Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίλεκτος: Ζητά διέξοδο στην ενέργεια

H δραστηριοποίηση στην αγορά ενέργειας προσδοκάται να αποτελέσει διέξοδο από το τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει η Επίλεκτος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του κλάδου. Το φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λάρισα και τα έργα ΑΠΕ. 

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Επίλεκτος: Ζητά διέξοδο στην ενέργεια
H δραστηριοποίηση στην αγορά της ενέργειας προσδοκάται να αποτελέσει διέξοδο από το τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει ο όμιλος της Επίλεκτος, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του οικείου κλάδου.

Έτσι, ο όμιλος προωθεί με γοργούς ρυθμούς την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου στη Λάρισα, ενώ εξετάζει κατάλληλους χώρους ανά την Ελλάδα, προκειμένου να αναπτύξει και άλλα έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παράλληλα, συνεχίζεται το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης σε επίπεδο ομίλου, με την περιστολή των λειτουργικών εξόδων, στο πλαίσιο του οποίου σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση στον αριθμό του προσωπικού. Η διοίκηση της Επίλεκτος προσβλέπει στην αναστροφή των αρνητικών μεγεθών της από τη χρήση του 2010.

Πιο συγκεκριμένα, η Επίλεκτος έχει ιδρύσει την κατά 100% θυγατρική Selected Volt AEE, η οποία στόχο έχει να αποτελέσει τη "ναυαρχίδα" για την επέκτασή της στην αγορά της ενέργειας. Στις 21 Νοεμβρίου υπέβαλε αίτηση στη ΡΑΕ, ώστε η άδεια παραγωγής που έχει εξασφαλιστεί από το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 9,99 MW στη θέση Βαμβακού, στον δήμο Πολυδάμαντος Λάρισας, να μεταβιβαστεί στη Selected Volt. Η έναρξη κατασκευής του πάρκου προγραμματίζεται για την άνοιξη του 2009 και προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε έξι μήνες, ενώ θα έχει ετήσια παραγωγή 14 εκατ. KW, που θα διαχέεται συνολικά στο δίκτυο.

Η Επίλεκτος εκτιμά ότι τα έσοδά του θα φτάνουν τα 5,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 45 - 50 εκατ. ευρώ και το 30% θα καλυφτεί από επιδότηση. Η Επίλεκτος διαβεβαιώνει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει τα ίδια κεφάλαια για τη χρηματοδότησή του.

Κι αν η αγορά των φωτοβολταϊκών παρουσιάζει προοπτικές, δεν συμβαίνει το ίδιο με την κλωστοϋφαντουργία, η οποία συνεχίζει να εμφανίζεται προβληματική. Αυτή τη στιγμή καταγράφεται μείωση της κατανάλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ποσοστό πλέον του 30% στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, που έχουν μειώσει δραματικά τις παραγγελίες τους. Η κατάσταση μάλιστα αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2009, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση προβλέπεται να εντείνει την αβεβαιότητα και την αμυντική στάση που τηρούν οι καταναλωτές.

Σε αυτό το σκηνικό, ο όμιλος της Επίλεκτος εστιάζει τις προσπάθειές του στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους, μέσω μείωσης του προσωπικού. Από 405 άτομα στις 30/6/2008, τώρα έχουν περιοριστεί σε κάτω των 350, ενώ σχεδιάζεται να μειωθούν στους 300.

Η διοίκηση της Επίλεκτος εκτιμά ότι "όσο δεν λαμβάνονται μέτρα για την κλωστοϋφαντουργία από την Πολιτεία, θα είμαστε αναγκασμένοι να μειώνουμε το προσωπικό μας". Ο όμιλος από τον Ιούνιο είχε συμφωνήσει με το προσωπικό του να εφαρμοστεί εβδομάδα 4 ημερών, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα προβλήματά του. Το μέτρο εφαρμόστηκε για έναν μήνα, τον Σεπτέμβριο, αλλά ανακλήθηκε, γιατί, όπως έγινε γνωστό από αρμόδια πηγή της διοίκησης, "οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα".

Τα μεγέθη

Σε κάθε περίπτωση, η δυσχέρεια στα οικονομικά μεγέθη της Επίλεκτος συνεχίστηκε και στο α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης (Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2008), με τις πωλήσεις να φτάνουν τα 7,8 εκατ. ευρώ από 9,7 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2007 και τις ζημίες στα 3,258 εκατ. ευρώ από 694.435 ευρώ πέρυσι. Η διοίκηση εκτιμά ότι το α΄ τρίμηνο δεν είναι ενδεικτικό για τη συνολική πορεία της χρήσης, αφενός μεν γιατί μεταφέρονται οι ζημίες της προηγούμενης χρονιάς, αφετέρου λόγω της θερινής περιόδου.

Στο β΄ τρίμηνο προσδοκάται να αποτυπωθεί κάποια μικρή ισορροπία στα μεγέθη, δεδομένου ότι επιτυγχάνεται και σημαντική οικονομία από το κόστος της πρώτης ύλης, με συνέπεια να βελτιώνεται και το κοστολόγιο του ομίλου. Βέβαια, υψηλές προσδοκίες δεν υπάρχουν καθώς το ζήτημα είναι πώς θα εξελιχτούν οι αγορές και κυρίως η πραγματική οικονομία.

Έτσι, η αναστροφή των κακών οικονομικών μεγεθών για τον όμιλο αναμένεται να φανεί από το 2010, οπότε εκτιμάται ότι θα αποδώσουν και οι συνολικοί χειρισμοί που εφαρμόζονται, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της δραστηριότητας στην ενέργεια. Η εταιρία, πάντως, πρόσφατα εξασφάλισε κοινοπρακτικό δάνειο 20 εκατ. ευρώ, διάρκειας 9 ετών, με περίοδο χάριτος 18 μηνών, για τη μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της σε μακροπρόθεσμο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v