Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λάμψα: Υποχώρηση μεγεθών στο α' τρίμηνο 2008

Ελαφρά μείωση παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη της Λάμψα, τόσο σε εταιρικό όσο και σε επίπεδο ομίλου για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2008, λόγω της εξελισσόμενης αστάθειας στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

Λάμψα: Υποχώρηση μεγεθών στο α τρίμηνο 2008
Ελαφρά μείωση παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη της Λάμψα, τόσο σε εταιρικό όσο και σε επίπεδο ομίλου για την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2008, λόγω της εξελισσόμενης αστάθειας στην παγκόσμια τουριστική αγορά, συνέπεια, της μεγάλης αύξησης της τιμής του πετρελαίου και των παρεπόμενων διεθνών οικονομικών αναταράξεων, σε συνδυασμό με την δυσμενή - για τις χώρες της ευρωζώνης - συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ - δολαρίου.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του 2008 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007, για το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία, παρατηρήθηκε μικρή μείωση του κύκλου εργασιών λόγω λιγότερων αφίξεων από groups και εταιρικούς πελάτες και μεγάλη αύξηση στα κόστη, (α) ενέργειας (εξ' αιτίας και νέας αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ) και (β) Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (αποτέλεσμα πρόσφατης, δυσμενέστατης για τον ξενοδοχειακό κλάδο, νομοθετικής ρύθμισης). Σημειώνουμε ότι μετά τον τετραπλασιασμό του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, το εν λόγω κόστος υπερβαίνει το 2% του κύκλου εργασιών του ξενοδοχείου.

Σε επίπεδο ομίλου, δεδομένου ότι γίνεται ενοποίηση με τα αποτελέσματα της Beogradsko Mesovito Preduzecee A.D., ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου Hyatt Regency Βελιγραδίου, το οποίο ανήκει από την 06/06/2006 κατά 51% στην εταιρεία, καθώς και με τα μεγέθη του Ισολογισμού (και όχι των αποτελεσμάτων) της εταιρείας Τουριστικά Θέρετρα Α.Ε., ιδιοκτήτριας εταιρείας του ξενοδοχείου "Hilton Rhodes Resort", η οποία ανήκει από την 28/03/2008 κατά 50% στην εταιρεία, τα οικονομικά μεγέθη έχουν ως εξής:

Κύκλος εργασιών ευρώ 11,83 εκατομμύρια, EBIDTA ευρώ 2,72 εκατομμύρια και κέρδη προ φόρων ευρώ 1,23 εκατομμύρια. Τα μεγέθη αυτά συγκρινόμενα με τα αποτελέσματα του έτους 2007 παρουσίασαν τις ακόλουθες μεταβολές: μείωση 3,1 % για τον κύκλο εργασιών, μείωση 26,3% για το EBIDTA και αύξηση 26,9 % για τα προ φόρων κέρδη.

Σε επίπεδο μητρικής εταιρείας - και σύμφωνα με τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης - ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε ευρώ 7,62 εκατομμύρια έναντι ευρώ 7,86 εκατομμύρια για το αντίστοιχο διάστημα του 2007, ήτοι παρουσίασε μείωση 3,0%.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBIDTA) μειώθηκαν κατά 41,9% και ανήλθαν σε ευρώ 1,04 εκατομμύρια έναντι ευρώ 1,78 εκατομμύρια για το 2007. Τα προ φόρων αποτελέσματα ανήλθαν σε (-) ευρώ 0,44 εκατομμύρια (ζημία) έναντι ευρώ 0,71 εκατομμύρια το 2007 (κέρδη).

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας είναι αισιόδοξο για την θετική - κατά την διάρκεια του 2008 - εξέλιξη των οικονομικών μεγεθών, τόσο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας όσο και ομίλου, λόγω των προβλεπόμενων ικανοποιητικών δεικτών πληρότητας για τα ξενοδοχεία "Μεγάλη Βρεταννία" και "Hyatt Regency Belgrade" καθώς και την έναρξη της σαιζόν λειτουργίας του "Hilton Rhodes Resort".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v