Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: ΑΜΚ έως 1,250 δισ. (2ν/9π)

Σε ΑΜΚ έως 1,25 δισ. προχωρά η ΕΤΕ με δικαίωμα προτίμησης υπέρ παλαιών μετόχων (2ν/9π στα €11,3). Αράπογλου: "Προβάδισμα ΕΤΕ έναντι άλλων πιθανών ΑΜΚ". Θετική η ΤτΕ. Οι αντιδράσεις αναλυτών, ΤτΕ, ΥΠΟΙΟ.

ΕΤΕ: ΑΜΚ έως 1,250 δισ. (2ν/9π)
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προτείνει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών, με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε αναλογία 2ν/9π με τιμή διάθεσης στα 11,3 ευρώ, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι το ποσό των 1.250 εκατ. ευρώ. 

---ΤτΕ: Ιδιαίτερα θετική η απόφαση της Εθνικής

"Η ΑΜΚ στην οποία θα προχωρήσει η Εθνική Τράπεζα αποτελεί μία ιδιαίτερα θετική κίνηση που συμβάλλει στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Την ίδια στιγμή ενισχύει σημαντικά τα εποπτικά κεφάλαια και την κεφαλαιακή θέση του ομίλου της Εθνικής Τραπέζης".

Τη δήλωση αυτή έκανε πριν από λίγο στο euro2day.gr ο Διοικήτης της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν τα κεφάλαια αυτά στοχεύουν σε εξαγορές και επέκταση του ομίλου της Εθνικής, τόνισε ότι σαφώς όταν ενισχύεις τη ρευστότητά σου έχεις μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων, ενώ υπογράμμισε κατηγορηματικά πως δεν έχει καμία τέτοια πληροφόρηση.

--- ΥΠΟΙΟ: Τα Ταμεία θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ

Τη θετική της στάση απέναντι στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής διατυπώνει η κυβέρνηση, μέσω ανακοίνωσης του ΥΠΟΙΟ, όπου τονίζεται ότι η συμμετοχή των φορέων του δημοσίου κατά το ποσοστό που τους αναλογεί συμβάλλει στην αξιοποίηση της περιουσιακής τους θέσης.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση: "Μετά από ερωτήσεις δημοσιογράφων, σχετικά με την προτεινόμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας κατά 1,25 δις. ευρώ, από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι θετική σε κάθε τέτοια πρωτοβουλία, αφού με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται ακόμη περισσότερο το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τη σταθερή και υγιή ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, η συμμετοχή των φορέων του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατά το ποσοστό που τους αναλογεί με βάση την υπάρχουσα μετοχική σύνθεση, θα συμβάλλει στην περαιτέρω αξιοποίηση της περιουσιακής τους θέσης".


--- Πώς σχολιάζει την ΑΜΚ το ΠΑΣΟΚ

Την παροχή εγγυήσεων για τη συμμετοχή των ταμείων στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής ζητά από την κυβέρνηση η Λ. Κατσέλη, πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα οικονομίας.

Ειδικότερα, η κ. Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Με την ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,2 δις ευρώ, η Διοίκησή της ουσιαστικά προσπαθεί:

• Να συρρικνώσει ακόμα περισσότερο το δημόσιο και εθνικό χαρακτήρα της μετοχικής βάσης της μεγαλύτερης Ελληνικής Τράπεζας, αυξάνοντας τους κινδύνους και μάλιστα σε μια περίοδο μεγάλων κλυδωνισμών.
• Να «πετάξει» έξω τα Ασφαλιστικά Ταμεία από το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.
• Να αποφύγει κάθε κοινωνικό και δημόσιο έλεγχο, με την ανάκληση των προνομιούχων μετοχών που έχει πρόσφατα αγοράσει το Ελληνικό Δημόσιο στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των τραπεζών.

Η Εθνική Τράπεζα δεν είναι απλώς μια άλλη ιδιωτική τράπεζα. Η διαχρονική παρουσία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πρόσφατη ιστορία της πατρίδας μας.

