Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσταση... απόψεων ΟΛΠ - COSCO για το τίμημα!

Μεγαλώνει η σύγχυση στο διαγωνισμό του ΟΛΠ. Ο Οργανισμός δίνει διαφορετική παρούσα αξία στο τίμημα, από αυτή της Cosco! Το θέμα αφορά  και την Ε. Κ., καθώς συνδέεται με την αποτίμηση της μετοχής.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Διάσταση... απόψεων ΟΛΠ -  COSCO για το τίμημα!
Σύγχυση για μία ακόμη ημέρα δημιουργείται γύρω από το διαγωνισμό Παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ, καθώς ο ΟΛΠ, κατόπιν του θορύβου που προκλήθηκε με την αποκάλυψη του Euro2day -και των πιέσεων στη μετοχή του Οργανισμού- έδωσε το απόγευμα διαφορετικό ποσόν ως Καθαρή Παρούσα Αξία, από το μέγεθος που γνωστοποίησε η Cosco.

Ετσι, μετά το ... άδειασμα του ΟΛΠ από την Cosco, αργά το απόγευμα η διοίκηση του λιμένα του Πειραιά σειρόμενη απο τις εξελίξεις επιχειρεί με τη σειρά της να ... διαψεύσει τον κινεζικό κολοσσό, πράγμα έως και πρωτοφανές σε αντίστοιχες διαγωνιστικές διαδικασίες, όταν μάλιστα η διένεξη περι του ύψους τιμήματος, αφορά τον... πλειοδότη!

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι και απο την πλευρά του άλλου διεκδικητή (δηλαδή της Hutchison - Alapis) απο την πρώτη ώρα που άνοιξαν οι προσφορές, έως και σήμερα, προσκείμενοι κύκλοι τόνιζαν ότι η προσφορά του σε παρούσες αξίες ήταν μόνο 410 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΟΛΠ ανακοινώνει και για αυτή την προσφορά - του δεύτερου διεκδικητή- ότι έχει Καθαρή Παρούσα Αξία 583 εκατ. ευρώ.

Στην επίσημη ανακοίνωσή του, ο ΟΛΠ αναφέρει ως Καθαρή Παρούσα Αξία που προσφέρει η Cosco το ποσόν των 665 εκατ. ευρώ, ενώ όπως προαναφέραμε, η ίδια η Cosco στην επίσημη ανακοίνωσή της προς το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, κάνει λόγο για Καθαρή Παρούσα Αξία της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ. 

Η διαφορά είναι καταφανώς τεράστια, όπως και τα ερωτήματα που προκύπτουν περι του ποιος ανακοινώνει τη σωστή τιμή.

Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε άν θα πάρει επι του θέματος θέση και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς καθώς α) έχει καταστεί σαφές ότι οι αναλυτές στηρίζουν τις εκτιμήσεις τους για την αποτίμηση της μετοχής του Οργανισμού, στο συγκεκριμένο μέγεθος, δηλαδή στην παρούσα αξία της προσφοράς και β) υπάρχει ενδεχόμενο παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση, καθώς και έντονων διακυμάνσεων στη μετοχή.

*** Η ανακοίνωση της διοίκησης του ΟΛΠ

Η ΟΛΠ ΑΕ αναφερόμενη σε δημοσιεύματα σημερινά σχετικά με τις προσφορές του διαγωνισμού Παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ στον ΟΛΠ, διευκρινίζει τα εξής :

1. Τα όσα ανακοινώθηκαν με το Δ.Τ. στις 3-6-08 είναι απολύτως ακριβή .

2. Η προσπάθεια δημιουργίας σύγχυσης αναφορικά με τα προσφερθέντα ποσά οφείλεται σε λάθος ερμηνεία της Τρέχουσας Αξίας και της Καθαρής Παρούσας Αξίας.

3. Το συνολικό αντάλλαγμα σε τρέχουσα αξία, καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραχώρησης είναι € 4.305 εκ. για την COSCO και € 4.063 εκ. για την ένωση HPH,HPI,ALAPIS & ΛΥΔ, εκ των οποίων τα ελάχιστα που θα καταβληθούν στον ΟΛΠ , δηλαδή τα εγγυημένα, είναι € 3.389 εκ. και € 3.037 εκ. αντίστοιχα .

4. Η Καθαρά Παρούσα Αξία των ανωτέρω ελαχίστων εγγυημένων ανέρχεται σε € 665 εκ. και € 583 εκ. αντίστοιχα. και φυσικά η ΟΛΠ δεν θα εισπράξει την ΚΠΑ αλλά την Τρέχουσα.

