Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

3Ε: Μειώνει τους στόχους για το 2008

Σε μείωση των εκτιμήσεών της για το 2008 προχώρησε η 3Ε, προβλέποντας ότι EBIT και EPS θα διαμορφωθούν στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ αναμένει μικρότερη αύξηση του όγκου πωλήσεων. Χαμηλότερα των εκτιμήσεων το Q3.

3Ε: Μειώνει τους στόχους για το 2008
Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών της για τα μεγέθη του συνόλου της τρέχουσας χρήσης προχώρησε η Coca Cola, λόγω της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, ενώ γνωστοποίησε παράλληλα ότι οι επιδόσεις της το γ΄ τρίμηνο κινήθηκαν σε επίπεδο χαμηλότερο των προσδοκιών.

Οι νέοι στόχοι που ανακοίνωσε η εταιρία έχουν ως εξής:

- Αύξηση όγκου πωλήσεων περίπου 4% (προηγουμένως 6%).
- Λειτουργικό κέρδος (EBIT) στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (προηγούμενως 5% - 7%).
- Κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (προηγουμένως 5% - 8%).

Ειδικότερα, η Coca Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (Coca Cola Τρία Έψιλον, εταιρία) ενημερώνει σχετικά με την τρέχουσα ετήσια οικονομική της απόδοση, προκειμένου να αποτυπωθεί η επίδραση της περαιτέρω δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας και των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες βασικές της αγορές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο τρίτο τρίμηνο η Coca Cola Τρία Έψιλον πέτυχε συνεχή αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,5%, σημαντική επίδοση που ακολούθησε την ισχυρή αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 12% στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο, η απόδοσή μας το τρίτο τρίμηνο κινήθηκε χαμηλότερα των προσδοκιών μας που προέβλεπαν αύξηση του όγκου των πωλήσεων κατά 7%.

Σημειώνεται ότι το γεγονός αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε βασικές χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, καθώς και στην κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που προέρχεται από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και από τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις. Εντούτοις, συνεχίζουμε να διατηρούμε ή να αυξάνουμε τα μερίδια αγοράς μας στις περισσότερες από τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε.

Στη Ρωσία, τη μεγαλύτερη από τις αγορές μας από πλευράς όγκου πωλήσεων, οι συνεχιζόμενες δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνέβαλαν στη μείωση του όγκου των πωλήσεων κατά 4,5% το τρίτο τρίμηνο. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο σταθερά υψηλός πληθωρισμός και η πρόσφατη αστάθεια στις αγορές χρήματος έχουν επίδραση στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, γεγονός που μας υποχρεώνει να υιοθετήσουμε πιο επιφυλακτική πρόβλεψη για την ετήσια απόδοσή μας. Παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον, συνεχίζουμε να αυξάνουμε τον όγκο των πωλήσεών μας και το μερίδιο αγοράς μας στη Ρωσία, στο σύνολο της κατηγορίας των μη αλκοολούχων ποτών.

Το λειτουργικό μας κέρδος (EBIT) από την αρχή του έτους έχει επηρεαστεί τόσο από την επιβράδυνση της αύξησης του όγκου των πωλήσεων μας όσο και από τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης σε υψηλού περιθωρίου προϊόντα και σε σημεία πώλησης. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, επιτύχαμε διαδοχικές μηνιαίες βελτιώσεις της κερδοφορίας, μέσω αύξησης των τιμών των προϊόντων μας, και περιορισμό των δαπανών μας. Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η αύξηση του λειτουργικού μας κέρδους (EBIT) κατά το τρίτο τρίμηνο θα παραμείνει στα επίπεδα της περυσινής χρονιάς.

Καθώς ξεκινά το εποχικά λιγότερο σημαντικό τέταρτο τρίμηνο, αναμένουμε να επιτύχουμε συνεχή βελτίωση του λειτουργικού μας κέρδους μέσω μείωσης των δαπανών και αύξησης των εσόδων μας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, η εταιρία εξακολουθεί να είναι επιφυλακτική για το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον και τη συνεχιζόμενη αστάθεια στις αγορές χρήματος και προβαίνει σε αναδιαμόρφωση των στόχων της για το έτος 2008 ως εξής: 

- Αύξηση όγκου πωλήσεων περίπου 4% (προηγουμένως 6%).
- Λειτουργικό κέρδος (EBIT) στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (προηγούμενως 5% - 7%).
- Κέρδη ανά μετοχή (EPS) στα επίπεδα της προηγούμενης χρονιάς (προηγουμένως 5% - 8%).