Αποτελεί ουσιαστικό πυλώνα του τραπεζικού μας συστήματος, που σε περιόδους κρίσης, όπως άλλωστε φάνηκε τους προηγούμενους μήνες, παίζει καθοριστικό, σταθεροποιητικό ρόλο τόσο για τους καταθέτες, όσο και για την χρηματοπιστωτική αγορά

Αποτελεί σημαντικό, εθνικό και αναπτυξιακό εργαλείο της στρατηγικής της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η κυβέρνηση καλείται να απαντήσει με σαφήνεια στον Ελληνικό λαό:

• Γνωρίζει και συμφωνεί με τις κινήσεις της Διοίκησης της ΕΤΕ;
• Έχει μήπως σχέση η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τυχόν αδημοσίευτες ζημιές της Τράπεζας που συνδέονται με την επέκταση της σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης;
• Διασφαλίζει ότι δεν πρόκειται να αλλοιωθεί η μετοχική σύνθεση της ΕΤΕ μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου σε βάρος των δημόσιων και κοινωνικών φορέων που συμμετέχουν;
• Μπορεί και με ποιο συγκεκριμένο τρόπο να εγγυηθεί την απρόσκοπτη συμμετοχή των Ασφαλιστικών Ταμείων στην αύξηση, και τη διατήρηση όλων των συμφωνηθέντων, χωρίς να διαρραγεί η βιωσιμότητά τους και να ζημιωθούν τα χαρτοφυλάκιά τους;".

--- Οι πρώτες αντιδράσεις των αναλυτών


Πίεση στη μετοχή και ευελιξία μέσω "επαναγοράς" των προνομιούχων μετοχών από το κράτος προβλέπει η Proton σχετικά με την απόφαση της διοίκησης να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου έως 1,25 δισ. ευρώ.

Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρη η πρόθεση των ελεγχόμενων από το κράτος Ασφαλιστικών Ταμείων, αναφέρει η Proton σε flash note της λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της Εθνικής.

Σε περίπτωση που τελικά επιλέξουν να μη συμμετέχουν το έμμεσο ποσοστό του δημοσίου θα μειωθεί περαιτέρω. Επιπλέον, επισημαίνει η χρηματιστηριακή, μετά την αύξηση κεφαλαίου, η διοίκηση της Εθνικής θα μπορεί να "ανακαλέσει" τις αξίας 350 εκατ. ευρώ προνομιούχες μετοχές που έχουν δοθεί στο ελληνικό δημόσιο- κάτι το οποίο θα αυξήσει την ευελιξία της διοίκησης.

Βραχυπρόθεσμα η απόφαση για ΑΜΚ είναι πιθανό να ασκήσει πίεση στις μετοχές της Εθνικής δεδομένου του μεγάλου discount (45% με βάση την τιμή κλεισίματος της 15/06, ήτοι τα 20,49 ευρώ) έναντι των τρεχόντων επιπέδων διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Κατά τη Proton, η κίνηση αυτή θα επηρεάσει και άλλες τράπεζες, ειδικά αυτές που εξέδωσαν προνομιούχες μετοχές που αντιστοιχούν σε μεγάλα ποσά (Eurobank, Alpha Bank). 

- Τις «παρενέργειες» που προκαλεί η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζει η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Σύμφωνα με την χρηματιστηριακή, και όσον αφορά την ίδια την τράπεζα, αναφέρεται ότι:

- Ουσιαστικά η διοίκηση «πρόλαβε» τις διοικήσεις των άλλων τραπεζών εκμεταλλευόμενη το θετικό διεθνές κλίμα. Αυτό δίνει στην Εθνική ένα μεγάλο προβάδισμα από πλευράς ρευστότητας ειδικά αν υπάρξουν προσεγγίσεις σε τοπικό επίπεδο.

- Η επιτυχία της αύξησης εκτός από την αποπληρωμή των κρατικών κεφαλαίων ενίσχυσης θα δώσει την δυνατότητα πληρωμής μερισμάτων για την τρέχουσα χρήση. Η Εθνική θα μειώσει το κόστος των κεφαλαίων της αφού θα επιστρέψει 350 εκ. ευρώ με 10% επιτόκιο και θα πουλήσει μετοχές με χαμηλότερο κόστος.

- Από την ανακοίνωση δεν προκύπτει η ανάγκη έγκρισης της απόφασης από Γενική Συνέλευση αφού υπάρχει προγενέστερη απόφαση που θεωρητικά είναι σε ισχύ από τις 15-05-2008. Θεωρητικά οι νέες μετοχές αν τηρηθεί ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα θα μπορούσαν να είναι σε διαπραγμάτευση έως το τέλος Ιουλίου.

