Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ideal: Όταν το arbitrage "βγάζει μάτι"!

Τι συμβαίνει τελικά με την πορεία της τιμής του δικαιώματος της Ideal, το οποίο ξεκίνησε από το 0,24 ευρώ και την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε μόλις στο ένα λεπτό;

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Ideal: Όταν το arbitrage βγάζει μάτι!
Τι συμβαίνει τελικά με την πορεία της τιμής του δικαιώματος της Ideal, το οποίο ξεκίνησε από το 0,24 ευρώ και την προηγούμενη Παρασκευή έκλεισε μόλις στο ένα λεπτό;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Η τιμή της κοινής μετοχής της Ideal έκλεισε την Παρασκευή στο 1,61 ευρώ, όταν η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών (4 νέες για κάθε μία παλαιά) είναι 1,44 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι η θεωρητική τιμή του δικαιώματος υπολογίζεται σε 68 λεπτά! Και αυτό γιατί ο κάτοχος κάθε μετοχής της Ideal μπορεί να αγοράσει τέσσερις νέες μετοχές (με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου), με "έκπτωση" 17 λεπτών ανά μετοχή με βάση την τρέχουσα τιμή του τίτλου.

Γιατί, λοιπόν, ενώ η θεωρητική τιμή της μετοχής υπολογίζεται σε 68 λεπτά, στο ταμπλό αυτή είναι διαπραγματεύσιμη μόλις προς 1 λεπτό (discount 98,5%);

Ενδεχόμενο πρώτο: Η αγορά είναι "χαζή", ή έστω απρόσεκτη και να μην κατάλαβε το όλο θέμα.

Ενδεχόμενο δεύτερο: Η αγορά θεωρεί την τρέχουσα τιμή της Ideal ακριβή, ή εν πάση περιπτώσει μη διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα στο ταμπλό της Σοφοκλέους.

Ενδεχόμενο τρίτο: Πολλοί από τους μετόχους της εισηγμένης (τόσο οι τράπεζες όσο και οι μικροεπενδυτές) δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου, ο καθένας για τους δικούς του λόγους.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι πολύ χαμηλή (1.238 τεμάχια σε επτά ημέρες), δεν έχουν τη δυνατότητα να ρευστοποιήσουν τις θέσεις τους, άρα προχωρούν σε πωλήσεις των δικαιωμάτων τους, η ύπαρξη των οποίων άλλωστε είναι βραχύβια (έχουν ήδη αλλάξει χέρια 268.987 δικαιώματα, δηλαδή πάνω από το 10% του συνόλου των κοινών μετοχών της εισηγμένης).

Εσείς διαλέγετε ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω ενδεχόμενα, βγάζοντας και τα σχετικά συμπεράσματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v