Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΒΖ: Ζημίες το πρώτο τρίμηνο

Ζημίες από κέρδη εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (1/7/08-30/6/09) η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της σημείωσε οριακή αύξηση 3,3% με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 51,413 εκατ. ευρώ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΕΒΖ: Ζημίες το πρώτο τρίμηνο
Ζημίες από κέρδη εμφάνισε το πρώτο τρίμηνο της χρήσης (1/7/08 - 30/6/09) η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης Α.Ε., ενώ ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της σημείωσε οριακή αύξηση 3,3% με αποτέλεσμα να ανέλθει σε 51,413 εκατ. ευρώ.

Το μικτό περιθώριο κέρδους παρουσίασε μείωση 36,69% (16,84% έναντι 26,6% της προηγούμενης χρήσης), ενώ τα αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 1,601 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 5,906 εκατ. ευρώ της προηγούμενης περιόδου.

Σε ό,τι αφορά τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε ζημίες 4,910 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1.397 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του ομίλου μετά φόρων μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημίες 5,647 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 525 χιλ. ευρώ.

Σημειώνεται πως η ΕΒΖ έχει το δικαίωμα να παράγει από την έναρξη της φετινής παραγωγικής περιόδου, στο πλαίσιο της δυναμικότητάς της, το σύνολο της ποσόστωσής της που ανέρχεται σε 158.750 τόνους, έναντι της ισχύουσας ποσόστωσης μέχρι τη χρήση 2006 - 2007 των 317.501,80 τόνων.

Η νέα ποσόστωση καθορίστηκε μετά την απόφαση της εταιρίας να αποποιηθεί έναντι αποζημίωσης το 50,1% της ποσόστωσης, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της παραγωγής της που ήταν συνέπεια της νέας κοινής οργάνωσης αγοράς ζάχαρης (ΚΟΑ Ζάχαρης). Για την παραγωγή της παραπάνω ποσότητας έχει τη δυνατότητα να επεξεργάζεται άνω των 1.500.000 τόνων ζαχαρότευτλων ετησίως.

Για τον σκοπό αυτόν, η εταιρία συνεργάζεται με 20.000 περίπου τευτλοπαραγωγούς από την κεντρική Ελλάδα μέχρι την ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο όμιλος της ΕΒΖ από την προηγούμενη χρήση ανέστειλε τη λειτουργία δύο εργοστασίων του στην Ελλάδα (Ξάνθης και Λάρισας) προκειμένου αυτά να μετατραπούν σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης. Έτσι για την παραγωγή ζάχαρης διαθέτει τρία εργοστάσια στην Ελλάδα και δύο στη Σερβία, συνολικής ημερήσιας δυναμικότητας κατεργασίας 31.000 τόνων τεύτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο