Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέκροψ: Ελπίδες για κανονική διαπραγμάτευση

Σε αίτηση για την έξοδο της Κέκροψ από την ”κατηγορία χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας” προσβλέπει η διοίκηση της εταιρίας, η οποία εκτιμά ότι οι προοπτικές του κλάδου παραμένουν ευνοϊκές. Χωρίς μέρισμα από τη χρήση του 2002.

Κέκροψ: Ελπίδες για κανονική διαπραγμάτευση
Αίτηση για την έξοδό της από την ”κατηγορία χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας” και την επανένταξή της στην κανονική διαπραγμάτευση αναμένεται να καταθέσει η Κέκροψ, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Δημήτριος Κλώνης, κατά τη διάρκεια της σημερινής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετοχών.

H Γ.Σ. αποφάσισε να μη διανεμηθεί μέρισμα για τη χρήση του 2002.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της εταιρίας αναφέρθηκε στην από 6.3.2003 απόφαση του Χ.Α., σύμφωνα με την οποία η εταιρεία τέθηκε σε καθεστώς επιτήρησης, με το σκεπτικό ότι εμπίπτει στο κριτήριο χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας, αφού στη χρήση 2002 παρουσίασε κύκλο εργασιών μικρότερο των 3.000.000 ευρώ, ενώ από τις 12/5/2003 η μετοχή της εταιρίας μεταφέρθηκε στην ειδική κατηγορία διαπραγμάτευσης μετοχών με την ονομασία ”κατηγορία χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας”.

Δεδομένων όμως των οικονομικών μεγεθών που ανακοίνωσε η εταιρία για το πρώτο τρίμηνο του 2003 (κύκλος εργασιών ύψους 1.669.414,72 ευρώ έναντι 18.727,02 ευρώ πέρυσι, με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται στις 188.340,04 ευρώ έναντι ζημιών 180.034,38 ευρώ του περυσινού πρώτου τριμήνου), ο πρόεδρός της τόνισε πως ”ελπίζεται ότι σύντομα η εταιρία θα είναι σε θέση να υποβάλει αίτηση για την έξοδό της από την ”κατηγορία χαμηλής παραγωγικής δραστηριότητας” και την επανένταξή της στην κανονική διαπραγμάτευση”.

Πάντως, ο κ. Κλώνης επισήμανε ότι ”το 2002 ήταν μια δημιουργική χρονιά για την εταιρία, στη διάρκεια της οποίας υλοποιήθηκαν βασικοί της στόχοι και προωθήθηκαν σημαντικά όλες οι εκκρεμείς υποθέσεις της”.

”Συγκεκριμένα”, συνέχισε ο πρόεδρος της Κέκροψ, ”στη διάρκεια της χρονιάς αυτής ολοκληρώθηκε η κατασκευή του οικιστικού συγκροτήματος της εταιρίας επί των οδών Μελετοπούλου και 28ης Οκτωβρίου, το οποίο ήδη κατοικείται, ενώ οι πραγματοποιηθείσες πωλήσεις στο συγκρότημα αυτό, μέσα στο έτος, ανήλθαν στο ποσό των 1.555.307,07 ευρώ.

Ετσι, μέχρι την 31/12/2002 οι πωλήσεις στο συγκρότημα αυτό ανήλθαν συνολικά στα 5.373.355,49 ευρώ. Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις 757.152,69 ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των πωλήσεων στο συγκρότημα αυτό στα 6.130.508,18 ευρώ, ενώ απομένουν προς πώληση δύο μόνο (από τα 22 συνολικά) διαμερίσματά του.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, παράλληλα ολοκληρώνεται και η κατασκευή του δεύτερου συγκροτήματος επί των οδών Περσέως, Δόλασικ και Σερέπετζη, το οποίο πρόκειται σύντομα να κατοικηθεί από τους πρώτους αγοραστές, ενώ μέσα στο έτος στο συγκρότημα αυτό δεν πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις.