5. Όλα τα παραπάνω θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής και της ανακήρυξης του προσωρινού αναδόχου, που προγραμματίζεται για τα μέσα του τρέχοντος μηνός

*** Τι αποκάλυψε το πρωί το euro2day.gr


Μείζον θέμα για την ανεπαρκή ενημέρωση από την πλευρά του ΟΛΠ και βεβαίως της προϊστάμενης πολιτικής ηγεσίας, δημιουργεί η χθεσινή ανακοίνωση της Cosco με την οποία "αδειάζει" σε επίπεδο εντυπώσεων την ελληνική πλευρά, διευκρινίζοντας ότι η οικονομική της προσφορά σε παρούσα αξία κινείται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ, όσα δηλαδή αποκάλυψε πρώτο το Euro2day.

Η διοίκηση της Cosco, υπό το βάρος της άμεσης αντίδρασης του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κόνγκ, το οποίο ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της μετοχής της, ζητώντας διευκρινίσεις για την αξία της προσφοράς της σε παρούσες αξίες (με ανακοίνωσή της την οποία το Euro2day παραθέτει αυτούσια στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό"), εξηγεί ότι το ύψος της οικονομικής προσφοράς της για τον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ σε παρούσα αξία κινείται στην περιοχή των 500 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, η ανακοίνωση διευκρινίζει ότι το project, εφόσον τελικώς η Cosco ανακηρυχτεί πλειοδότης, θα χρηματοδοτηθεί κατά 250 εκατ. ευρώ με δανεισμό και κατά το υπόλοιπο με ίδια κεφάλαια.

Το Euro2day ήδη από το πρωί της Τρίτης αποκάλυψε ότι σε παρούσα αξία η οικονομική προσφορά της Cosco κινείται στα 490 εκατ. ευρώ και της κοινοπραξίας Hutchison - Alapis στην περιοχή των 410 εκατ. ευρώ, ενώ στη συνέχεια εξακολούθησε να αναφέρει αυτά τα μεγέθη διευκρινίζοντας ότι τα ποσά της ανακοίνωσης αφορούσαν σε πληθωρισμένες αξίες στην 35ετία.

Κύκλοι μάλιστα της πλευράς Hutchison - Alapis επιβεβαιώνουν ότι η προσφορά της σε τρέχουσα αξία ανέρχεται στα 410 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Cosco αφήνει "εκτεθειμένη" τη διοίκηση του ΟΛΠ και το υπουργείο γιατί δεν διευκρίνισαν στις εκτενείς τους ανακοινώσεις την παρούσα αξία των οικονομικών προσφορών Cosco και Hutchison - Alapis.

Ο ΟΛΠ και ο βασικός του μέτοχος, το ελληνικό δημόσιο, όφειλαν, σύμφωνα με τραπεζίτες και χρηματιστές, να παράσχουν αναλυτική ενημέρωση αναφέροντας μαζί με την πληθωρισμένη στην 35ετία αξία των προσφορών και την παρούσα αξία τους, τονίζοντας μάλιστα την παρούσα αξία, μια και ο ΟΛΠ είναι εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρία.

Η ανεπαρκής ενημέρωση έχει ήδη προκαλέσει αρνητικές επιδράσεις στη χρηματιστηριακή αγορά καθώς τμήματα ανάλυσης επιχείρησαν να υπολογίζουν την παρούσα αξία της οικονομικής προσφοράς αποπληθωρίζοντας το ποσό που πρόσφερε η εταιρία, ήτοι τα σύμφωνα με την ανακοίνωση "4,305 δισ. ευρώ, πλέον των επενδύσεων- 620 εκατ ευρω" (!).

Αποτέλεσμα να καταλήξουν σε αριθμούς που απέχουν εντυπωσιακά από την παρούσα αξία των 490 - 500 εκατ. ευρώ, που επιβεβαιώνει με την επίσημη ανακοίνωσή της η Cosco.

Το θέμα που δημιουργείται είναι μεγάλο καθώς η τιμή της μετοχής του ΟΛΠ μετά την επίσημη ανακοίνωση των προσφορών σε πληθωρισμένη μόνο αξία εκτινάχτηκε από την περιοχή των 24,70 ευρώ έως τα 30,74 ευρώ (ενδοσυνεδριακό υψηλό), καταγράφοντας άνοδο κατά 24,45%(!) εντός δύο συνεδριάσεων.

Όλα αυτά ενώ το Χρηματιστήριο του Χονγκ  Κονγκ ανέστειλε τη διαπραγμάτευση της Cosco ζητώντας διευκρινίσεις για την παρούσα αξία της προσφοράς του κινεζικού κολοσσού για τον ΟΛΠ.

Μήπως μας έβαλαν τα γυαλιά οι Κινέζοι; 



* Η ανακοίνωση της Cosco για την προσφορά που κατέθεσε για τον ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v