Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΦΟΡΘ: Μετά τη ΝΟVA πάει για deal με Οn Telecoms

Έχοντας κλείσει το deal της NOVA -που της δίνει σημαντικότατο πλεονέκτημα- η FORTHnet βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη μη εισηγμένη On Telecoms. Οι λεπτομέρειες του στρατηγικού deal και των νέων επαφών.

ΦΟΡΘ: Μετά τη ΝΟVA πάει για deal με Οn Telecoms
Στρατηγική κίνηση που αλλάζει τον χάρτη αλλά και τις συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών και της παροχής περιεχομένου θεωρείται από κύκλους προσκείμενους στη FORTHnet η συμφωνία απόκτησης της ψηφιακής δορυφορικής πλατφόρμας NOVA, έναντι καθαρού τιμήματος 430 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day.gr, ενδέχεται να υπάρξει σύντομα και νέο deal, σε συνέχεια της υπόθεσης NOVA.

Κατά τις πληροφορίες αυτές, διεξάγονται ήδη διαπραγματεύσεις με τη μη εισηγμένη εταιρία τηλεπικοινωνιών On Telecoms, αντικείμενο των οποίων είναι η ενδεχόμενη απορρόφησή της από την εισηγμένη FORTHnet.

Συγκεκριμένα, εφόσον ευοδωθούν οι επαφές, οι μέτοχοι της πρώτης θα αποκτήσουν μετοχές της δεύτερης, ενώ θα ακολουθήσει η υλοποίηση μίας ακόμη μεγαλύτερης αύξησης κεφαλαιού (πέραν των "έως και 300" εκατ. ευρώ που θα αντληθούν για τη NOVA) προκειμένου μέρος της να διοχετευτεί στις δραστηριότητες της On Telecoms. 

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι έως τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά της η On Telecoms φέρεται να έχει διενεργήσει πρόσφατα κύκλο επαφών σε τουλάχιστον δύο ακόμη "μέτωπα", αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον της, σε μια αγορα που απαιτεί πλέον μέγεθος αλλά και προσβάσεις σε ισχυρά χρηματοδοτικά κεφάλαια.

Η στρατηγική σημασία της NOVA

Όπως επιγραμματικά σημειώσαν στο euro2day.gr  κύκλοι της FORTHnet, με τη συμφωνία εξαγοράς της NOVA η εταιρία αποκτά: α) πρόσβαση στους 350.000 συνδρομητές της πλατφόρμας, β) έτοιμα δικαιώματα προγράμματος που αγκαλιάζουν πληθώρα καναλιών, κινηματογραφικές ταινίες αλλά και κάλυψη μεγάλων αθλητικών εκδηλώσεων και γ) ίσως το σημαντικότερο, δραστική μείωση στο λεγόμενο "time to market".

Ως "time to market" ορίζεται ο χρόνος που χρειάζεται για να παρασχεθούν πραγματικές υπηρεσίες triple play σε τελικούς πελάτες (δηλαδή υπηρεσίες φωνής, Ιnternet και περιεχομένου υψηλής ποιότητας - όπως η εικόνα). Ο χρόνος αυτός δεν εξαρτάται μόνο από την κατοχή δικαιωμάτων περιεχομένου αλλά και από την πρόσβαση στον τελικό χρήστη, σε μεγάλες γεωγραφικές περιοχές.

Κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς, η εξαγορά της NOVA δίνει στη FORTHnet ένα μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Επιτρέπει άμεσα την πλήρη παροχή υπηρεσιών triple play οπουδήποτε στην Ελλάδα, με την εικόνα να καταλήγει δορυφορικά στον πελάτη, ενώ υπηρεσίες φωνής και Internet παρέχονται μέσω του «σύρματος».

Από την άλλη πλευρά, σημειώνουν, η παροχή triple play με άλλο μη δορυφορικό τρόπο (IP-TV) εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα δικτύου οπτικών ινών, που αυτήν τη στιγμή δεν έχει σημαντική διάδοση σε μεγάλα γεωγραφικά τμήματα της χώρας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο euro2day στέλεχος της αγοράς, «ούτε ο ίδιος ο ΟΤΕ δεν είναι σε θέση σήμερα να παράσχει υπηρεσίες triple play και IP-TV σε τέτοιο βαθμό λόγω έλλειψης της αντίστοιχης υποδομής».