Αυτό οφείλεται κυρίως στη μειωμένη ζήτηση που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων κατά τους τελευταίους μήνες, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρία δεν μείωσε στο διάστημα αυτό τις ζητούμενες τιμές πωλήσεως των διαμερισμάτων της, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό εξυπηρέτησε καλύτερα τα συμφέροντα των μετόχων της, παρά αν προέβαινε σε μειώσεις οι οποίες (αν οδηγούσαν σε πώληση) θα μείωναν την κερδοφορία της.

Αλλωστε, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, στο έργο αυτό έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές πωλήσεις οι οποίες έχουν εξασφαλίσει, σε σημαντικό βαθμό, τη χρηματοδότηση της κατασκευής του. Ετσι την 31/12/2002 οι πωλήσεις του συγκροτήματος αυτού παρέμειναν στο ποσό των 4.900.953,78 ευρώ.

Το πρώτο τρίμηνο του 2003 πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις 880.410 ευρώ ανεβάζοντας το σύνολο των πωλήσεων στο συγκεκριμένο συγκρότημα στα 5.781.363,78 ευρώ, ενώ απομένουν προς πώληση τέσσερα μόνο (από τα 12 συνολικά) διαμερίσματά του.

Οπως τόνισε όμως ο πρόεδρος της εταιρίας, σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και η Παλαιά Αγορά του Ψυχικού, αφού ολοκληρώθηκαν όλες σχεδόν οι διαδικασίες που ήταν απαραίτητο να προηγηθούν για τον σκοπό αυτό.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της παροχής υπηρεσιών, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης επισημάνθηκε πως η εταιρία Κέκροψ ολοκλήρωσε επιτυχώς το έργο που της είχε ανατεθεί την περασμένη χρονιά για την οργάνωση και τον συντονισμό των απαιτουμένων ενεργειών για την έκδοση των οικοδομικών αδειών ενός υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Πελοπόννησο.

Αποτέλεσμα της επιτυχούς αυτής επίδοσης της εταιρίας αποτελεί η πρόσθετη σύμβαση, με τον ίδιο εργοδότη, ενός νέου έργου, το οποίο αποτελεί επέκταση-προσθήκη του προηγούμενου, με αμοιβή για την εταιρία 137.750 ευρώ.

Σχετικά με τον οργανωτικό τομέα, όπως σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, το 2002 το διοικητικό συμβούλιο της Κέκροψ, σε συνεργασία με τον εσωτερικό ελεγκτή, αναπροσάρμοσε τον κανονισμό εσωτερικής λειτουργίας της εταιρίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις αρχές για την Εταιρική Διακυβέρνηση που θέσπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επίσης, τονίστηκε ότι σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν κατά την παρελθούσα χρήση και στις νομικές υποθέσεις της εταιρίας, αφού εξεδόθη και νέα απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, με την οποία αίρεται η απαλλοτρίωση στο οικόπεδο που βρίσκονται τα γραφεία της εταιρίας, εκτάσεως 5.056 τ.μ.

Ακόμα, σημειώθηκε πως εξεδόθη απόφαση του ΣτΕ, ύστερα από έφεση του Δήμου Ψυχικού, με την οποία παραμένει σε ισχύ προηγούμενη απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία είχε άρει την απαλλοτρίωση σε ένα από τα οικόπεδα ιδιοκτησίας της εταιρίας στο Παλαιό Ψυχικό.

