Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φόβοι για "πέτρινες" μέρες στις κατασκευές

Αντιμέτωπος με τις σοβαρές συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης βρίσκεται ο κλάδος των κατασκευών. Η εκτόξευση του κόστους δανεισμού, τα πιθανά προβλήματα ρευστότητας και τα σενάρια για την επόμενη μέρα.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Φόβοι για πέτρινες μέρες στις κατασκευές
Αντιμέτωπος με τις σοβαρές συνέπειες της μεγάλης οικονομικής κρίσης βρίσκεται ο κλάδος των κατασκευών. Η περιοριστική πολιτική που ακολουθούν το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες στις χρηματοδοτήσεις εκτιμάται ότι θα προκαλέσει τους επόμενους μήνες, και αν βέβαια η κατάσταση δεν αλλάξει στο μεταξύ, αλυσιδωτές αντιδράσεις στις κατασκευαστικές εταιρίες, από τις οποίες πολλές είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν προβλήματα χρηματοδότησης των υποχρεώσεών τους.

Στελέχη του κατασκευαστικού κλάδου εκτιμούν ότι η εκτόξευση του κόστους δανεισμού ακόμη και στο διπλάσιο, σε σχέση με το κόστος που ίσχυε μέχρι πρότινος για τις επιχειρήσεις, θα είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα για τα έργα που θα τρέξουν από τώρα και στο εξής, αφού για χρηματοδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί υπολογίζεται ότι θα δεν θα προκύψουν μεγάλες επιβαρύνσεις.
 
Το πρόβλημα αφορά κυρίως σε κατασκευαστικές εταιρίες οι οποίες εδώ και καιρό αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προσπαθούσαν να βρουν λύση, κάτι που όμως υπό τις παρούσες συνθήκες γίνεται όλο και πιο δύσκολο.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η κρίση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε βίαιο ξεκαθάρισμα του κλάδου, πριν καν γίνει και η προγραμματισμένη για το επόμενο έτος επανάκριση των πτυχίων τους από το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ στην οποία αρκετές εταιρίες αναμένεται ότι θα οδηγηθούν σε υποβιβασμό σε σχέση με την τάξη όπου είχαν ενταχθεί το 2003, αφού τα δεδομένα τότε σε σχέση με σήμερα ήταν εντελώς διαφορετικά.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως της δημοσιότητας φήμες, προς το παρόν, που κάνουν λόγο για άρνηση των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν εταιρίες του κατασκευαστικού κλάδου που παρουσιάζουν προβλήματα.

Οι εταιρίες των κατασκευών που εδώ και καιρό είναι αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα είναι αρκετές. Η ΒΕΤΑΝΕΤ, η ΔΙΕΚΑΤ, η Προοδευτική, η ΑΤΤΙΚΑΤ και η Θεμελιοδομή βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ τα απόνερα της πτώσης της TOUSA στην αγορά της Αμερικής αντιμετωπίζει και ο κατασκευαστικός βραχίονας του ομίλου της Τεχνικής Ολυμπιακής.

Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτές οι κατασκευαστικές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθώς, με εξαίρεση τους μεγάλους του κλάδου, αρκετοί -πλην των παραπάνω- αποκαλούμενοι μικροί έχουν σοβαρές οικονομικές εκκρεμότητες.

ΒΕΤΑΝΕΤ

Η προσπάθεια της διοίκησης της εταιρίας βαριάς προκατασκευής ΒΕΤΑΝΕΤ να επιτύχει αναχρηματοδότηση του δανεισμού της από τις πιστώτριες τράπεζες δεν φαίνεται ότι έχει αποδώσει προς το παρόν.

Η εταιρία έχει οφειλές ύψους περίπου 35 εκατομμυρίων ευρώ, από αυτά τα 20 εκατομμύρια είναι το ποσό ομολογιακού δανείου που σύναψε η εταιρία τον Αύγουστο του 2006. Η διοίκηση της ΒΕΤΑΝΕΤ έχει ήδη ζητήσει από τις τράπεζες να παραταθεί η διάρκεια του δανείου και μένει να φανεί αν το αίτημά της θα γίνει δεκτό ή όχι.

Σε κάθε περίπτωση, στις 26 Νοεμβρίου θα εκδικαστεί το αίτημα που έχει υποβάλει η εταιρία για ένταξή της στις διατάξεις του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα και έως ότου ληφθεί η σχετική απόφαση υπάρχει προσωρινή διαταγή που την προστατεύει από τη δέσμευση περιουσιακών της στοιχείων από τρίτους.

ΔΙΕΚΑΤ

Η ΔΙΕΚΑΤ είναι μία ακόμη τεχνική εταιρία που αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο για την επιβίωσή της. Στο τέλος του εξαμήνου του 2008 το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 82,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της ξεπερνούσαν τα 71 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 23,8 εκατομμύρια αφορούσαν σε δανειακές υποχρεώσεις.

Στο εξάμηνο ο κύκλος εργασιών του ομίλου ήταν αισθητά μειωμένος σε σχέση το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ενώ ένα στοιχείο που έχει τη δική του αξία είναι ότι ο όμιλος αλλά και η τεχνική εταιρία έχουν προχωρήσει σε αισθητή μείωση του προσωπικού, μόνιμου και ημερομίσθιου.

Η διοίκηση της εταιρίας, η οποία βρίσκεται υπό επιτήρηση από την περασμένη άνοιξη, παραδέχεται μεν ότι υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο η ίδια εκτιμά ότι η εταιρία δεν θα έχει πρόβλημα στην κάλυψη των υποχρεώσεών της, αφού όπως επισημαίνεται οι τράπεζες για τις χρηματοδοτήσεις που έχουν δώσει στην εταιρία έχουν λάβει τις απαραίτητες καλύψεις.