Η προηγούμενη πρόβλεψη της Coca Cola για το σύνολο της τρέχουσας χρήσης έκανε λόγο για:

- Αύξηση του όγκου πωλήσεων κατά περίπου 6%.
- Αύξηση των λειτουργικών κερδών προ φόρων και τόκων κατά περίπου 5% - 7%.
- Κέρδη ανά μετοχή περίπου 1,37 - 1,40 ευρώ, δηλαδή για αύξηση 5% - 8%.


Ο κ. Δώρος Κωνσταντίνου, γενικός διευθυντής της Coca Cola Τρία Έψιλον, σχολίασε:
"Σε συνέχεια της περαιτέρω οικονομικής επιβράδυνσης και των συνεχιζόμενων δυσμενών καιρικών συνθηκών σε ορισμένες από τις βασικές αγορές μας κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, προχωρούμε σήμερα σε αναπροσαρμογή των ετήσιων στόχων μας.

Ενώ συνεχίζουμε να παρακολουθούμε με προσοχή τις οικονομικές εξελίξεις, εξακολουθούμε να εστιάζουμε στη συνέχιση της επιτυχημένης δραστηριοποίησής μας στις αγορές, ώστε να αυξήσουμε τα μερίδια αγοράς μας και την κερδοφορία μας. Επιπλέον, καθώς ξεκινάμε τον επιχειρηματικό μας σχεδιασμό για το 2009, εντοπίζουμε περαιτέρω ευκαιρίες για τον περιορισμό του κόστους μας και την ευθυγράμμιση των υποδομών μας με τον αναμενόμενο όγκο πωλήσεων.

Οι κύριοι άξονες της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας παραμένουν σταθεροί, όπως αποδεικνύεται και από την αύξηση των μεριδίων αγοράς μας στις περισσότερες από τις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η γεωγραφική μας διάρθρωση και το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο των προϊόντων μας τοποθετούν την εταιρία σε ιδανική θέση για τη μεγιστοποίηση των μακροπρόθεσμων θετικών τάσεων του κλάδου και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας".

Η διοίκηση της Coca Cola Τρία Έψιλον πρόκειται να διενεργήσει τηλεδιάσκεψη μεταξύ αναλυτών του χρηματοοικονομικού τομέα, στην οποία θα συζητηθεί η παρούσα ανακοίνωση, σήμερα στις 16:00 ώρα Αθήνας (ώρα Λονδίνου 12:00, Νέας Υόρκης 9:00).

Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών
 
Είναι η δεύτερη φορά για το τρέχον έτος που η Coca Cola εκδίδει προειδοποίηση αναφορικά με τα κέρδη της, επισημαίνει η Proton Bank σε σχόλιό της. Το νέο guidance είναι χαμηλότερο των προβλέψεων της χρηματιστηριακής, οι οποίες ήταν κοντά στο χαμηλότατο όριο της προηγούμενης προειδοποίησης. Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, σχεδιάζει να περικόψει τις εκτιμήσεις της, ενώ παραμένει επιφυλακτική δεδομένου ότι οι τρέχουσες συνθήκες περιορίζουν τη βραχυπρόθεσμη ορατότητα.

Την επιφυλακτικότητά της για την Coca Cola, δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών και της περιορισμένης βραχυπρόθεσμης ορατότητας, εκφράζει με flash note της (2/10) η Marfin Analysis, η οποία γνωστοποιεί ότι πρόκειται να προχωρήσει σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών της.

Η χρηματιστηριακή αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενδεχομένως να συνεχιστούν οι ήπιοι ρυθμοί ανάπτυξης και το 2009, ενώ «βλέπει» πιθανή ανάκαμψη στους μακροπρόθεσμους ρυθμούς ανάπτυξης από το 2010.

Η Marfin Analysis διατηρεί προς το παρόν την τιμή-στόχο των 22 ευρώ ανά μετοχή και την σύσταση “buy” για την Coca Cola.

Στις κακές καιρικές και οικονομικές συνθήκες αποδίδει η 3Ε τις νέες αρνητικότερες προβλέψεις για το 2008, όπως αναφέρει η Εθνική – P&K σε report.

Η χρηματιστηριακή μετά τις δηλώσεις της διοίκησης της τηλεδιάσκεψης σκοπεύει να προχωρήσει σε υποβάθμιση της τιμής – στόχο κατά 15-20%.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα τιμή – στόχος τίθεται στα 19,5 ευρώ με σύσταση equalweight.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v