Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιες εταιρίες αναθεώρησαν το guidance

Μέχρι τώρα μόνο από τους κλάδους των τροφίμων, του εμπορίου και της ενέργειας έχουν προχωρήσει σε προειδοποίηση του επενδυτικού κοινού είτε για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής τους είτε για υστέρηση εσόδων.

ΧΑ: Ποιες εταιρίες αναθεώρησαν το guidance
Μέχρι τώρα μόνο από τους κλάδους των τροφίμων - ειδών διατροφής (Coca Cola Hellenic), του εμπορίου (Σαράντης, Ηλεκτρονική, Κλουκίνας - Λάππας) και της ενέργειας (ΔΕΗ) έχουν προχωρήσει σε προειδοποίηση του επενδυτικού κοινού είτε για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξής τους είτε για υστέρηση εσόδων.

Η διοίκηση της ΔΕΗ ανακοίνωσε στις 29/9 ότι «με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία, τα μεγέθη του δεύτερου εξαμήνου θα είναι χειρότερα από αυτά του πρώτου».

Η Επιχείρηση ανακοίνωσε ζημίες 111,8 εκατομμυρίων ευρώ στο πρώτο εξάμηνο από κέρδη 99,4 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Στις 29/9, ημέρα ανακοίνωσης των απογοητευτικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της ΔΕΗ «βραχυκύκλωσε» χάνοντας 22,3% ή 2,88 ευρώ ανά μετοχή.

Η Coca Cola Hellenic στις 2/10 προχώρησε σε δεύτερη αναθεώρηση των προβλέψεών της για φέτος χαμηλώνοντας τον πήχη τόσο στις πωλήσεις (μείωση του ρυθμού αύξησης στο 4% από 6% προηγουμένως) όσο και στα κέρδη ανά μετοχή (στα περυσινά επίπεδα έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5% - 8%).

Παράλληλα, ο όμιλος περιόρισε στα 400 εκατομμύρια ευρώ το πρόγραμμα επενδύσεων για το 2009, ενώ προχωρά σε ευρεία αναδιάταξη δυνάμεων στις αγορές της Ρουμανίας και της Ρωσίας. Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως η CCH είναι ίσως η μόνη περίπτωση από τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση που προειδοποίησε χωρίς... περιστροφές το επενδυτικό κοινό. Βέβαια η εταιρεία «τιμωρήθηκε» με μαζικές ρευστοποιήσεις ξένων επενδυτικών οίκων, με συνέπεια η μετοχή να χάνει 64,6% το τελευταίο εξάμηνο διορθώνοντας από 29,7 ευρώ.

Κοντά σε προειδοποίηση για πιθανή αναθεώρηση των προβλέψεών της βρέθηκε δύο φορές η Frigoglass, εταιρεία συνδεδεμένη με τη CCH.

Από τον κλάδο του εμπορίου οι περισσότερες επιχειρήσεις εμμένουν στις αρχικές εκτιμήσεις τους, παρά την πρόδηλη πίεση που υπάρχει στην αγορά. Η αλυσίδα Ηλεκτρονική έχει προειδοποιήσει ότι τα μεγέθη της χρήσης θα διαμορφωθούν ελαφρώς χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων.

Συγκεκριμένα, η εισηγμένη αναμένει καθαρά κέρδη 7,5 εκατομμυρίων ευρώ από 7,4 στην προηγούμενη χρήση, ενώ αρχικά προέβλεπε κέρδη ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Για επιβράδυνση των πωλήσεων (στα 266 εκατ. ευρώ, αύξηση 10,1%) προειδοποιεί η διοίκηση της Σαράντης, η οποία ωστόσο εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί η πρόβλεψη για τα ενοποιημένα κέρδη που παραμένει στα 16,8 - 19,43 εκατομμύρια ευρώ. Πωλήσεις αυξημένες κατά 10% προέβλεπε αρχικά η Κλουκίνας - Λάππας, για να προχωρήσει σε συντηρητικότερη εκτίμηση περιμένοντας ενίσχυση μόλις 0,56% στην τρέχουσα χρήση.

Η Alpha Γκρίσιν (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day.gr) προχώρησε σε «πάγωμα» των επενδύσεών της στην αγορά ακινήτων της Βουλγαρίας, ενώ διαπιστώνει στασιμότητα στα είδη τεχνολογίας και υστέρηση του ρυθμού πωλήσεων στα κλιματιστικά.

H διοίκηση της Σφακιανάκης υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε... εκδήλωση πρόθεσης -μετά την άτακτη υποχώρηση της μετοχής- για να... ξαναβάλει νερό στο κρασί της μπροστά στον εφιάλτη νέας χρηματιστηριακής κατάρρευσης.

Όμως, με αυτούς τους χειρισμούς και με εκείνους τους κανόνες το... παιχνίδι δεν φαίνεται να παίζεται επί ίσοις όροις στη Σοφοκλέους.

Πόσο μάλλον που δεν υπάρχει περίπτωση η κρίση να μην επηρεάζει ούτε κατ’ ελάχιστον την πρόοδο των επιχειρήσεων.

Γι’ αυτό φρονούμε πως με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου οι χρηματιστηριακές και εποπτικές αρχές θα πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη θέση απέναντι στο πρόβλημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v