Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρονική: Βάζει "μαχαίρι" στα έξοδα

Στρατηγική άμυνας ενώπιον της ύφεσης υιοθετεί ο όμιλος της Ηλεκτρονικής, στην οποία περιλαμβάνονται προσπάθειες συγκράτησης κόστους, προστασία από τυχόν επισφάλειες και περιορισμός επενδύσεων.

  • της Πέννυς Κούτρα
Ηλεκτρονική: Βάζει μαχαίρι στα έξοδα
Στρατηγική άμυνας ενώπιον της ύφεσης υιοθετεί ο όμιλος Ηλεκτρονικής, στην οποία περιλαμβάνονται προσπάθειες συγκράτησης του κόστους, προστασία από τυχόν επισφάλειες, περιορισμός επενδύσεων και επαναξιολόγηση της χρήσης των κεφαλαίων κίνησης.

Ειδικότερα, ο όμιλος αναγνωρίζει ότι η πτώση της κατανάλωσης θα επηρεάσει την τρέχουσα οικονομική χρήση 2008 - 2009, καθώς ήδη στο α΄ εξάμηνο ο όμιλος παρουσίασε κάμψη πωλήσεων της τάξης του 7,5%.

Σ’ αυτό το περιβάλλον, η διοίκηση του ομίλου στρέφεται στους τομείς εκείνους που μπορεί να ελέγξει, όπως τα κόστη λειτουργίας και η λελογισμένη ανάπτυξη.

ΜΕΙΩΣΗ ΕΞΟΔΩΝ

Ο όμιλος της Ηλεκτρονικής προχωρά σε επαναξιολόγηση των εξόδων του, γεγονός που μεταφράζεται σε επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων με τρίτους, συγκράτηση δαπανών marketing και διαφήμισης στο επίπεδο του 3,5% επί του τζίρου.

Ήδη στο α΄ εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης τα έξοδα ήταν λιγότερα από αυτά της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Συγκεκριμένα, η μητρική εταιρία κατάφερε να μειώσει δαπάνες κατά 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ σε επίπεδο ομίλου η μείωση αυτή ανήλθε σε ποσό 1,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, επαναδιαπραγματεύεται τις συμβάσεις μίσθωσης ακινήτων έχοντας ήδη επιτύχει «πάγωμα» αυξήσεων ενοικίων ή μειώσεις που αγγίζουν το 10%, για το 90% περίπου του δικτύου καταστημάτων της, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 67 σημεία.

Ο όμιλος εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο συνένωσης καταστημάτων που γειτνιάζουν ή το κλείσιμο ορισμένων και τη μεταφορά τους σε κάποιο μεγαλύτερο. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό των καταστημάτων της, η διοίκηση της εταιρίας δηλώνει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε απολύσεις και σκοπεύει να μεταθέσει εργαζομένους εφόσον προχωρήσει σε αναδιάρθρωση δικτύου.

ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ

Σε ό,τι αφορά την «προστασία» της από πιθανές επισφαλείς απαιτήσεις, η στρατηγική της εταιρίας είναι πρώτα να εξασφαλίζει την είσπραξη μέσω των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες, επιταγές έπειτα από έλεγχο του κομιστή, μετρητά) και μετά να προβαίνει σε παράδοση των εμπορευμάτων.

Παραλλήλως, έχει μειώσει τον χρόνο πίστωσης, μέτρο που έχει αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις αλλά θετικό στα αποτελέσματα λόγω της μείωσης των χρηματοοικονομικών επιβαρύνσεων.

Λόγω της ρευστότητας της Ηλεκτρονικής, του μηδενικού σχεδόν δανεισμού και των υψηλών διαθεσίμων που στο α΄ εξάμηνο ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ, η διοίκησή της διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές της καλύτερους όρους αποπληρωμής και συνολικών συμβάσεων προμηθειών.

Ταυτόχρονα, ο όμιλος προωθεί ορθολογικότερη διαχείριση αποθεμάτων. Στο α΄ εξάμηνο τα αποθέματα αυξήθηκαν ελαφρώς λόγω παραγγελιών που έπρεπε να εκτελεστούν αλλά και ενόψει Χριστουγέννων, ωστόσο ο στόχος της Ηλεκτρονικής είναι να μειώσει το stock εμπορευμάτων ασφαλείας στο επίπεδο των 65 ημερών από 80 ημέρες.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο όμιλος θα προχωρήσει στις απολύτως απαραίτητες κινήσεις που αφορούν σε λελογισμένη ανάπτυξη στη ΝΑ. Ευρώπη, με την προσθήκη ενός νέου καταστήματος στη Σερβία με έκταση 1.860 τ.μ. και ενός ακόμη στην Κύπρο με έκταση 1.300 τ.μ. εντός του Μαρτίου και του Απριλίου 2009 αντίστοιχα.

Εκτιμά, ωστόσο, ότι οι νέες επεκτάσεις θα καθυστερήσουν κατά 6 έως 12 μήνες, ενώ στο πλαίσιο της γενικότερης υποτίμησης σχεδιάζει να μειώσει κατά 20% τα επενδυτικά του κεφάλαια για τη διετία 2009 - 2010, τα οποία προβλεπόταν να ανέλθουν στα 25 εκατ. ευρώ (12,5 εκατ. ευρώ για επενδύσεις και 12,5 εκατ. ευρώ για κεφάλαιο κίνησης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v