Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EFG: Αύξηση κεφαλαίου 950 εκατ.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank εισέρχεται το Δημόσιο, με αύξηση €950,1 εκατ. Τι ειπώθηκε για μέρισμα. Απαραίτητη η αύξηση για ενίσχυση της οικονομίας, λέει ο Ν. Νανόπουλος. Τι σχολιάζουν κύκλοι της τράπεζας.

  • του Χρήστου Κίτσιου
EFG: Αύξηση κεφαλαίου 950 εκατ.
Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 950,1 εκατ. ευρώ με έκδοση 245 εκατ. προνομιούχων μετοχών και τιμή διάθεσης στα 2,75 ευρώ, προχωρά η EFG Eurobank.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα καλυφθεί από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Eurobank στα μέτρα του προγράμματος στήριξης των τραπεζών, ύψους 28 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Επίσης, η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να προτείνει μέρισμα 2008 που να αντιστοιχεί στο 35% των κερδών χρήσης της μητρικής, το οποίο όμως τελεί, βάσει του νομοσχεδίου για το πακέτο στήριξης, υπό την έγκριση του υπουργού Οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Νίκος Νανόπουλος, δήλωσε ότι η αύξηση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και για την εξασφάλιση της ανταγωνιστικής θέσης της EFG Eurobank στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά.

Τόνισε, δε, ότι αποτελεί στήριξη βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα και πως η τράπεζα συνεχίζει την πολιτική συνετής διαχείρισης όσον αφορά στη ρευστότητά της, στην τιμολόγηση κινδύνου με αυστηρότερους κανόνες καθώς και την προσπάθεια προσέλκυσης καταθέσεων.

Επιπλέον, η EFG Eurobank ενισχύει την πελατοκεντρική φιλοσοφία των πωλήσεών της, προχωρά σε ορθολογική ανάπτυξη δικτύου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και τις ενέργειες συγκράτησης του κόστους.

Τέλος, ο κ. Νανόπουλος υπενθύμισε ότι η EFG Eurobank διαθέτει ισχυρό βασικό μέτοχο, ο οποίος κατά το τελευταίο 12μηνο ενίσχυσε σημαντικά τη συμμετοχή του στην τράπεζα.

Κύκλοι της τράπεζας σημειώνουν ότι η φερεγγυότητα της Eurobank παραμένει υψηλή σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας 11%, ο μεγαλύτερος μεταξύ των ελληνικών τραπεζών), αλλά και σύμφωνα με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (Standard & Poors, Moody’s, Fitch). Με βάση τις εκθέσεις τους, η τράπεζα διαθέτει την υψηλότερη αξιολόγηση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.

Σύμφωνα με τους ίδους, η Eurobank παραμένει η μόνη ελληνική τράπεζα με βαθμό κατηγορίας "Α" και από τους τρεις διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας (Standard & Poor’s, Moody’s και Fitch). Ειδικότερα η Standard & Poor’s στην πρόσφατη έκθεσή της, της 19ης Δεκεμβρίου, επιβεβαιώνει την πιστοληπτική ικανότητα της Eurobank "A-" όταν καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν ξεπερνά τον βαθμό "ΒΒΒ+".

Όπως αναφέρουν κύκλοι της τράπεζας, η Τράπεζα της Ελλάδος ενεργώντας προληπτικά και εκτιμώντας το ενδεχόμενο περαιτέρω επιδείνωσης της διεθνούς οικονομικής συγκυρίας στο άμεσο μέλλον, έκανε σύσταση σχετικά με την ανάγκη αύξησης κεφαλαίου σε κάθε τράπεζα. Το εύρος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που συνέστησε σε κάθε τράπεζα διαμορφώθηκε με βάση το μερίδιο αγοράς της, καθώς και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που ανέπτυξε για πιθανούς μελλοντικούς συστημικούς κινδύνους τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τους ερχόμενους δώδεκα - δεκαέξι μήνες. Η κίνηση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι πλήρως εναρμονισμένη με την τρέχουσα διεθνή πρακτική για θωράκιση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Eurobank επέλεξε να συμμετάσχει με το κατώτατο όριο του εύρους που της συνέστησε η Τράπεζα της Ελλάδος. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω του κυβερνητικού προγράμματος στήριξης της οικονομίας, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές, που ουσιαστικά υπολειτουργούν, είναι συντηρητική προληπτική κίνηση που θωρακίζει περαιτέρω τη Eurobank, στο ενδεχόμενο της επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης.

Κύκλοι προσκείμενοι στην τράπεζα σημειώνουν ότι πιστεύουν πως με την κίνηση αυτή διασφαλίζεται ο οργανισμός στο μέγιστο και για όλα τα ενδεχόμενα. Άρα, είναι χρήσιμο για τους μετόχους να αντληθούν τα κεφάλαια αυτά τώρα, μια και μετά δεν θα υπάρχει η επιλογή ή η δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον η άντληση των κεφαλαίων θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και θα επιτρέψει στην τράπεζα να ανταγωνιστεί επάξια και με τα ίδια εφόδια τις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες που έχει να ανταγωνιστεί. Διότι πρέπει να σημειωθεί ότι οι ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον και ανταγωνίζονται διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους έναντι των οποίων δεν θα πρέπει να βρεθούν σε μειονεκτική και ανταγωνιστική θέση.

Τέλος, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, με την κίνηση αυτή η Eurobank εκτιμά ότι θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας ευρύτερα.

Σημειώνεται ότι η τράπεζα δεν είχε ποτέ έκθεση σε προϊόντα υψηλού ρίσκου (π.χ. subprime, προϊόντα της Madoff Investment Securities LLC κ.λπ.). Οι όποιες επιπτώσεις στην πορεία της τράπεζας είναι δευτερογενείς και ελεγχόμενες, ως αποτέλεσμα του ευρύτερου δυσμενούς περιβάλλοντος που έχει διαμορφωθεί λόγω της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο.

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Eurobank έχει ως εξής:

Η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που συνεδρίασε τη 12η Ιανουαρίου 2009, έλαβε, με απαρτία 52,81% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου, τις ακόλουθες αποφάσεις:

1.Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυξάνεται κατά ευρώ 950.125.000, με έκδοση, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 3723/2008, 345.500.000 προνομιούχων μετοχών, ονομαστικής αξίας 2,75 ευρώ καλυπτόμενη από το ελληνικό δημόσιο, με κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων. Αντίστοιχη τροποποίηση των άρθρων 5 και 6 του καταστατικού της τράπεζας.

2. Παροχή εξουσιοδότησης προς το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για την οριστικοποίηση των όρων και των λεπτομερειών και τον καθορισμό των επιμέρους χαρακτηριστικών των προνομιούχων μετοχών.

Η εφαρμογή των ανωτέρω θα ακολουθήσει την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v