Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΕΓΕΚ: OΚ τραπεζών στο "σχέδιο Μαρούλη"

Το «ΟΚ» των υπόλοιπων δανειστριών τραπεζών της ΑΕΓΕΚ για το σχέδιο εισόδου της Πρόμαχος του ομίλου Μαρούλη στο μετοχικό κεφάλαιο του κατασκευαστικού ομίλου εξασφάλισαν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΑΕΓΕΚ: OΚ τραπεζών στο σχέδιο Μαρούλη
Το «ΟΚ» των υπόλοιπων δανειστριών τραπεζών της ΑΕΓΕΚ για το σχέδιο εισόδου της Πρόμαχος, εταιρίας-μέλους του ομίλου Μαρούλη, στο μετοχικό κεφάλαιο του κατασκευαστικού ομίλου με τη μορφή στρατηγικού επενδυτή εξασφάλισαν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς.

Οι δύο βασικοί χρηματοδότες της ΑΕΓΕΚ, Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, πρότειναν στις υπόλοιπες τράπεζες να καλύψουν μέρος της διαφοράς η οποία προέκυπτε όσον αφορά στο ποσό των δανείων που θα κεφαλαιοποιηθεί και θα διαγραφεί, εξασφαλίζοντας έτσι την έγκρισή τους για το σχέδιο σωτηρίας του ομίλου ΑΕΓΕΚ.

Μετά το «ΟΚ», λοιπόν, προχωρούν οι διαδικασίες για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε ΑΕΓΕΚ και ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική. Ουσιαστικά, βάσει της συμφωνίας, ο όμιλος Μαρούλη θα πάρει το 33,3% της ΑΕΓΕΚ και το 80% της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική με καθαρά δάνεια μόλις 25 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία προβλέπει ουσιαστικά την κεφαλαιοποίηση δανείων ύψους 34 εκατ. ευρώ και τη διαγραφή επιπλέον δανείων ύψους 60 εκατ. ευρώ. Ο εναπομένων καθαρός δανεισμός μετά τις παραπάνω κινήσεις θα διαμορφωθεί στα 25 εκατ. ευρώ και θα αφορά κυρίως σε συμβάσεις leasing και προεξόφληση επιταγών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι οι τράπεζες θα καλύψουν στο σύνολό της την αύξηση κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ κατά 75,2 εκατ. ευρώ μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης με έκδοση 150.537.924 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,50 ευρώ εκάστη και με τιμή διάθεσης 0,50 ευρώ εκάστη. Τα έσοδα που θα αντληθούν από την προαναφερθείσα αύξηση θα διατεθούν για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων της ΑΕΓΕΚ.

Παράλληλα, προβλέπεται να διενεργηθούν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική συνολικού ύψους 96 εκατ. ευρώ που θα καλυφθούν πλήρως από την ΑΕΓΕΚ. Το σύνολο των εσόδων που θα αντληθούν από τις προαναφερόμενες αυξήσεις θα διατεθεί για την αποπληρωμή τραπεζικών υποχρεώσεων και για κεφάλαιο κινήσεως της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική.

Επομένως, οι τράπεζες θα βάλουν 75,2 εκατ. ευρώ στην αύξηση της ΑΕΓΕΚ και η εισηγμένη με τη σειρά της 96 εκατ. ευρώ ως νέα κεφάλαια στην ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική, μέσω των οποίων θα αποπληρωθούν δάνεια περί τα 60 εκατ. ευρώ.

Με τον τρόπο αυτόν ουσιαστικά διαγράφεται δανεισμός της ΑΕΓΕΚ από πλευράς τραπεζών ύψους 60 εκατ. ευρώ. Με την κεφαλαιοποίηση δε δανείων ύψους 34 εκατ. ευρώ οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα βρεθούν να κατέχουν το 17% της ΑΕΓΕΚ, με την Πρόμαχος του επιχειρηματία κ. Ι. Μαρούλη να κατέχει το 33,3%.

Η συμφωνία προβλέπει επίσης ότι η ΑΕΓΕΚ θα μεταβιβάσει στην Πρόμαχος έναντι τιμήματος 20 εκατ. ευρώ το 80% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική κρατώντας το υπόλοιπο 20%. Η μεταβίβαση θα διενεργηθεί εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαδοχικών αυξήσεων συνολικού ύψους 96 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η συμφωνία προβλέπει τη μεταβίβαση ορισμένων ακινήτων, ιδιοκτησίας της ΑΕΓΕΚ και της ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε., με διάθεση του τιμήματος προς ισόποση εξόφληση τραπεζικών υποχρεώσεων, καθώς και άρση των υφιστάμενων εμπραγμάτων βαρών υπέρ πιστωτριών τραπεζών επί των υπόλοιπων ακινήτων των εταιριών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v