Τηλέτυπος: Που υπερέχει έναντι των ανταγωνιστών

Στην πρώτη θέση της κατάταξης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών βρίσκεται η εισηγμένη εταιρία ”Τηλέτυπος” (Mega Channel), με βάση τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και τα κέρδη του 2002, ενώ παρουσιάζει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση.

Τηλέτυπος: Που υπερέχει έναντι των ανταγωνιστών
Στην πρώτη θέση της κατάταξης μεταξύ των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών βρίσκεται η εισηγμένη εταιρία ”Τηλέτυπος”, ιδιοκτήτρια του τηλεοπτικού καναλιού Mega Channel, με βάση τόσο τον κύκλο εργασιών όσο και τα κέρδη του 2002, ενώ παρουσιάζει υγιή χρηματοοικονομική διάρθρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών του 2002 (είναι τα τελευταία διαθέσιμα συγκριτικά στοιχεία, καθώς πλην της εισηγμένης ”Τηλέτυπος” οι άλλες εταιρείες δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα τριμήνου και εξαμήνου 2003), η ”Τηλέτυπος” κατέχει ηγετική θέση στον κλάδο, και έχει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών.

Οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν στα 137,89 εκατ. ευρώ και ακολουθεί, στη δεύτερη θέση, ο Ant1 με πωλήσεις 122,79 εκατ. ευρώ.

Την τετράδα συμπληρώνουν τα δύο μικρότερα ιδιωτικά κανάλια Alpha και Star, με πωλήσεις 70,79 εκατ. ευρώ και 50,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Σημαντικά διαφοροποιημένη παρουσιάζεται η κερδοφορία των καναλιών, καθώς οι περισσότερες εταιρείες εμφανίζουν είτε ζημιές είτε οριακή κερδοφορία.

Ωστόσο, η ”Τηλέτυπος” παρουσιάζει υψηλά περιθώρια κέρδους, μικρή εξάρτηση από τραπεζικό δανεισμό και καθαρή υψηλή κερδοφορία, ενώ είναι η μόνη εταιρεία που διανέμει μερίσματα στους μετόχους.

Τα λειτουργικά κέρδη της ”Τηλέτυπος” διαμορφώθηκαν το 2002 σε 23,93 εκατ. ευρώ, τα κέρδη μετά από τόκους διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα 20,79 εκατ. ευρώ. ενώ το καθαρό προ φόρων κέρδος είναι 17,09 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χρεωστικοί τόκοι και τα συναφή έξοδα της Τηλέτυπος ανέρχονται σε 3,15 εκατ. ευρώ, έναντι 27 εκατ. ευρώ του Ant1, 4,53 εκατ. ευρώ του Alpha και 5,52 εκατ. ευρώ του Star.

Ο Ant1 εμφανίζει λειτουργικά κέρδη προ τόκων 26,6 εκατ. ευρώ και, μετά από τους τόκους, κέρδη 1,8 εκατ. ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό (-3,6 εκατ. ευρώ) λόγω εκτάκτων ζημιών.

Η λειτουργία του Alpha είναι ζημιογόνος, καθώς εμφανίζει αρνητικό λειτουργικό αποτέλεσμα (-9,6 εκατ. ευρώ) και ζημιές προ φόρων 15,92 εκατ. ευρώ.

Η ”Τηλέτυπος” παρά την επιβράδυνση των εσόδων της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003, λόγω της ευρύτερης κάμψης στα διαφημιστικά έσοδα του κλάδου κυρίως κατά το πρώτο τρίμηνο, εξακολουθεί να επιτυγχάνει υψηλή κερδοφορία. Το καθαρό περιθώριο κέρδους της να διαμορφώνεται πάνω από το 10%, ποσοστό που είναι από τα υψηλότερα μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών.

Σημειώνεται ότι η Τηλέτυπος στο α’ εξάμηνο του 2003 παρουσίασε κάμψη του κύκλου εργασιών κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 61,1 εκατ. ευρώ από 70,9 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο 2002.

Τα προ φόρων κέρδη της ήταν για την ίδια περίοδο 6,2 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 (πτώση κατά 43,4%).

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του εξαμήνου η εταιρεία πέτυχε βελτίωση των αποτελεσμάτων της το β’ τρίμηνο του 2003, καθώς το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης είχε κλείσει με μείωση των καθαρών προ φόρου κερδών κατά 68% (στις 505 χιλ. ευρώ έναντι 1.621 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του 2002).

Καθοριστικό για τα φετινά αποτελέσματα θα είναι το τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου παραδοσιακά η Τηλέτυπος πραγματοποιεί το 40-45% των ετησίων εσόδων της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v