Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Forthnet: Ξαφνική "σφήνα" Αnt1 (και Κόκκαλη;)

"Σφήνα" στα ξένα funds που "ορέγονται" τη Forthnet φέρεται να μπαίνει σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Ant1. Ενδεχόμενο Δ. Προσφοράς, πληροφορίες και για ανάμιξη του ομίλου Κόκκαλη. Τι απαντά η εταιρία στο Χ.Α.

Forthnet: Ξαφνική σφήνα Αnt1 (και Κόκκαλη;)
Αυξάνεται η κινητικότητα γύρω από τη μετοχική σύνθεση της Forthnet καθώς έγκυρες πληροφορίες του Euro2day.gr φέρουν τον όμιλο Ant1 να έχει αναλάβει πρωτοβουλία κινήσεων κατά το προηγούμενο διάστημα, ενώ άλλες που κυκλοφορούν στην αγορά κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο ακόμη και υποβολής δημόσιας πρότασης για την εταιρία, είτε σε συνεργασία με τους υφιστάμενους μεγάλους μετόχους είτε και κατευθείαν.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος όμιλος διαθέτει αυτή τη στιγμή τεράστια ρευστότητα που υπολογίζεται έως και 600 εκατ. ευρώ, κατόπιν και της πώλησης των δραστηριοτήτων του Ant1 στη Βουλγαρία. Σύμφωνα δε με τραπεζικούς κύκλους, τον ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου για το deal έχει αναλάβει η JP Morgan.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι κινήσεις του Ant1 έγιναν με γρήγορους ρυθμούς και φαίνεται να έχουν επιδράσει σαν σφήνα στο ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο ή και τριών διαφορετικών funds, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Advent και το Apax.


Αυτά εδώ και καιρό επιδίωκαν να πάρουν το πράσινο φως από τους υφιστάμενους μεγαλομετόχους, ώστε να αποκτήσουν θέση στη Forthnet, κυρίως αγοράζοντας μετοχές από μικρότερους μετόχους, με όπλο τις τότε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο κατά πόσον η κίνηση του ομίλου Ant1 αλλά και η άνοδος της τιμής που έχει μεσολαβήσει (σ.σ.: μέσα σε λιγότερο από 30 ημέρες η τιμή της μετοχής υπερδιπλασιάστηκε) θα αναστείλει το ενδιαφέρον των προαναφερθέντων funds.
 
Άγνωστη άλλωστε είναι η "ταυτότητα" των αγοραστών που το τελευταίο διάστημα εκτόξευσαν την τιμή και οδήγησαν σε υψηλές συναλλαγές στη μετοχή, ιδίως τις τελευταίες μέρες.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ο όμιλος Αnt1 έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς διαθέτει το πλεονέκτημα ότι οι δραστηριότητές του είναι συγγενικές και άμεσα συμπληρωματικές με τη δορυφορική δραστηριότητα της θυγατρικής πλέον της  Forthnet NOVA, η οποία φαίνεται να αποτελεί και βασικό σημείο έλξης για όλους τους ενδιαφερομένους.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος Ant1 συμμετείχε στον διαγωνισμό πώλησης της NOVA στον οποίο τελικά επικράτησε η Forthnet έναντι τιμήματος 490 εκατ. ευρώ, και ότι η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση ολόκληρης της εταιρίας (που περιλαμβάνει και τη ΝOVA) έκλεισε χθες στα…240 εκατ. ευρώ.

Η υπόθεση φαίνεται όμως να έχει ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή. Προς το τέλος του διαγωνισμού για τη NOVA, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρξε προσέγγιση μεταξύ των ομίλων Κόκκαλη και Ant1 για συνδιεκδίκηση της δορυφορικής πλατφόρμας.

Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν εκ νέου σε σχέση με την ίδια τη Forthnet  καθώς ο όμιλος Κόκκαλη ελέγχει τη Hellas On Line. Άρα θα μπορούσε είτε να δημιουργηθεί ένα νέο πολύ μεγάλο σχήμα είτε να γίνει "μοιρασιά" των περιουσιακών στοιχείων της Forthnet  μεταξύ των ομίλων Κυριακού και Kόκκαλη.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, ορισμένοι κύκλοι δεν αποκλείουν στην όλη υπόθεση και το ενδεχόμενο εκδήλωσης επιθετικής εξαγοράς.


**** Η ανακοίνωση της Forthnet στο Χ.Α.

Με ανακοίνωσή της (κατόπιν ερώτησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) η Forthnet επιβεβαιώνει πλήρως το αποκλειστικό δημοσίευμα του Euro2day.gr που αποκάλυψε το ενδιαφέρον των τριών funds στις 29 Απριλίου., αποφεύγοντας ωστόσο οποιαδήποτε αναφορά στη "σφήνα" από πλευράς ομίλου Ant1.

To πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τον Ν. 3340/2005, τις υπό στοιχεία 3/347/2005 και 5/204/2000 αποφάσεις του Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ως ισχύουν, και τις παραγράφους 4.1.3.1. εδ. ε) και 4.1.3.6. του κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, και σε συνέχεια της από 24/4/2009 ανακοίνωσής μας και σχετικής νεότερης επικοινωνίας μας με τον βασικό μέτοχο αυτής, Emirates International Telecommunications LLC (ΕΙΤ), η εταιρία επιβεβαιώνει την πρόθεση της ΕΙΤ να διατηρήσει τη συμμετοχή της στη Forthnet.

Η εταιρία επιπροσθέτως ανακοινώνει ότι, κατόπιν σχετικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από διεθνή ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια (private equity funds) να επενδύσουν στην εταιρία, ξεκίνησε ξεχωριστά προκαταρκτικές συζητήσεις με κάθε ένα από αυτά τα κεφάλαια με σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης της σχετικής επένδυσης και τα πιθανά οφέλη για τη Forthnet και τους μετόχους της.

Η Forthnet επισημαίνει ότι είναι αβέβαιο εάν αυτές οι προκαταρκτικές συζητήσεις, που διεξάγονται αποκλειστικά από τη διοίκηση της εταιρίας υπό την κάλυψη ισχυρών συμφωνιών εμπιστευτικότητας, θα οδηγήσουν σε διαπραγματεύσεις ή, εφόσον ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις, αν θα τελεσφορήσουν.

Η Forthnet δεσμεύεται να ενημερώσει προσηκόντως το επενδυτικό κοινό για επιπλέον ουσιώδη εξέλιξη σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.

Η παρούσα ανακοίνωση λαμβάνει χώρα σε συνέχεια της από 8/5/2009 σχετικής επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v