Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

M.I. Mαΐλλης: Δύο χρόνια πίσω το turn around

Δύο χρόνια πίσω, σε επίπεδο πωλήσεων, έριξε η όξυνση της κρίσης το πρόγραμμα αναστροφής της Μαΐλλης καθώς ο άλλοτε κραταιός όμιλος υπολογίζεται να εμφανίσει πωλήσεις αντίστοιχες του 2008 στο τέλος του 2010.

  • του Χρήστου Κίτσιου
M.I. Mαΐλλης: Δύο χρόνια πίσω το turn around
Δύο χρόνια πίσω, σε επίπεδο πωλήσεων, έριξε η όξυνση της κρίσης το πρόγραμμα επιχειρησιακής αναστροφής της Μ.Ι. Μαΐλλης καθώς σύμφωνα με τη διοίκησή της ο άλλοτε κραταιός όμιλος υπολογίζεται να εμφανίσει πωλήσεις αντίστοιχες του 2008 στο τέλος του 2010.

Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση των πωλήσεων της Μ.Ι. Μαΐλλης στο α΄ τρίμηνο, με τη μητρική να επιστρέφει σε τζίρους που είχε να εμφανίσει από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1990. Ταυτόχρονα η μητρική εμφάνισε ζημίες ήδη από τα μικτά κέρδη, ενώ οι ζημίες προ φόρων προσέγγισαν τον τζίρο της!

Τα καθαρά έσοδα του ομίλου από πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκαν σε 51,5 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 42,6% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008. Στη μητρική η πτώση ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 13,6 εκατ. ευρώ έναντι 32,5 εκατ. ευρώ και εμφάνισε ζημίες 1,58 εκατ. ευρώ ήδη από τα μικτά αποτελέσματα.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την εκτίναξη των τόκων στα 4,3 εκατ. ευρώ έναντι 1,6 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2008, οδήγησαν τη μητρική στην εμφάνιση ζημιών σε επίπεδο προ φόρων αποτελεσμάτων ύψους 11,06 εκατ. ευρώ, οι οποίες μειώθηκαν λόγω συμψηφισμού φόρων στα 9 εκατ. ευρώ σε επίπεδο μετά φόρων αποτελεσμάτων.

Η εμφάνιση ζημιών 9 εκατ. ευρώ στη μητρική και 17,8 εκατ. ευρώ στον όμιλο είχε ως αποτέλεσμα η εταιρία να συνεχίσει να μην καλύπτει δανειακούς όρους κι έτσι δάνεια ύψους 155,5 εκατ. ευρώ να καθίστανται από μακροπρόθεσμα βραχυπρόθεσμα.

Οι νέες ζημίες, η μη πλήρωση των όρων καλύψεων του δανείου των 155 εκατ. ευρώ και το γεγονός ότι η συνολική αξία των στοιχείων του κυκλοφορούντος ενεργητικού στον όμιλο είναι μικρότερη των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών του κατά 150,6 εκατ. ευρώ ώθησε τον ορκωτό που επισκόπησε τη λογιστική κατάσταση α΄ τριμήνου να υπογράψει με θέμα έμφασης.

Ο κ. Μιχαλάτος της PriceWaterhouseCoopers τονίζει ότι τα παραπάνω δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα.
Επιπλέον, το συνολικό ενεργητικό του ομίλου, αφαιρουμένου του goodwill, στις 31/3/09 ήταν μικρότερο των υποχρεώσεών του κατά 21,3 εκατ. ευρώ.

Στα τέλη του έτους η κεφαλαιοποίηση χρεών

Η Μ.Ι. Μαΐλλης έχει ανακοινώσει την επί της αρχής συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα, την EFG Eurobank και την Alpha Bank. Οι τράπεζες παραιτούνται ως το τέλος του 2009 από το δικαίωμά τους να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχουν χορηγήσει και δέχονται να χορηγήσουν στη Μ Ι. Μαΐλλης νέα δάνεια για κεφάλαιο κίνησης ύψους μόλις 13 εκατ. ευρώ.

Για να ισχύσει η συμφωνία θα πρέπει να παραιτηθούν από το αντίστοιχο δικαίωμά τους να καταστήσουν άμεσα απαιτητά τα δάνειά τους και η BNP και οι ομολογιούχοι. Αυτές οι παραιτήσεις προς το παρόν δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Μ.Ι. Μαΐλλης, η διοίκηση της οποίας πάντως προσδοκά ότι θα τις λάβει καθώς βάσει της συμφωνίας η BNP και οι ομολογιούχοι δεν καλούνται να δώσουν φρέσκο χρήμα.

Το κλειδί της συμφωνίας με τις τράπεζες δεν είναι η αναχρηματοδότηση αλλά ο όρος ότι θα υπάρξει κεφαλαιακή αναδιάρθρωση στον όμιλο ως τα τέλη του 2009.

Ουσιαστικά, όπως έχει ήδη γράψει το Euro2day, οι τράπεζες προτίθενται, εφόσον συμφωνήσουν και η BNP και οι ομολογιούχοι, να προχωρήσουν σε αναλογική κεφαλαιοποίηση μέρους των απαιτήσεών τους. Όλα αυτά, βέβαια, στην περίπτωση που δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος στρατηγικός επενδυτής.