- Οι 110 εκ. μετοχές που θα εκδοθούν «κατεβάζουν» 18% περίπου τα κέρδη ανά μετοχή από 2,62 ευρώ σε 2,14 ευρώ. Η εκτιμώμενη κερδοφορία της Εθνικής για το 2009 είναι 1,3 δις ευρώ.

- Η κάλυψη είναι εγγυημένη από τους αναδόχους κατά 100%

Για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας:
- Η τιμή απέχει 45% από την χθεσινή τιμή κλεισίματος.
- Αν θεωρηθεί ότι η μετοχή θα επαναλάβει την χρηματιστηριακή συμπεριφορά του 2006 θα πρέπει να αναμένουμε πίεση στην τιμή μέχρι την είσοδο των νέων μετοχών. Η διόρθωση στην προηγούμενη αύξηση ήταν της τάξεως του 34% από την στιγμή της ανακοίνωσης. Στην παρούσα φάση δεν θεωρούμε ότι θα επαναληφθεί το φαινόμενο στην ακραία του μορφή αλλά μια υποχώρηση 25% από την περιοχή των 21 ευρώ είναι μέσα στο πρόγραμμα.
- Η αποκοπή του δικαιώματος θα «στοίχιζε» αν γίνονταν σήμερα 1,04 ευρώ.
- Λόγω των αναγκών σε κεφάλαια συμμετοχής στην αύξηση εκτιμούμε ότι κάθε ανοδική προσπάθεια αποτελεί βραχυπρόθεσμη ευκαιρία πώλησης. Ο θεωρητικός μας στόχος για την αποφόρτιση των πιέσεων είναι η περιοχή της λογιστικής αξίας (€ 12,49) της μετοχής συν 25% ήτοι 15,6 ευρώ (με βάση το α’ τρίμηνο του 2009) η οποία συμπίπτει με υποχώρηση 26% από τα φετινά υψηλά.


---Οι στόχοι και οι λεπτομέρειες της αύξησης κεφαλαίου

Η προτεινόμενη αναλογία είναι δύο (2) νέες κοινές ονομαστικές μετοχές για κάθε εννέα (9) παλαιές κοινές ονομαστικές μετοχές και με τιμή διάθεσης 11,30 ευρώ ανά νέα μετοχή. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την προτεινόμενη ΑΜΚ και τους σχετικούς όρους.

Η ΑΜΚ αποτελεί στρατηγική κίνηση που προσδίδει κεφαλαιακή ευελιξία και δίνει το προβάδισμα στην ΕΤΕ έναντι άλλων πιθανών αυξήσεων κεφαλαίου στον τραπεζικό χώρο διεθνώς, λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες αλλαγές στο διεθνές εποπτικό πλαίσιο κεφαλαιακής επάρκειας και τις αντίστοιχες προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Η ΑΜΚ είναι μία ακόμη συνετή κίνηση από μέρους της ΕΤΕ, δεδομένης της αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα, η ΑΜΚ επιτρέπει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει αναπτυξιακές ευκαιρίες στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής που αποσκοπεί στην ισχυροποίηση της ηγετικής παρουσίας του ομίλου στη Ν.Α. Ευρώπη.

Όπως αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α΄ 3μήνου στις 29/5/2009, παρά τις αντίξοες διεθνείς οικονομικές συνθήκες η τράπεζα και οι εταιρίες του ομίλου συνεχίζουν να αναπτύσσονται, ενώ η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων παραμένει σε υψηλό επίπεδο, επιτρέποντας στον όμιλο να διατηρεί ικανοποιητική κερδοφορία.

Οι διεθνείς οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Goldman Sachs International θα είναι οι από κοινού συντονιστές (joint global coordinators) και μαζί με τους η JP Morgan και η Morgan Stanley & Co. International συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές. Με τις προαναφερόμενες τράπεζες θα συναφθεί σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της ΑΜΚ.

Το χρονοδιάγραμμα για την προτεινόμενη ΑΜΚ και οι σχετικές λεπτομέρειες για το δικαίωμα συμμετοχής στην ΑΜΚ θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της τράπεζας (http://www.nbg.gr) μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος, κ. Τάκης Αράπογλου, δήλωσε: "Οι σημερινές συνθήκες στον τραπεζικό χώρο απαιτούν εγρήγορση και ανάληψη στρατηγικών πρωτοβουλιών για την επίτευξη ισχυρότερης κεφαλαιακής επάρκειας. Η τράπεζα που θα αναπροσαρμόσει έγκαιρα την κεφαλαιακή της επάρκεια θα αποκτήσει σοβαρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Για τον σκοπό αυτό η ΕΤΕ προχωρεί αποφασιστικά στη σημερινή προτεινόμενη ΑΜΚ, επιβεβαιώνοντας την ηγετική παρουσία της στη ΝΑ. Ευρώπη. Στόχος μας και επιθυμία είναι η συμμετοχή όλων των μετόχων μας στην προτεινόμενη αύξηση".

