Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΧΟΝ: Ζημιές έναντι κερδών στο εξάμηνο

Τα προ φόρων αποτελέσματα, του Oμίλου της ΑΧΟΝ διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 14,1 εκ. ευρώ έναντι κέρδους 22,8 εκ. ευρώ και οφείλονται κατά μείζονα λόγο στις διαφορές αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (μετοχές ΙΑΣΩ).

ΑΧΟΝ: Ζημιές έναντι κερδών στο εξάμηνο
Τα προ φόρων αποτελέσματα, του Oμίλου της ΑΧΟΝ στο εξάμηνο2008 διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 14,1 εκ. ευρώ έναντι κέρδους 22,8 εκ. ευρώ και οφείλονται κατά μείζονα λόγο στις διαφορές αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (μετοχές ΙΑΣΩ).

Αναλυτικότερα, κατά 23,79% αυξήθηκε ο κύκλος εργασιών του ομίλου ΑΧΟΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ στο πρώτο εξάμηνο του 2008 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2007 και έφτασε στα 129,4 εκ. ευρώ έναντι 104,5 εκ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 18,4 εκ. ευρώ από 16,7 εκ. ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο και σημείωσαν άνοδο 10,04%.

Η ανωτέρω αυξήσεις οφείλονται στη βελτίωση των αποτελεσμάτων των θυγατρικών εταιρειών του Ομίλου και ειδικότερα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο Τομέα Yγείας.

Συνεισφορά στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου αποτέλεσε και η ενοποίηση 16 συνολικά νέων Εταιρειών που προστέθηκαν στον όμιλο το πρώτο εξάμηνο του 2008, είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω συστάσεως.

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 2,98 εκ. ευρώ και προήλθε αποκλειστικά από τον κύκλο εργασιών της "ΑΧΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΥΨΗΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Α.Ε." της οποίας ο κλάδος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών απορροφήθηκε από την Εταιρεία την 31-12-2007.
 
Η εταιρεία δεν παρουσιάζει συγκρίσιμα στοιχεία κύκλου εργασιών καθώς τις προηγούμενες χρήσεις δεν είχε κλάδο παραγωγής. Από τον απορροφώμενο κλάδο θετική επίδραση υπήρξε και στα EBITDA τα οποία διαμορφώθηκαν στις 975 χιλ ευρώ έναντι ζημίας (74) χιλ ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα προ φόρων αποτελέσματα, του Oμίλου διαμορφώθηκαν σε ζημιές ύψους 14,1 εκ. ευρώ έναντι κέρδους 22,8 εκ. ευρώ του αντίστοιχου εξαμήνου του 2007. Η ζημιά σε επίπεδο Ομίλου οφείλεται κατά μείζονα λόγο στις διαφορές αποτίμησης του επενδυτικού χαρτοφυλακίου (μετοχές ΙΑΣΩ), ύψους 23,98 εκ. ευρώ του κλάδου υγείας.

Σημειώνεται ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο η αποτίμηση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου του Ομίλου ήταν θετική κατά ευρώ 11 εκ. ευρώ περίπου.

Αντίθετα σε επίπεδο Εταιρείας εμφανίζεται κέρδος ευρώ 9,07 εκ. ευρώ έναντι 2,47 εκ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η αύξηση των κερδών προ φόρων στην Εταιρεία οφείλεται στα κέρδη που προέκυψαν από την πώληση οικοπέδων ιδιοκτησίας της Εταιρείας ύψους ευρώ 8,79 εκ ευρώ. Σημειώνεται ότι το εν λόγω κέρδος δεν αύξησε τα αποτελέσματα του Ομίλου καθώς αφορά διεταιρική πώληση μεταξύ εταιρειών του Ομίλου και ως εκ τούτου έχει απαλειφθεί στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v