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και στην «ανεπτυγμένη» δυτική Ευρώπη υπήρξε σειρά δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τα οποία η France Telecom, που παρέχει υπηρεσίες IP-TV σε 1 εκατ. συνδρομητές, πρόκειται να μπει και στη δορυφορική παροχή υπηρεσιών για να προσεγγίσει τα μισά νοικοκυριά της Γαλλίας, που ζουν σε περιοχές στις οποίες δεν μπορούν να παρασχεθούν υπηρεσίες IP-TV.

Προς την ίδια κατεύθυνση έχει στραφεί, σύμφωνα με τη διεθνή ειδησεογραφία, και η Portugal Telecom, για αντίστοιχους λόγους.

Και βέβαια, ο συνδυασμός υπηρεσιών (φωνής και Ιnternet, με δορυφορική παροχή πλούσιου περιεχομένου) δημιουργεί πολύ μεγάλες δυνατότητες cross selling ανάμεσα στο υφιστάμενο δίκτυο συνδρομητών της FORTHnet και στο αποκτώμενο δίκτυο συνδρομητών της NOVA.

Οι πιέσεις στη μετοχή και η χρηματοδότηση του deal

Σε ό,τι αφορά το άμεσα οικονομικό σκέλος του εγχειρήματος, αρμόδιες πηγές σημειώνουν πως "η μέχρι τώρα πίεση στη μετοχή οφειλόταν στο ότι αρκετοί επενδυτές δεν ήξεραν, για μεγάλο διάστημα, τι τελικά θα αγόραζαν, μια FORTHnet που θα έπαιρνε τη NOVA -και έναντι ποιου τιμήματος- ή μια FORTHnet χωρίς τη NOVA".

Σε ό,τι αφορά το σκέλος της χρηματοδότησης η εταιρία θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 300 εκατ. ευρώ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ενώ θα εκδώσει και ομολογιακό δάνειο, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη χθεσινή ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι θα δημιουργηθεί νέα θυγατρική ανήκουσα κατά 100% στην εισηγμένη.

Η εκ των βασικών μετόχων της εταιρίας, Forgendo Limited (συμφερόντων του κράτους του Dubai, η οποία κατέχει ποσοστό 21% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου), δεσμεύτηκε να ψηφίσει υπέρ της αύξησης και να συμμετάσχει σε αυτήν καταβάλλοντας μέχρι και 300 εκατ. ευρώ, αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί

Tέλος, ένα σημείο το οποίο εμφατικά τονίζουν κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση της FORTHnet είναι ότι η NOVA, πέραν των άλλων πλεονεκτημάτων της, είναι κερδοφόρα και με θετικό cash flow.

«H NOVA διαθέτει στο ταμείο της ρευστά διαθέσιμα 20 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια που αναλήφθηκαν από τη FORTHnet είναι περίπου 60 εκατ. ευρώ. "Αυτό σημαίνει ότι το enterprise value του deal φτάνει στα 470 εκατ. ευρώ, που όμως αναμένεται να μειωθεί σημαντικά μέσα σε λίγους μήνες, λόγω του θετικού cash flow", ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος που γνωρίζει λεπτομέρειες για τα χρηματοοικονομικά στοιχεία της συμφωνίας.

Σημείο κριτικής για τις μέχρι τώρα κινήσεις της εισηγμένης είναι το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιεί συνεχώς επενδύσεις και αυξάνει σημαντικά το πελατολόγιό της, χωρίς όμως να παρουσιάζει κερδοφορία.

Αυτό πάντως δεν φαίνεται να απασχολεί τους ισχυρούς κεφαλαιακά μετόχους της, καθώς στον τεχνολογικό τομέα έχει πολλάκις αποδειχτεί ότι η απόσπαση ισχυρού μεριδίου αγοράς και ανεξάρτητης τεχνολογικής υποδομής στην πορεία "πληρώνεται ακριβά".   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v