Αναλυτικά στοιχεία ανακοίνωσης

1. Πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα

Τα ικανοποιητικά αποτελέσματα του α΄ 3μήνου, παρά τις δύσκολες συγκυρίες, αντανακλούν τις θετικές επιδόσεις του ομίλου και στους τέσσερεις άξονες της στρατηγικής του. Συγκεκριμένα:

Α) Η δυναμική της κερδοφορίας του ομίλου αναδείχθηκε για άλλη μία φορά με τα καθαρά κέρδη της ΕΤΕ το α΄ 3μηνο του 2009 να διαμορφώνονται σε 317 εκατ. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε 662 εκατ., αυξημένα κατά 9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ή 407 μονάδες βάσης επί των μέσων καθαρών χορηγήσεων. Τα λειτουργικά έξοδα του ομίλου μειώθηκαν κατά 14% σε σχέση με το δ΄ 3μηνο του 2008, με αποτέλεσμα ο λόγος κόστους προς έσοδα να διαμορφωθεί στο 46% για το τρίμηνο.

Β) Η συντηρητική προσέγγιση στην ανάληψη πιστωτικών κινδύνων καταδεικνύεται από τη μεγάλη διασπορά στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ομίλου και την επικέντρωση σε κλάδους χαμηλού κινδύνου και υψηλών εξασφαλίσεων. Η σχέση των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των χορηγήσεων διαμορφώθηκε στο 3,7% στο α΄ 3μηνο του 2009. Οι προβλέψεις του ομίλου ανήλθαν σε 235 εκατ. ευρώ (ετησιοποιημένο κόστος προβλέψεων 144 μονάδες βάσης), με αποτέλεσμα πάνω από το 70% των απαιτήσεων σε καθυστέρηση να καλύπτονται από προβλέψεις. Οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται η τράπεζα και οι εταιρείες του ομίλου θα οδηγήσουν σε αύξηση των επισφαλειών στο δεύτερο τρίμηνο και ενδεχομένως στο υπόλοιπο του έτους. Η διοίκηση, με βάση τις εξελίξεις του Απριλίου και του Μαΐου, εκτιμά ότι το επίπεδο των προβλέψεων στο δεύτερο τρίμηνο δε θα απέχει σημαντικά από αυτό του πρώτου τριμήνου του 2009.

Γ) Η ρευστότητα του ομίλου διατηρείται σε υψηλό επίπεδο. Το μερίδιο αγοράς στις καταθέσεις ταμιευτηρίου στην Ελλάδα διαμορφώθηκε σε 33% στο τέλος του α΄ 3μήνου. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 1,1 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ 3μήνου στην Ελλάδα (14% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος) και κατά 1,1 δισ. τουρκικές λίρες στη Τουρκία (25% αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Οι καταθέσεις των πελατών αντιπροσωπεύουν το 71% της συνολικής ρευστότητας του ομίλου και ο δείκτης χορηγήσεων προς δάνεια βρίσκεται στο 95%. Επιπροσθέτως, ο όμιλος έχει αποθέματα δυνητικής ρευστότητας άνω των 13 δισ. ευρώ.

Δ) Η ενεργή διαχείριση της κεφαλαιακής βάσης του ομίλου έχει ως αποτέλεσμα υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια γεγονός που αντικατοπτρίζεται στους σχετικούς δείκτες. Η κερδοφορία του ομίλου κατά το α΄ 3μηνο πρόσθεσε 50 μονάδες βάσης στον Βασικό Δείκτη Κυρίων Κεφαλαίων (Equity Tier 1), με αποτέλεσμα ο εν λόγω δείκτης να διαμορφωθεί στο 8,3%. Ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier 1), λαμβανομένων υπόψη και των αντληθέντων κεφαλαίων ύψους 350 εκατ. λόγω της έκδοσης των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου και της διάθεσης ιδίων μετοχών, εκτιμάται σε 10,4%.