Παράλληλα, υπεβλήθησαν οι προτάσεις της εταιρίας για την τροποποίηση των ρυμοτομικών σχεδίων του Ψυχικού και του Χαλανδρίου, ώστε να καταστούν οικοδομήσιμα όλα τα οικοδομικά τετράγωνα για τα οποία έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέλευση έχουν υποβληθεί πλέον όλες οι προτάσεις (επτά συνολικά) για ισάριθμες τροποποιήσεις των δύο ρυμοτομικών σχεδίων, που αφορούν σε οικόπεδα ιδιοκτησίας της εταιρίας, συνολικού εμβαδού 22.891 τ.μ., ενώ εκτιμήθηκε ότι είναι ευνοϊκές οι Τεχνικές Εκθέσεις Πραγματογνωμοσύνης των ορισθέντων από το ΣτΕ πραγματογνωμόνων, επί της κηρύξεως ως αναδασωτέας εκτάσεως στην περιοχή του Λατομείου Ψυχικού, ενώ δικάσιμος ορίσθηκε, ύστερα από νέα αναβολή που έδωσε αυτεπάγγελτα το ΣτΕ, η 1η Οκτωβρίου 2003.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις προοπτικές του κλάδου, ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρίας, ”όπως δείχνουν πολλά στοιχεία, οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται η εταιρία εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές, παρά τη μείωση της ζήτησης που παρατηρείται στην αγορά ακινήτων τους τελευταίους μήνες. Mέσα στις συνθήκες αυτές η εταιρία εμμένει στους στόχους που έχει καθορίσει, οι οποίοι είναι:

Αξιοποίηση Ακίνητης Περιουσίας: Στον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο προγραμματισμό της εταιρείας εντάσσεται η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της στο Παλαιό Ψυχικό, με τη δημιουργία κατοικιών υψηλών προδιαγραφών.

Συμμετοχή σε επενδυτικά σχέδια: Εκτός από τη συμμετοχή της στο σχέδιο αξιοποίησης τεσσάρων ακινήτων της περιοχής λιμένος Λαυρίου, η εταιρία διερευνά και προγραμματίζει τη συμμετοχή της σε επενδυτικά σχέδια, με στόχο την ανάπτυξη κτιριακών συμπλεγμάτων αναψυχής, τουρισμού και εμπορίου.

Παροχή Υπηρεσιών: Η δημιουργία Τμήματος Παροχής Υπηρεσιών προς τρίτους, με αντικείμενο τη διοίκηση έργου (project management) και την αξιολόγηση επενδυτικών σχεδίων, που υλοποιήθηκε την προηγούμενη χρονιά, καθώς και η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου σχετικού έργου, σε συνδυασμό με τη νέα ανάθεση για την επέκτασή του, παρέχουν βάσιμες ελπίδες ότι η εταιρία θα αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα και στον τομέα αυτό τα προσεχή χρόνια”.

Τέλος, ο κ. πρόεδρος αναφέρθηκε στην υποβολή των προτάσεων της εταιρείας για τροποποιήσεις των ρυμοτομικών σχεδίων του Π. Ψυχικού και του Χαλανδρίου, που αφορούν σε οικόπεδα της εταιρίας, συνολικού εμβαδού 22.891 τ.μ. ”Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής εκ μέρους της διοικήσεως”, είπε ο κ. πρόεδρος, ”η εταιρία θα είναι σε θέση να ξεκινήσει την ανάπτυξη νέων συγκροτημάτων πολυτελών κατοικιών στα οικόπεδα αυτά. Σε ένα τουλάχιστον από αυτά τα οικόπεδα”, συνέχισε ο κ. πρόεδρος, ”η σχετική διαδικασία ελπίζεται ότι θα ολοκληρωθεί εντός της παρούσας χρήσεως”.

”Εν τω μεταξύ”, κατέληξε ο κ. πρόεδρος, ”εκπονούνται ήδη οι μελέτες για την ανάπτυξη ενός νέου συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών σε ελεύθερο ιδιόκτητο οικόπεδο της εταιρείας στο Παλαιό Ψυχικό, η κατασκευή του οποίου αναμένεται ότι θα ξεκινήσει εντός της παρούσας χρήσεως”.

Υπενθυμίστηκε ότι τη χρονιά που μας πέρασε ο κύκλος εργασιών της εταιρίας παρουσίασε μείωση 60,3% και ανήλθε στα 1,93 εκατ. ευρώ έναντι 4,85 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στις 81,36 χιλιάδες ευρώ έναντι 1,18 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Ως εκ τούτου, η γενική συνέλευση δεν ενέκρινε τη διανομή μερίσματος για τη χρήση που έληξε στις 31.12.2002.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v