Αυτή η εξέλιξη δεν φαίνεται πιθανή για τους επόμενους μήνες. Όπως εφαρμόστηκε και στην Altec, οι πιστώτριες τράπεζες θα αποκτήσουν κεφαλαιοποιώντας απαιτήσεις από δάνεια μέρος του μετοχικού κεφαλαίου της Μ.Ι. Μαΐλλης. Η συμφωνία υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί περίπου στα τέλη του έτους και κλειδί παραμένει το αν η BNP και οι ομολογιούχοι θα δεχτούν να μετατρέψουν μέρος των δανείων τους σε μετοχές. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, όλοι οι πιστωτές του ομίλου έχουν συμφωνήσει επί της αρχής στην ανάγκη της κεφαλαιακής του αναδιάρθρωσης.

Προκειμένου δε να μη χαθεί χρόνος, οι τράπεζες και η Μ.Ι. Μαΐλλης ανέθεσαν στην Ernst &Young την εκπόνηση νέου business plan. Η μελέτη θα παραδοθεί στο τέλος του μήνα και στα συμπεράσματά της θα στηριχτεί εν πολλοίς το τι ύψους δάνεια της Μ.Ι. Μαΐλλης θα κεφαλαιοποιηθούν.

"Τσιμπάει" η ζήτηση σε υλικά συσκευασίας - άπνοια στις μηχανές

Σε λειτουργικό επίπεδο έπειτα από ένα πολύ κακό α΄ τρίμηνο η ζήτηση για υλικά συσκευασίας έχει αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει, απέχει όμως πολύ από τα περυσινά επίπεδα.

Η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά ότι το τρέχον β΄ τρίμηνο θα είναι ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με το προηγούμενο σε επίπεδο πωλήσεων, ενώ αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αρχίσουν να ανεβαίνουν με καλύτερο ρυθμό μετά τον Σεπτέμβριο.

Η άπνοια σε επίπεδο παραγγελιών μηχανών συσκευασίας κατά τους προηγούμενους μήνες κρατά καθηλωμένο τον βαθμό απασχόλησης στην Ιταλία και στον Καναδά, όπου έχει πλέον συγκεντρωθεί η παραγωγή μηχανών. Αύξηση παραγγελιών για μηχανές παρατηρείται το τελευταίο διάστημα και θα αποτυπωθεί στις πωλήσεις από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Από τον Απρίλιο φαίνεται πως υπάρχει βελτίωση στο μικτό περιθώριο κέρδους προερχόμενη από την εξάντληση αποθεμάτων ακριβών πρώτων υλών. Η βελτίωση των περιθωρίων μικτού κέρδους, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα περικοπής κόστους, δημιουργεί ελπίδες για βελτίωση σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας.

Με τα τωρινά δεδομένα, πάντως, η διοίκηση εκτιμά ότι ο όμιλος θα επανέλθει το 2010 σε πωλήσεις αντίστοιχες του 2008, καθώς η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι αργή και η Μαΐλλης δραστηριοποιείται σε κλάδο που σχετίζεται άμεσα με τη βιομηχανική παραγωγή.

Προτεραιότητα η μείωση του κόστους

Προτεραιότητα της διοίκησης παραμένει ο έλεγχος στα κόστη ώστε να εξασφαλίζονται θετικές ταμειακές λειτουργικές ροές.

Στο α΄ τρίμηνο το κεφάλαιο κίνησης μειώθηκε κατά 10,5 εκατ. ευρώ, συμβάλλοντας σημαντικά στη διατήρηση σταθερά θετικών λειτουργικών χρηματορροών. Οι λειτουργικές δαπάνες σε σχέση με το 2008 μειώθηκαν κατά 11%.

Ο όμιλος διέκοψε την παραγωγή αυτόματων μηχανών συσκευασίας στη Γερμανία και μετέφερε τις γραμμές παραγωγής στις θυγατρικές του στην Ιταλία (Siat) και στον Καναδά (Wulftec). Ταυτόχρονα, μετέφερε τις γραμμές παραγωγής shrink καθώς και τις αντίστοιχες παραγωγής μηχανών shrink από το εργοστάσιο της Ρουμανίας στην Αλεξανδρούπολη και τις γραμμές pet από τη Ρουμανία στη μονάδα της Πολωνίας.

Τέλος, προχωρά σε αναστολή λειτουργίας της μονάδας στο Βουκουρέστι, η οποία είχε περιορίσει το αντικείμενό της στην κατασκευή μερών από μηχανές. Η μονάδα προβλέπεται να κλείσει ως τα μέσα Ιουλίου και οι γραμμές να μεταφερθούν στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι το προσωπικό του ομίλου μειώθηκε στις 31/3/2009 στα 1.789 άτομα από 2.113 έναν χρόνο πριν και της μητρικής, αντίστοιχα, στα 333 άτομα από 404.

Την ίδια στιγμή ενεργοποιείται και πάλι ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και πλέον πρόεδρος της εταιρίας και του ομίλου, κ. Μιχάλης Μαΐλλης.

Ο κ. Μαΐλλης συμμετείχε και συμμετέχει, σύμφωνα με πληροφορίες, στις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη συμφωνία ανάληψης κεφαλαίου κίνησης 13 εκατ. ευρώ, η οποία συνοδεύτηκε και από σκληρούς όρους κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης για τον όμιλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v