Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φουρλής: Διεκδικεί αυξημένα μερίδια το 2009

Αύξηση μεριδίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία της, επιδιώκει για το 2009 η Φουρλής, που έκανε νύξεις για την πρόοδο του ομίλου στην τρέχουσα χρήση, χωρίς ωστόσο να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

  • της Πέννυς Κούτρα
Φουρλής: Διεκδικεί αυξημένα μερίδια το 2009
Αύξηση μεριδίων, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και την κερδοφορία του, επιδιώκει για τη χρήση του 2009 ο όμιλος Φουρλή, η διοίκηση του οποίου σχολιάζοντας τις εξελίξεις του 2008 προς την επενδυτική κοινότητα έκανε νύξεις για τη πρόοδο του ομίλου στην τρέχουσα χρήση, χωρίς ωστόσο να διατυπώσει συγκεκριμένη πρόβλεψη, την οποία παραδοσιακά ανακοινώνει τον Ιούνιο κάθε χρονιάς.

Σύμφωνα με τον κ. Απ. Πεταλά, στο πρώτο δίμηνο της χρονιάς οι επιδόσεις του ομίλου κινούνται εντός των προβλέψεων που έχει στα συρτάρια του, διαβλέποντας μεταστροφή έναντι του τελευταίου διμήνου του 2008. Επισήμανε, ωστόσο, ότι το σενάριο του ομίλου έχει λάβει υπόψη το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον και έχει προσαρμοστεί σε χαμηλότερες προσδοκίες για την τρέχουσα χρήση.

Ειδικότερα, ο όμιλος αναμένει διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης για τη λιανική των ΙΚΕΑ και των Intersport μέσω των επεκτάσεων που προγραμματίζει, ενώ η εκτίμηση για τα like for like σημεία των λιανικών δικτύων κάνει λόγο για μονοψήφια αύξηση.

Σε ό,τι αφορά τα ηλεκτρικά, ο όμιλος εκτιμά ότι θα παρουσιάσει σταθερές πωλήσεις έναντι του 2008, αλλά επιδιώκει να διατηρήσει το περιθώριο κέρδους του. Συγκεκριμένα, αναφορικά με τα ηλεκτρικά, ο όμιλος, προσαρμοσμένος στις νέες συνθήκες, συγκρατεί πωλήσεις μόνο στο ύψος των πιστώσεων που καλύπτουν οι ασφαλιστικές, γεγονός που μειώνει μεν τις εν δυνάμει πωλήσεις σε ένα ευχερέστερο καταναλωτικό περιβάλλον, αλλά από την άλλη πλευρά διασφαλίζει πλήρως τη χρηματοοικονομική υγεία του τομέα και τα περιθώρια κέρδους.

Σε ό,τι αφορά τη λιανική των ΙΚΕΑ, ο όμιλος βάσει συνδυασμένων στοιχείων εκτιμά ότι κατέχει μερίδιο 15% στην αγορά του οικιακού εξοπλισμού (επίπλωση αλλά και συναφή είδη) το οποίο εκτιμά ότι μπορεί να αυξήσει περαιτέρω το 2009, λόγω αφενός του προσιτού προϊοντικού μίγματος αφετέρου και της πολυδιασπασμένης αγοράς οικιακού εξοπλισμού στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στα Intersport, ο όμιλος εκτιμά ότι κατέχει μερίδιο 15% στην εγχώρια αγορά (αυξημένο κατά 4%) έναντι του 2007 και προβλέπει ότι θα αυξηθεί περισσότερο το 2009, δεδομένου ότι η αλυσίδα έχει διατηρήσει σταθερές τιμές εδώ και μία τριετία, αλλά ταυτόχρονα επεκτείνεται στις χώρες Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

--Plan B

O όμιλος, παρά τις εκτιμήσεις για την αύξηση μεριδίων και τη θετική πορεία των επιμέρους εμπορικών τομέων δραστηριότητας, ανέφερε ότι προχωρά σε ορθολογικοποίηση των εξόδων ελέγχοντας κάθε κοστολογικό παράγοντα. Ο κ. Απ. Πεταλάς, χωρίς να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες, σημείωσε ότι στη χειρότερη περίπτωση αν οι πωλήσεις του ομίλου υποχωρήσουν κατά 15% - 20% θα προχωρήσει σε μείωση του κόστους 10%

--Επενδύσεις

Σταθερό παραμένει το πρόγραμμα επενδύσεων για ΙΚΕΑ και Ιntersport δεδομένου ότι από εκεί θα προκύψει και η ανάπτυξη για τα μερίδια που διατηρεί ο όμιλος. Το 2009 αναμένεται το άνοιγμα του ΙΚΕΑ στη Λάρισα και η προώθηση των επενδύσεων για το άνοιγμα του επόμενου στα Γιάννενα και του πρώτου στη Βουλγαρία εντός του 2010. Για την Intersport έχει προϋπολογιστεί η δημιουργία έξι καταστημάτων το 2009.

--Ρουμανία

O όμιλος έχει προχωρήσει ήδη από τις αρχές του 2008 σε μεταστροφή των υποχρεώσεών του σε τοπικό νόμισμα, ώστε να αποφύγει συναλλαγματικούς κινδύνους. Επιπλεόν έχει ακολουθήσει συντηρητική πολιτική πωλήσεων βασισμένη στα περιθώρια των πιστώσεων που δίνουν ασφαλιστικές εταιρίες. Παρ' όλα αυτά, ο κ. Β. Φουρλής, ερωτηθείς για την αγορά της Ρουμανίας και για το βάρος που δίνει στον όμιλο όσον αφορά στις αποδόσεις της, άφησε υπονοούμενο αποχώρησης από τη συγκεκριμένη αγορά.

--Δανεισμός

Στα τέλη του 2008 ο όμιλος είχε 140 εκατ. ευρώ καθαρού χρέους και υψηλά διαθέσιμα 100 εκατ. ευρώ. Η διοίκησή του εκτιμά ότι το 2009 οι τραπεζικές υποχρεώσεις θα μειωθούν περαιτέρω λόγω του υψηλού cash flow, των μειωμένων απαιτήσεων για απασχολούμενα κεφάλαια (εξαιτίας περιορισμού των πιστώσεων στα ηλεκτρικά) αλλά και λόγω έκτακτων κερδών από την πώληση του ακινήτου στον Ρέντη.

Σημεινώνεται ότι όμιλος έχει επενδύσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου ακινήτου στην Πειραιώς και σύμφωνα με τον κ. Β. Φουρλή στους επόμενους δύο μήνες αναμένεται να καταλήξει πώληση μέρους του ακινήτου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v