Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΛΜ: Αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις χρήσης

Σε καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης προχώρησε η διοίκηση της Κλουκίνας - Λάππας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις αλυσίδες παιδικών ρούχων και παιχνιδιών Mothercare και ELC.

  • του Χρήστου Κίτσιου
ΚΛΜ: Αναθεώρησε καθοδικά τις προβλέψεις χρήσης
Σε καθοδική αναθεώρηση της πρόβλεψής της για τα μεγέθη της τρέχουσας χρήσης προχώρησε η διοίκηση της Κλουκίνας - Λάππας, η οποία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα τις αλυσίδες παιδικών ρούχων και παιχνιδιών Mothercare και ELC.

Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους οι πωλήσεις του ομίλου σε σχέση με την προηγούμενη χρήση θα αυξηθούν κατά 30% και τα λειτουργικά κέρδη θα παραμείνουν στα ίδια περυσινά επίπεδα. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι πωλήσεις των ιδίων καταστημάτων της εταιρίας την τρέχουσα περίοδο παρουσιάζουν αύξηση κατά 0,56% έναντι της αρχικής πρόβλεψης για αύξηση κατά 10%.

Η προηγούμενη εκτίμηση της εισηγμένης έκανε λόγο για αύξηση πωλήσεων και καθαρών κερδών φέτος κατά 45%. Για τις χρήσεις 2009 και 2010 προέβλεπε αύξηση πωλήσεων 25% και 15% και καθαρών κερδών 30% και 15%. Οι στόχοι του επιχειρησιακού σχεδίου για τη διετία 2009-10 προς το παρόν έχουν μείνει αμετάβλητοι.

Οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΚΛΜ στο α΄ εξάμηνο ανήλθαν στα 33,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 26,55% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2007. Τα EBITDA μειώθηκαν κατά 20,78 στα 6 εκατ. ευρώ έναντι 7,6 εκατ. ευρώ και τα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας κέρδη μειώθηκαν κατά 35,04% στα 2,9 έναντι 4,5 εκατ. ευρώ.

Η πορεία του β΄ τριμήνου, το οποίο περιλάμβανε και την πασχαλινή περίοδο, ήταν απογοητευτική. Οι πωλήσεις του ομίλου Κλουκίνας - Λάππας στο β΄ τρίμηνο ανήλθαν στα 18,4 εκατ. ευρώ έναντι 14,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, τα EBITDA υποχώρησαν στα 2,5 εκατ. από 4 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στο 1,2 εκατ. από 2,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση κατά 53%

Η υστέρηση των πωλήσεων και τα αυξημένα λειτουργικά κόστη αποδίδονται σε έκτακτους παράγοντες (κινητοποιήσεις στα λιμάνια) και στην καθυστέρηση που σημειώθηκε στο άνοιγμα νέων καταστημάτων. Η Κλουκίνας - Λάππας κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου μίσθωσε 8 νέα καταστήματα (6 στην Ελλάδα και 2 στη Ρουμανία), εκ των οποίων λειτούργησαν μόλις τα 2 (Θεσσαλονίκη, Χίος) και αυτά προς τα μέσα του χρόνου. Έτσι, τα αποτελέσματά της επιβαρύνθηκαν με έξοδα δημιουργίας και ανεύρεσης νέων καταστημάτων .

Επιπρόσθετα, η ΚΛΜ  ενοικίασε αποθηκευτικούς χώρους στον Ταύρο αυξάνοντας το κόστος ενοικίων την τρέχουσα περίοδο έναντι της περυσινής κατά 0,365 χιλ.

Τέλος, τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν με πρόσθετους τόκους σημειώνοντας αύξηση 51,55% λόγω αύξησης του δανεισμού κυρίως κατά 6.000 χιλ. ευρώ που λήφθηκε για την εξαγορά της αλυσίδας παιχνιδιών EARLY LEARNING CENTRE.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v