Προοδευτική

Η Προοδευτική βρίσκεται εδώ και καιρό σε αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο η μεγάλη κόντρα μεταξύ των αδελφών Κούτλα δεν επέτρεψε οι διαδικασίες να προχωρήσουν με ταχύτητα και να ολοκληρωθούν το προηγούμενο διάστημα όπου η γενικότερη οικονομική κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη. Χρειάστηκαν απανωτές γενικές συνελεύσεις που μάλιστα διεξήχθησαν και σε ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα, προκειμένου να εγκριθεί η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου η οποία, όταν πραγματοποιηθεί, θα είναι επί… τέσσερα.

Συγκεκριμένα, η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει στην αύξηση 6,6 εκατ. ευρώ με την έκδοση 22.119.250 νέων μετοχών που θα διατεθούν υπέρ των παλαιών μετόχων σε τιμή 0,30 ευρώ.
 
Παράλληλα, έχει εγκριθεί η καταβολή μετρητών ύψους από 1 έως 30 εκατ. ευρώ και η κάλυψή της από τον στρατηγικό επενδυτή, η κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεών της μέχρι το ποσό των 5 εκατ. ευρώ καθώς και η αύξηση έως 5 εκατομμύρια ευρώ με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων.

Η διοίκηση της εταιρίας το προηγούμενο διάστημα εμφανιζόταν βέβαιη για την άμεση άφιξη του στρατηγικού επενδυτή, ωστόσο φαίνεται ότι το γενικότερο αρνητικό κλίμα του τελευταίου διαστήματος φρενάρει την εξέλιξη αυτή. Πάντως, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η πώληση του ποσοστού της Προοδευτικής στη Γέφυρα Α.Ε. έναντι 21,5 εκατομμυρίων ευρώ τον Ιούλιο είχε ως συνέπεια η εταιρία να μειώσει σημαντικά τις υποχρεώσεις της, που στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανέρχονταν σε 52 εκατ. ευρώ.

ΑΤΤΙΚΑΤ

Οι θετικές εξελίξεις στη δικαστική περιπέτεια του προέδρου της εταιρίας κ. Πανούση το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησαν την αισιοδοξία ότι η άλλοτε κραταιά ΑΤΤΙΚΑΤ θα εισερχόταν σε νέα περίοδο ανάπτυξης. Τα οικονομικά δεδομένα της όμως είναι αυτά που προκαλούν ανησυχία. Στο πρώτο εξάμηνο του 2008 η εταιρία εμφάνισε μεν αύξηση του κύκλου εργασιών της, αλλά σημείωσε ζημίες έναντι κερδών το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Σύμφωνα με τις δημοσιευμένες λογιστικές καταστάσεις, ο όμιλος ΑΤΤΙΚΑΤ εμφάνισε στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας 589,078 χιλ. ευρώ, έναντι κερδών 493,691 χιλ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2007. Σε επίπεδο μητρικής οι ζημίες μετά φόρων διαμορφώθηκαν στις 735,715 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 411,519 χιλ. ευρώ πέρυσι.

Η ΑΤΤΙΚΑΤ εμφάνισε αύξηση εσόδων 53,11% στα 114,286 εκατ. ευρώ από 74,643 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2007 για τον όμιλο και την εταιρία.

Η εταιρία έχει αυξημένες τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, που στο τέλος του εξαμήνου το σύνολό τους έφτανε τα 307 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι βρυχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ήταν 119 εκατομμύρια ευρώ και οι δανειακές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις έφταναν τα 44,5 εκατομμύρια ευρώ.

Θεμελιοδομή

Η Θεμελιοδομή εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, ωστόσο θετική εξέλιξη για τη σωτηρία της είχε θεωρηθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου η έγκριση από το Εφετείο της Θεσσαλονίκης για την υπαγωγή της στο άρθρο 45 του ν. 1892/90.

Να σημειώσουμε ότι οι υποχρεώσεις συνολικές υποχρεώσεις της υπολογίζονται περίπου στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Το ποσό των οφειλών της Θεμελιοδομής προς τις έξι πιστώτριες τράπεζες ανέρχεται περίπου σε 60 εκατομμύρια ευρώ.

Το άρθρο 45 του ν. 1892/90 προβλέπει τον διορισμό επιτρόπου ο οποίος θα λειτουργεί ως συμφιλιωτής μεταξύ εταιρίας και των πιστωτών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία, το αργότερο σε διάστημα εννέα μηνών, περίοδο κατά την οποία η εταιρία θα προστατεύεται από την εκτέλεση αναγκαστικών μέτρων που τυχόν εκκρεμούν ή θα προκύψουν στην πορεία.

Το σχέδιο προβλέπει την υπαγωγή της εταιρίας στις διατάξεις του άρθρου 45 Α του ν. 1892/90 και εν συνεχεία στις διατάξεις του άρθρου 44 που αφορά στην εκκαθάρισή της εν λειτουργία.

Εφόσον η διαδικασία αυτή εξελιχθεί ομαλά, η Θεμελιοδομή, η οποία αυτό το διάστημα συνεχίζει τη λειτουργία της αναλαμβάνοντας κυρίως υπεργολαβίες, θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό της κεφάλαιο. Να σημειώσουμε ότι μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εταιρία είναι και ο βασικός μέτοχος της ΒΙΟΤΕΡ κ. Μαυροσκότης, ενώ τρεις ακόμη επιχειρηματίες του κλάδου των κατασκευών συνιστούν την τετράδα της σωτηρίας για τη βορειοελλαδίτικη εταιρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v