Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aλφα Γκρίσιν: Εκρηξη κερδών στο 9μηνο 2008

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου Aλφα Γκρίσιν Infotech στο 9μηνο του 2008 ανήλθαν σε 1,14 εκ ευρώ έναντι 0,27 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 322%. Ζημιές στη μητρική.

Aλφα Γκρίσιν: Εκρηξη κερδών στο 9μηνο 2008
Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του Ομίλου Aλφα Γκρίσιν Infotech στο 9μηνο του 2008 ανήλθαν σε 1,14 εκ ευρώ έναντι 0,27 εκ ευρώ, αυξημένα κατά 322%. Ζημιές στη μητρική.

Αναλυτικότερα, ιδιαίτερα θετικά καταγράφεται η πορεία τόσο της δραστηριότητας όσο και της κερδοφορίας του Ομίλου Aλφα Γκρίσιν Infotech στο εννιάμηνο του 2008 μετά και την στρατηγική απόφαση της Διοίκησης για την είσοδο της στον χώρο του οικιακού κλιματισμού μέσω της εξαγοράς του 100% της εταιρείας "ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΠΑΣ Α.Ε".

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης στις Οικονομικές Καταστάσεις του Ομίλου ενοποιείται πλήρως η θυγατρική "ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΠΑΣ Α.Ε". Το γεγονός αυτό καθιστά μη συγκρίσιμα τα ενοποιημένα αποτελέσματα του τρέχοντος με το περσινό εννιάμηνο, έχει επιδράσει ωστόσο ιδιαίτερα θετικά στα οικονομικά μεγέθη του ομίλου το 2008 .

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 24 εκ. ευρώ αυξημένος κατά 84% σε σχέση με το αντίστοιχο εννιάμηνο του 2007. Η συνεισφορά της "ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΠΑΣ Α.Ε" στον ενοποιημένο τζίρο είναι 11,5 εκ ευρώ, ποσοστό 48,06%.

Πολύ σημαντική είναι και η συνεισφορά της θυγατρικής εταιρείας "ALPHA GRISSIN INFOTECH BULGARIA AD" της οποίας ο τζίρος ανήλθε σε 1,7 εκ ευρώ έναντι 0,5 εκ ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2007 αυξημένος κατά 240%.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 3,2 εκ ευρώ έναντι 0,88 εκ. ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 3,34 εκ ευρώ έναντι 0,97 εκ ευρώ.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους αυξημένους τόκους που προήλθαν από την επιβάρυνση στο κόστος χρήματος το 2008 (συνεπεία της αύξησης του EURIBOR), την εξυπηρέτηση της χρηματοοικονομικής επιβάρυνσης του Ομίλου από την σύναψη 2 νέων ομολογιακών δανείων καθώς και την σύναψη χρηματοδοτικής μίσθωσης.
 
Σημείωσαν, ωστόσο, σημαντική βελτίωση και ανήλθαν σε 1,98 εκ ευρώ έναντι 0,57 εκ ευρώ το 2007.

Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε 1,14 εκ ευρώ έναντι 0,27 εκ ευρώ.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, η Διοίκηση του Ομίλου ολοκλήρωσε την εξαγορά του 100% της θυγατρικής εταιρείας "ZH REAL ESTATE CONSTRUCTION SRL" με έδρα την Ρουμανία, η οποία κατέχει ακίνητο 65.000 τ.μ στην περιοχή Τunari στο Βουκουρέστι.
 
Παράλληλα η εταιρεία συμμετείχε με 25% στην σύσταση της εταιρείας "ALPHA MOGILANY DEVELOPMENT SPZOO" στην Πολωνία, η οποία αγόρασε έκταση 298.688 τ.μ στην περιοχή Mogilany, νότια της Κρακοβίας.

Σε επίπεδο εταιρείας

Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται μειωμένος κατά 12%, στα 11 εκ ευρώ. Η μείωση εντοπίζεται κυρίως στην πώληση εξοπλισμού η οποία για το εννιάμηνο εμφανίζει μείωση 17%. Η εταιρεία το 2007 είχε υλοποιήσει 2 μεγάλα project με αποτέλεσμα τα μεγέθη 2008-2007 να μην είναι απολύτως συγκρίσιμα. Αντίθετα, η παροχή υπηρεσιών εμφανίζει αύξηση 30%.

Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν σε 0,49 εκ ευρώ έναντι 1,07 εκ. ευρώ μειωμένα κατά 54%.

Τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων ανήλθαν σε ζημιά 0,57 εκ. ευρώ έναντι κερδών 1,13 εκ ευρώ. Τα αποτελέσματα μετά από φόρους ανήλθαν σε ζημία 0,48 εκ ευρώ έναντι κερδών 0,55 εκ ευρώ.

Τα αποτελέσματα της μητρικής επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τους αυξημένους τόκους, που είναι αποτέλεσμα των δανείων που έχει συνάψει η εταιρεία για την χρηματοδότηση της ανάπτυξης των θυγατρικών της και της επέκτασης σε νέες δραστηριότητες (ακίνητα, ενέργεια).
Προοπτικές

Υπό το πρίσμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Διοίκηση της Aλφα Γκρίσιν Infotech  συνεχίζει και το τρέχον τρίμηνο τις προσπάθειες βελτίωσης και συγκράτησης των δαπανών, δίνοντας προτεραιότητα στην μείωση των αναγκών για κεφάλαιο κίνησης. Παράλληλα, όμως, αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων αλλά και σε αυτόν των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα πλαίσια της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου με την DEUTSCHE BANK.

Η Διοίκηση εκτιμά ότι η οικονομική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν πρόκειται να αφήσει ανεπηρέαστη την αγορά λιανικής στην οποία απευθύνεται για τον οικιακό κλιματισμό αλλά και τις επενδύσεις των πελατών της μητρικής εταιρείας σε συστήματα υποστήριξης. Το πόσο θα επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου, θα εκτιμηθεί τους επόμενους μήνες.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται, σε κάθε περίπτωση, στην μελέτη των μεθόδων μείωσης του λειτουργικού κόστους καθώς και στην αναζήτηση εναλλακτικών μορφών λειτουργίας του Ομίλου εν γένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v