Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Έκδοση τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας

Η Εθνική προτίθεται να προχωρήσει σε εκδόσεις τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάνοντας χρήση και αυτού του σκέλους του πακέτου στήριξης.

ΕΤΕ: Έκδοση τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας
Η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε εκδόσεις τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάνοντας χρήση και αυτού του σκέλους του πακέτου στήριξης, παρά τα αποθέματα ρευστότητας ύψους 9 δισ. ευρώ που διαθέτει, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, τονίζει ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το ύψος των τοποθετήσεων της τράπεζας σε τίτλους του ελληνικού δημοσίου ανέρχονταν σε 10,7 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2008. 

Αναλυτικότερα, σε σχέση με την αξιοποίηση των μέτρων στήριξης της εθνικής οικονομίας και ενίσχυσης της ρευστότητας, η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνει τα εξής:

Η Εθνική Τράπεζα, ιεραρχώντας ως άμεση στρατηγική της προτεραιότητα την περαιτέρω εδραίωση του ηγετικού της ρόλου στη χρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, ενισχύει τη συμμετοχή της στις εκδόσεις αλλά και τη δευτερογενή αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου, ανακατανέμοντας αντίστοιχα τα αποθέματα ρευστότητας που διαθέτει.

Συγκεκριμένα:

* Συμμετείχε στην έκδοση 5ετών ομολόγων αγοράζοντας 2,7 δισ. ευρώ για ίδιο λογαριασμό και πελάτες της.

* Συμμετείχε στην έκδοση 3ετών ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ με το ποσό των 350 εκατ. ευρώ για το ίδιο χαρτοφυλάκιο.

* Συμμετείχε στην ιδιωτική τοποθέτηση 4ετούς FRN ύψους 2,82 δισ. ευρώ αγοράζοντας για ίδιο λογαριασμό και πελάτες της τίτλους αξίας 680 εκατ. ευρώ.

* Συμμετείχε στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων ύψους 3,2 δισ. ευρώ αγοράζοντας για ίδιο λογαριασμό 542 εκατ. ευρώ.

Ως συνέπεια των παραπάνω αλλά και ανάλογων κινήσεων στη δευτερογενή αγορά τίτλων του ελληνικού δημοσίου, στα μέσα Φεβρουαρίου το ύψος των τοποθετήσεων της Τράπεζας σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν σε 10,7 δισ. ευρώ αυξημένο κατά 2,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2008.

Επίσης, αναγνωρίζοντας την ανάγκη συντονισμένης αντίδρασης του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας για την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης και την αξιοποίηση του πακέτου στήριξης της ρευστότητας, η Εθνική Τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε εκδόσεις τίτλων μεσοπρόθεσμης διάρκειας με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, κάνοντας χρήση και αυτού του σκέλους του πακέτου στήριξης παρά τα αποθέματα ρευστότητας ύψους 9 δισ. ευρώ που διαθέτει.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή αγορά τραπεζικών ομολόγων με την εγγύηση Δημοσίου.

Στην ίδια κατεύθυνση η Εθνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να στηρίξει ενεργά και τη διατραπεζική αγορά ομολόγων των ελληνικών τραπεζών που θα φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου διαθέτοντας προς τον σκοπό αυτό σημαντικό μέρος της ρευστότητάς της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v