Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Byte: Ισχυρή άμυνα για το 2009

Συγκρατημένη αισιοδοξία, τηρουμένων των αναλογιών, εκφράζει για το 2009 πηγή προσκείμενη στη Byte τονίζοντας ότι το έτος σε καμιά περίπτωση δεν θα είναι καταστροφικό καθώς ήδη διαθέτει μεγάλο αριθμό έργων.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Byte: Ισχυρή άμυνα για το 2009
"Σε καμιά περίπτωση το 2009 δεν θα είναι καταστροφικό για μας, καθώς ήδη διαθέτουμε μεγάλο αριθμό έργων από πολλούς και αξιόπιστους πελάτες. Και επιπλέον, μέσα στη φετινή χρονιά θα φανούν κάποιες επεκτατικές κινήσεις μας που είχαμε ξεκινήσει από την προηγούμενη χρονιά, όπως για παράδειγμα το SAP για μικρομεσαίες επιχειρήσεις", δηλώνει στο Euro2day πηγή προσκείμενη στην εισηγμένη εταιρία (Byte).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, "μέχρι σήμερα δεν έχουμε διαπιστώσει πτώση κύκλου εργασιών εξαιτίας της κρίσης. Αυτό φάνηκε τόσο στο εννεάμηνο όπως και ανάλογη 'γεύση' θα πάρουμε και στα αποτελέσματα ολόκληρου του 2008.

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η κρίση δεν έχει επηρεάσει την αγορά πληροφορικής. Αρκετές εταιρίες έχουν αποφασίσει να αναβάλλουν τις επενδύσεις τους στο κομμάτι της πληροφορικής και όχι μόνο. Η πτώση βέβαια είναι μεγαλύτερη στο hardware και γενικότερα παρατηρείται μια στροφή προς τις υπηρεσίες.

Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις δεν έχουν ματαιωθεί, απλά έχουν αναβληθεί για κάποιους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις είναι συγκρατημένες μέχρις ότου να ξεκαθαρίσει το γενικότερο κλίμα. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ορατότητα για ολόκληρο το 2009 είναι σαφώς περιορισμένη.

Μικρότερης αξίας επίσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 αναμένεται να είναι και τα δημόσια έργα πληροφορικής. Υπάρχουν βέβαια προς ανάθεση κάποια επιμέρους έργα (π.χ. Βουλή, ορισμένοι δήμοι, κ.λπ.) τα οποία θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις εργασίες κάποιων εταιριών, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν είναι τόσα έτσι ώστε να ενισχύσουν σημαντικά τον κλάδο συνολικότερα.

Λέγεται τώρα ότι τα έργα του Δ΄ ΚΠΣ θα αρχίσουν να προκηρύσσονται από τα μέσα του έτους, πράγμα όμως που σημαίνει ότι -ακόμη κι αν δεν υπάρξουν αναβολές- τα έσοδα για τις εταιρίες πληροφορικής θα αρχίσουν στην καλύτερη περίπτωση από το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Παρ' όλα αυτά, η Byte εκτελεί σήμερα σημαντικού ύψους έργα, ισχυρών πελατών. Σε κάποιες μάλιστα από αυτές τις συμβάσεις, θα υπάρξουν πιθανότατα και επεκτάσεις.

Επιπλέον, μέσα στο 2009 προσδοκούμε να δούμε τους καρπούς περυσινών προσπαθειών μας, όπως για παράδειγμα νέων προϊόντων που ξεκινήσαμε (SAP για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κ.λπ.). Δεν βλέπουμε τον λόγο για τον οποίο οι επιπτώσεις από την κρίση θα είναι μεγάλες για την Byte".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v