Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EΚΤΕΡ: Επανακαθορισμός διάθεσης κεφαλαίων

Τον επανακαθορισμό του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων ενέκρινε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εκτέρ. Τα αρχικά κεφάλαια που είχαν αντληθεί τον Αύγουστο του 1999 ανέρχονται σε 15,8 εκατ. ευρώ.

EΚΤΕΡ: Επανακαθορισμός διάθεσης κεφαλαίων
Τον επανακαθορισμό του τρόπου διάθεσης των αντληθέντων κεφαλαίων ενέκρινε η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Εκτέρ.

Με την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά, τον Αύγουστο 1999, η εταιρία συγκέντρωσε συνολικά κεφάλαια ύψους 15.847.395,45 ευρώ, προκειμένου να τα διαθέσει σε διάφορες κατηγορίες επενδύσεων που θα εξυπηρετούσαν την επενδυτική πολιτική και τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από τα κεφάλαια αυτά, έχουν επενδυθεί μέχρι 30-09-2003, στις προβλεπόμενες κατηγορίες του αρχικού και των τριών τροποποιητικών προγραμμάτων, συνολικά, 14.530.861,00 ευρώ, ήτοι ποσοστό κάλυψης 91,69% του συνόλου.

Λόγω της φύσης των επενδύσεων, όπως αναφέρεται, και των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων των κατηγοριών έργων που περιλαμβάνονταν στον αρχικό σχεδιασμό του Ενημερωτικού Δελτίου, παρατηρήθηκαν κάποιες δυσχέρειες στην αποτελεσματική προώθηση και εφαρμογή του προγράμματος που συνδέονταν κατά κύριο λόγο με εγγενείς καθυστερήσεις στην έναρξη ή/ και την αποτελεσματική εκτέλεση των αυτοχρηματοδοτούμενων έργων και συνακόλουθα με τον πάγιο εξοπλισμό (μηχανήματα) που επρόκειτο να αγοραστεί για την ολοκλήρωση των έργων αυτών.

Η εταιρία, προκειμένου να προωθηθεί η υλοποίηση του Προγράμματος, προέβη από το 2001 έως σήμερα σε 3 τροποποιήσεις έπ’ αυτού, ύστερα από έγκριση ισάριθμων Γενικών Συνελεύσεων των Μετόχων της.

Οι πραγματοποιηθέντες επανακαθορισμοί, όπως αναφέρεται, είχαν σαν πρωταρχικό στόχο την επαρκή εξειδίκευση του αρχικού Προγράμματος Διάθεσης, σε περισσότερο συγκεκριμένες κατηγορίες επενδύσεων ως μια προσπάθεια ρεαλιστικής αποτύπωσης του επενδυτικού πλάνου.

Κατά δεύτερο λόγο, επιδιώχθηκε μια ομαλή επέκταση σε νέες αλλά συναφείς με τις υπάρχουσες μορφές επενδύσεων επιχειρώντας την ενίσχυση της δομής του Προγράμματος και την αύξηση του ρυθμού υλοποίησης. Απόρροια αυτής της προσπάθειας αποτέλεσε η εισαγωγή επένδυσης σε ακίνητα στην προηγούμενη τροποποίηση.

Σε συνέχεια των παραπάνω και προκειμένου να προαχθεί αποτελεσματικότερα, χρονικά και επί της ουσίας του το επενδυτικό πρόγραμμα, με απόφαση της σημερινής Συνέλευσης της Εκτέρ, εγκρίθηκε:

α) Η αύξηση του κονδυλίου που προορίζεται στην κατηγορία ”Κόστος Απόκτησης Οικοπέδων”, από 4.600.000 ευρώ σε 5.916.534,45 ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η εταιρία επιδιώκει την ενδυνάμωση της δομής του Προγράμματος και τον προσανατολισμό του σε αποδοτικές μορφές επενδύσεων. Αφετέρου, η παραπάνω επιλογή είναι σύμφωνη με τη γενικότερη πολιτική επενδύσεων της εταιρίας που αφορά την ενίσχυση της δραστηριότητάς της στον τομέα της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

β) Η ολοκλήρωση (κλείσιμο) ορισμένων κατηγοριών επενδύσεων στα ήδη επιτυγχανόμενα ποσά τους, ήτοι:

1. Του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου ”Οικιστικό Πρόγραμμα Μυκόνου” στο ποσό των 1.862.254,11 ευρώ, αντί του προβλεπομένου 2.212.254,11. ευρώ. Η αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών από το αρμόδιο Πολεοδομικό γραφείο, το οποίο και δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί από την εταιρεία, έχει αναστείλει την εκτέλεση του έργου. Κατά συνέπεια το έργο θα ολοκληρωθεί μετά το 2004.

2. Του αυτοχρηματοδοτούμενου έργου ”Κτίριο Γραφείων Ρουμανία (B.C.C.)” στο ποσό των 1.333.213,36 ευρώ, αντί του προβλεπομένου 1.453.213,36 ευρώ.

3. Των ”Επενδύσεων μηχανολογικού εξοπλισμού” στο ποσό των 1.380.159,38 ευρώ, αντί του προβλεπομένου 1.424.312,73 ευρώ.

γ) Η ολοκλήρωση (κλείσιμο) της δαπάνης για ”Κεφάλαιο Κίνησης” στο ποσό των 5.198.996,23 αντί του προβλεπομένου 5.301.377,30 ευρώ.

δ) Η απάλειψη της κατηγορίας αυτοχρηματοδοτούμενου έργου ”Κόστος Ανέγερσης Ακινήτων” ποσού 700.000,00 ευρώ. Η επιλογή αυτή συνδέεται με την προσπάθεια ολοκλήρωσης του Προγράμματος Διάθεσης, δεδομένου ότι οι προγραμματισμένες ανεγέρσεις ακινήτων απαιτούν ένα ορισμένο βάθος χρόνου, που θα επέφερε καθυστερήσεις στην υλοποίηση του Προγράμματος.

ε) Ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του Προγράμματος ορίσθηκε η 31η Δεκεμβρίου 2003.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v