧ: Νέες επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ
Επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ έχει προγραμματίσει η Ελληνική Τεχνοδομική στους τομείς κατασκευής, παραχώρησης, ενέργειας, ανάπτυξης ακινήτων και περιβάλλοντος, όπως προκύπτει από τη σημερινή παρουσίαση του ομίλου στον ΣΜΕΧΑ.

Εξάλλου, η μερισματική απόδοση για το 2002 θα ξεπεράσει το 2% της τρέχουσας τιμής της μετοχής, με διανομή μερίσματος 0,13 ευρώ ανά μετοχή.

Οι επενδύσεις θα ακολουθήσουν αυτές των 382 εκατ. ευρώ που υλοποίησε η εταιρία μέχρι τα τέλη του 2002, ενώ η εταιρία περιέγραψε και τη στρατηγική με βάση την οποία ”θα διασφαλιστεί η διατήρηση της ηγετικής θέσης στον κατασκευαστικό κλάδο”.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε η αναδιοργάνωση του ομίλου και η μετατροπή της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ σε εταιρία διαχείρισης συμμετοχών και παραχωρήσεων και παροχής υπηρεσιών στους τομείς των υποδομών και της ανάπτυξης γης.



Αναλυτικότερα, όπως ειπώθηκε στο πλαίσιο της παρουσίασης στον ΣΜΕΧΑ, η στρατηγική ανάπτυξης του ομίλου για τα επόμενα χρόνια είναι ανάλογη με το πρότυπο ανάπτυξης των μεγάλων ευρωπαϊκών εταιριών που στο πρόσφατο παρελθόν είχαν ως βασική τους δραστηριότητα την κατασκευή.

Η στρατηγική ανάπτυξης της Ελληνικής Τεχνοδομικής βασίζεται στους εξής άξονες:

- Στη διατήρηση της ηγετικής θέσης στον κατασκευαστικό κλάδο μέσω της ΑΚΤΩΡ που έχει αποκτήσει το ανώτατο κατασκευαστικό πτυχίο και των εταιριών ΤΟΜΗ, ΚΑΣΤΩΡ, ΤΡΙΓΩΝΟ, ΤΕΜΚΑΤ που δραστηριοποιούνται σε άλλες κατασκευαστικές τάξεις πτυχίου.

- Στη σημαντική συμμετοχή της στα έργα παραχωρήσεων που γίνονται στην Ελλάδα, με κυριότερα την Αττική Οδό και τη ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, που εξασφαλίζουν σημαντικά έσοδα για την εταιρία σε βάθος χρόνου. Παράλληλα διεκδικεί και νέα έργα που θα υλοποιηθούν με συμβάσεις παραχώρησης, όπως 4 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, η υποθαλάσσια αρτηρία της Θεσσαλονίκης, αεροδρόμια στην Κύπρο και 4 σταθμοί αυτοκινήτων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

- Στην εκμετάλλευση των επενδυτικών ευκαιριών που διανοίγονται στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας μέσω των θυγατρικών της Ηλεκτωρ και ΗE&D. Στον τομέα του περιβάλλοντος οι τομείς δραστηριοποίησης είναι κυρίως η διαχείριση αστικών απορριμμάτων και αδρανών υλικών.

Στην ενέργεια η παρουσία του ομίλου είναι σημαντική, αφού έχει εξασφαλίσει 21 άδειες παραγωγής ενέργειας από αιολικά πάρκα, ενώ παράλληλα λειτουργεί μονάδα παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο, που είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη. Τα αναμενόμενα ετήσια έσοδα από τις δραστηριότητες αυτές εκτιμώνται σε 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχες μονάδες σχεδιάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδος.

Επίσης έχει άδεια παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο στην Καβάλα σε συνεργασία με τη γαλλική EDF, και σε συνεργασία με την εταιρία Σιδενόρ του ομίλου Βιοχάλκο υπέβαλε αίτηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Ανάπτυξης για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμό ηλεκτροπαραγωγής συνδυασμένου κύκλου, ισχύος 440 MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, στη Βοιωτία.

-Στην ανάπτυξη του τομέα αξιοποίησης ακινήτων και παροχής υπηρεσιών μέσω της θυγατρικής της REDS, που διαχειρίζεται έργα 120 εκατ. ευρώ. Ήδη λειτουργεί το ψυχαγωγικό πάρκο Veso Mare στην Πάτρα, ενώ κατασκευάζεται ψυχαγωγικό πάρκο στο Ίλιον και 200 κατοικίες στον λόφο Παλλήνη, σε έκταση 46 στρεμμάτων. Επίσης υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης των ακινήτων στην Κάντζα και τη Γυαλού βάσει του νέου Προεδρικού Διατάγματος για τα Μεσόγεια.

-Στη δραστηριοποίηση σε νέους τομείς όπου παρουσιάζονται επενδυτικές ευκαιρίες. Η εταιρία επισημαίνει ότι η απόκτηση του 49% της εταιρίας Καζίνο Πάρνηθας σε συνεργασία με τη Hyatt δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας σημαντικών προοπτικών για τον όμιλο.

Επίσης η εταιρία ενεργοποιείται στον τομέα της Παροχής Υπηρεσιών Υποδομής, όπου νέο βήμα αποτελεί η δραστηριοποίηση της εταιρίας πώλησης φυσικού αερίου σε καταναλωτές των βορείων προαστίων της Αττικής σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

Η ΕΛΤΕΧ πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις προκειμένου να διασφαλίσει την αναπτυξιακή πορεία της. Υλοποίησε μέχρι τα τέλη του 2002 επενδύσεις ύψους 382 εκατ. ευρώ, στους τομείς κατασκευής, παραχώρησης, ενέργειας και ανάπτυξης ακινήτων, ενώ έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις 121 εκατ. ευρώ, για τους ίδιους τομείς, αλλά και γι’ αυτόν του περιβάλλοντος όπου και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Ελληνικής Τεχνοδομικής ΤΕΒ, η μερισματική απόδοση θα ξεπεράσει το 2% της τρέχουσας τιμής της μετοχής, με διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2002 0,13 ευρώ ανά μετοχή.

Εξάλλου η Ελληνική Τεχνοδομική εκτιμά ότι θα κινηθούν ανοδικά και το 2003 τα βασικά οικονομικά μεγέθη της.

Σύμφωνα με τις λογιστικές καταστάσεις του πρώτου τριμήνου τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της Ελληνική Τεχνοδομική διαμορφώθηκαν σε 31,78 εκατ. ευρώ έναντι 25,18 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2002, αύξηση 26,23%, και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε 23,80 εκατ. ευρώ έναντι 19,87 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002, αύξηση 19,80%.

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 198,13 εκατ. ευρώ έναντι 147,15 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 34,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v