Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Infotech: Στα 1,5 εκ. € τα καθαρά κέρδη εξαμήνου

Τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Αλφα Γκρίσιν Infotech για το εξάμηνο του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 247 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Infotech: Στα 1,5 εκ. € τα καθαρά κέρδη εξαμήνου
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Αλφα Γκρίσιν Infotech σημείωσε στο πρώτο εξάμηνο του 2008 αύξηση της τάξεως του 94,5% και ανήλθε σε 17,6 εκατ. ευρώ έναντι 9 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, γεγονός το οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ενοποίηση των πωλήσεων της Γκρίσιν Παππάς και στη δυναμική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου στον τομέα του Business Critical Continuity στη Βουλγαρία.

Oπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, οι πωλήσεις της Γκρίσιν Παππάς, λόγω του αντικειμένου της, διακρίνονται από εποχικότητα και πραγματοποιούν το ετήσιο υψηλό τους στο δεύτερο τρίμηνο κάθε χρήσης.
 
Πιο συγκεκριμένα, η συνεισφορά της Γκρίσιν Παππάς στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών διαμορφώθηκε σε 9,2 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 52,5%. Επιπρόσθετα, οι πωλήσεις της θυγατρικής εταιρείας Alpha Grissin Infotech Bulgaria ανήλθαν σε 1 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 180%.
 
Τα μικτά κέρδη του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 119,4% και διαμορφώθηκαν σε 5,7 εκατ. ευρώ έναντι 2,6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2007. Το περιθώριο μικτού κέρδους ανήλθε στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε 32,7% έναντι 28,9% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, αυξημένο κατά 3,8 ποσοστιαίες μονάδες.
 
Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην ουσιαστική διαφοροποίηση του προϊοντικού μίγματος πωλήσεων του Ομίλου, στο οποίο έχουν προστεθεί προϊόντα με υψηλά περιθώρια κέρδους στον τομέα του συμβατικού κλιματισμού.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) από συνεχιζόμενες δραστηριότητες σημείωσαν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 αύξηση της τάξεως του 305,2% και ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ έναντι 707 χιλ. ευρώ.

Η αύξηση οφείλεται, τόσο στην βελτίωση των ανωτέρω οικονομικών μεγεθών, όσο και στην ταυτόχρονη συγκράτηση των Εξόδων Διοίκησης και Διάθεσης από συνεχιζόμενες δραστηριότητες, τα οποία διαμορφώθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε 17,6% επί του ενοποιημένου κύκλου εργασιών έναντι 21,8% την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Οι ανωτέρω εξελίξεις επηρέασαν αντίστοιχα και τα υπόλοιπα μεγέθη αποτελεσμάτων του Ομίλου Αλφα Γκρίσιν Infotech στο πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 2,1 εκατ. ευρώ έναντι 511 χιλ. ευρώ Σημειώνεται, ότι τα ενοποιημένα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα αυξήθηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε 734 χιλ. ευρώ από 132 χιλ. ευρώ, λόγω της σύναψης νέων ομολογιακών δανείων και μισθώσεων για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης του Ομίλου.

Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι 247 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007.

Τα ανωτέρω οικονομικά αποτελέσματα επιβεβαιώνουν έμπρακτα τις στρατηγικές επιλογές της Διοίκησης του Ομίλου Αλφα Γκρίσιν Infotech σε ότι αφορά την επέκταση σε νέες γεωγραφικές αγορές και την είσοδο σε νέους τομείς δραστηριότητας.

Σημειώνεται στην ανακοίνωση, ότι τα ενοποιημένα μεγέθη του πρώτου εξαμήνου 2008, περιλαμβάνουν και την εταιρεία Γκρίσιν Παππάς, η οποία εξαγοράσθηκε από τον Όμιλο στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Σημειώνεται ότι μέσα στο 2007 διενεργήθηκε η πώληση της θυγατρικής Alpha Grissin Mladost Development την Βουλγαρία και επέφερε έκτακτο, μη επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους 398 χιλ. ευρώ. Τα ανωτέρω δυο γεγονότα καθιστούν τα ενοποιημένα οικονομικά μεγέθη μη συγκρίσιμα.

Η Διοίκηση του Ομίλου, έχοντας λάβει υπόψη την εποχικότητα των προϊόντων κλιματισμού της Γκρίσιν Παππάς, αναμένει ότι τα ετήσια αποτελέσματα 2008 θα κινηθούν μέσα στα πλαίσια του αρχικού Business Plan.

Στον τομέα του Business Critical Continuity, η Διοίκηση του Ομίλου αναμένει ότι στο δεύτερο εξάμηνο της χρήσης 2008 η θυγατρική εταιρεία Alpha Grissin Infotech Bulgaria θα ισχυροποιήσει περαιτέρω την θέση της στην αγορά της Βουλγαρίας κυρίως στον τομέα κατασκευής νέων μηχανογραφικών κέντρων, αλλά και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, η εταιρεία συνεχίζει την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών τόσο στις αγορές που ήδη δραστηριοποιείται, όσο και σε καινούριες (Ρουμανία, Ουκρανία).

Τέλος, σε ότι αφορά την επένδυση του Ομίλου στην περιοχή Studenski Grad της Σόφιας, έχει ληφθεί η σχετική άδεια κατασκευής και μέχρι το τέλος της τρέχουσας χρήσης αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανέγερσης οικιστικού συγκροτήματος 13.386 τ.μ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v