Εμπορική: Γιατί δεν μετέχουμε στο σχέδιο στήριξης

Τη μη συμμετοχή της στο σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε και επίσημα η Εμπορική Τράπεζα επικαλούμενη τις γαλλικές ρυθμίσεις, στις οποίες εμπίπτει η Credit Agricole, μητρική της Εμπορικής.

Εμπορική: Γιατί δεν μετέχουμε στο σχέδιο στήριξης
Τη μη συμμετοχή της στο σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών ανακοίνωσε και επίσημα η Εμπορική Τράπεζα επικαλούμενη τις ρυθμίσεις της Γαλλικής Κυβέρνησης, στις οποίες εμπίπτει η Credit Agricole, μητρική της Εμπορικής.   

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εμπορικής έχει ως εξής:

"Εκτιμούμε ως ιδιαίτερα θετικό το σχέδιο της κρατικής στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της χρηματοδότησης της οικονομίας που παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, το οποίο θα διασφαλίσει περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία του Ελληνικού Τραπεζικού συστήματος και την ομαλή χρηματοδότηση της Ελληνικής Οικονομίας στις παρούσες, αντίξοες συνθήκες.

Η Εμπορική Τράπεζα, από το καλοκαίρι του 2006 ανήκει κατά 73% στον Όμιλο της Credit Agricole, τον μεγαλύτερο Τραπεζικό Όμιλο της Γαλλίας και έναν από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρώπη (ίδια κεφάλαια σε επίπεδο ομίλου €63,7 δις). Η Credit Agricole S.A. μετά από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, έχει δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (Tier I), πολύ κοντά στο 9.0% (30 Ιουν. ’08).

Με δεδομένα ότι (α) η Εμπορική Τράπεζα απολαμβάνει ήδη και θα συνεχίσει να απολαμβάνει τη στήριξη της Credit Agricole και (β) ότι ο Όμιλος της Credit Agricole επέλεξε ήδη να κάνει μερική χρήση του σχεδίου της Γαλλικής Κυβέρνησης, το οποίο έχει διαμορφωθεί με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Εμπορική δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση των μέτρων της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Εξυπακούεται ότι η Εμπορική Τράπεζα θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις Ελληνικές Αρχές και τις λοιπές Ελληνικές Τράπεζες στο πλαίσιο διασφάλισης της αποτελεσματικότητας των μέτρων που ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή από την Ελληνική Κυβέρνηση."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v