Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα εμφιαλωμένα νερά η Μπουτάρης (Κύμη)

Σε συμφωνία με την Κύμη Εμφιαλωτική, για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (51% αρχικά και σταδιακά ως 71%) προχώρησε η Μπουτάρης. Την αποκλειστική διάθεση σε Ελλάδα και εξωτερικό των εμφιαλωμένων νερών αναλαμβάνει η Μύθος.

Στα εμφιαλωμένα νερά η Μπουτάρης (Κύμη)
Στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρία Κύμη Εμφιαλωτική προχώρησε η Μπουτάρης, για την απόκτηση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας, στο πλαίσιο της ανάπτυξης και διεύρυνσης του ομίλου στον κλάδο του εμφιαλωμένου νερού.

Η Κύμη Εμφιαλωτική δραστηριοποιείται στον κλάδο εμφιαλωμένου νερού από το 1969, διαθέτοντας το γνωστό brand ΚΥΜΗ, τοποθεσίας Χωνευτικού, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού.

Στα κύρια σημεία της συμφωνίας προβλέπεται η σταδιακή απόκτηση ποσοστού έως 71%. Πιο συγκεκριμένα, η Μπουτάρης θα αποκτήσει αρχικά το 51% του υφιστάμενου εταιρικού κεφαλαίου και μετά τη μετατροπή της εταιρίας σε ανώνυμη εταιρία (μέσω αύξησης του εταιρικού της κεφαλαίου), η Μπουτάρης θα προχωρήσει στην απόκτηση του υπολοίπου 20%.

Την αποκλειστική διάθεση, τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό, των εμφιαλωμένων νερών αναλαμβάνει η θυγατρική εταιρία του ομίλου, Μύθος Ζυθοποιία, αξιοποιώντας το δίκτυο διανομής που διαθέτει. Οι σχετικές διαδικασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο 2002.

Επιπρόσθετα και αναφορικά με τις επεξηγηματικές πληροφορίες που ζητήθηκαν από τη διοίκηση του ΧΑΑ και σχετίζονται με τη στρατηγική συνεργασία της εταιρίας με την εταιρία Scottish & Newcastle Plc στον κλάδο της μπίρας, η Μπουτάρης απάντησε ότι η εν λόγω συνεργασία στηρίζεται σε ένα πλαίσιο συμφωνημένων γενικών αρχών, οι κύριες των οποίων είναι:

Ιση συμμετοχή κατά ποσοστό 46,6% των δύο εταιριών στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας Μύθος Ζυθοποιία. Συμμετοχή στη διοίκηση και στα όργανα της εταιρίας με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Στ. Μπουτάρη. Ισότιμη συμμετοχή στην κεφαλαιακή ενίσχυση της Μύθος Ζυθοποιία. Αξιοποίηση των δικτύων διανομής που διαθέτει η κάθε πλευρά για την ανάπτυξη και διεύρυνση των προϊόντων τους στις αγορές που δραστηριοποιούνται. Η συμφωνία εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί έως τον Ιούνιο του 2002, μετά την ολοκλήρωση των συνήθων διαδικασιών (οικονομικός και νομικός έλεγχος κ.λπ.).

Σε ό,τι αφορά στη δυναμικότητα της Scottish & Newcastle Plc, η εταιρία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου και συμμετέχει στο δείκτη FTSE 100. Η κύρια δραστηριότητα της εταιρίας είναι ο κλάδος της μπίρας, διαθέτοντας σημαντικά τοπικά και διεθνή brands, και εκτός από τη Μεγάλη Βρετανία (έδρα της εταιρίας) δραστηριοποιείται στις αγορές της Γαλλίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Ινδίας.

Η εταιρία συμπεριλαμβάνεται, από άποψη μεγέθους, στις 10 μεγαλύτερες ζυθοποιίες στον κόσμο και είναι δεύτερη στην Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση. Στις περισσότερες από τις χώρες αυτές κατέχει σημαντικά μερίδια αγοράς στον κλάδο της μπίρας, ενώ οι συνολικές πωλήσεις ανέρχονται σε 4,5 δισ. λίρες Αγγλίας και το σύνολο των λειτουργικών κερδών σε 600 εκατ. λίρες Αγγλίας. Ο συνολικός όγκος μπίρας ανέχρεται σε 44 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ενώ απασχολεί 44.000 άτομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v