Στο πλαίσιο της ενεργούς διαχείρισης της κεφαλαιακής της βάσης, η ΕΤΕ ενδέχεται να προβεί σε δημόσια πρόταση για επαναγορά μέρους ή του συνόλου των πέντε υβριδικών εκδόσεων του ομίλου, που εκδόθηκαν από τη θυγατρική εταιρία NBG Funding Limited.

2. Σκοπός της Αύξησης Κεφαλαίου

Στρατηγική επιδίωξη της ΕΤΕ είναι να καταστεί ηγετικός Τραπεζικός Όμιλος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Η Διοίκηση της Τράπεζας πιστεύει ότι η επιτυχία έως σήμερα οφείλεται στην ορθολογική ανάπτυξη και τις προσεκτικές και στρατηγικά στοχευμένες εξαγορές, όπως αυτή της Finansbank στην Τουρκία.

Η έμφαση έχει δοθεί σε αγορές με υψηλές προοπτικές ανάπτυξης, παραδοσιακούς δεσμούς με την Ελλάδα και Ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Πρόσθετα, οι σημερινές συγκυρίες αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της συντηρητικής προσέγγισης του Ομίλου σε σχέση με την ανάληψη κινδύνων και των διαχρονικών πρωτοβουλιών για την περιστολή δαπανών.

Σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά πλεονεκτήματα ισχυρής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, η ΕΤΕ έχει θέσει τις βάσεις να πραγματοποιήσει το στρατηγικό της όραμα καθώς το διεθνές οικονομικό περιβάλλον θα βελτιώνεται, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Η προτεινόμενη ΑΜΚ στοχεύει:

— Στη δημιουργία ισχυρής κεφαλαιακής βάσης λαμβάνοντας υπόψη τις διαγραφόμενες μεταβολές του εποπτικού πλαισίου και τις πιθανές αυξήσεις κεφαλαίου στον Τραπεζικό χώρο διεθνώς, ανταποκρινόμενη στις προσδοκίες του ευρύτερου επενδυτικού κοινού.

— Στην εξασφάλιση πρόσθετης ευελιξίας κινήσεων που θα επιτρέψει στην ΕΤΕ να αξιοποιήσει στρατηγικές ευκαιρίες ισχυροποιώντας την ηγετική παρουσία του Ομίλου στην ΝΑ Ευρώπη.

Η ΑΜΚ δεν αντικατοπτρίζει επιδείνωση στις δραστηριότητες του Ομίλου. Η προ-προβλέψεων κερδοφορία παραμένει υψηλή, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα του α’ 3μήνου, παρά τις δύσκολες συνθήκες, ενώ παράλληλα η ποιότητα του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων είναι ικανοποιητική σε σχέση με το σημερινό ασταθές μακροοικονομικό περιβάλλον.

3. Δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας

Με βάση την προτεινόμενη Αύξηση Μετοχικού Kεφαλαίου, ο Βασικός Δείκτης Κυρίων Κεφαλαίων (Equity Tier I) στο τέλος του α’ 3μήνου του 2009 εκτιμάται ότι θα διαμορφωνόταν σε 10.1%, ενώ ο Βασικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (Tier I) σε 12.3%.

Οι παραπάνω δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας λαμβάνουν υπόψη τόσο τις προνομιούχες μετοχές του Ελληνικού Δημοσίου όσο και την πώληση των ιδίων μετοχών, γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα μετά το τέλος του α’ 3μήνου 2009.

4. Μερίσματα

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, όσο η Τράπεζα συνεχίζει να συμμετέχει στο Πρόγραμμα του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση της οικονομίας, δεν επιτρέπεται η καταβολή μερίσματος πέραν του ορίου του 35% επί των διανεμομένων κερδών της Τράπεζας.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος έχει διορισθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, έχει δικαίωμα αρνησικυρίας και σε αποφάσεις για διανομή μερισμάτων.

Σε κάθε περίπτωση η καταβολή μερισμάτων σε προνομιούχους μετόχους (συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου) προηγείται της καταβολής προς τους κοινούς μετόχους.

5. Κύριοι όροι της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) προτείνει την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας (ΑΜΚ) με καταβολή μετρητών με την έκδοση έως 110,4 εκατ. περίπου κοινών, ονομαστικών μετά δικαιώματος ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €5 η κάθε μία και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων σε ολόκληρο το νέο κεφάλαιο σε αναλογία δύο (2) νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές για κάθε εννέα (9) παλαιές κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές.

Σύμφωνα με την πρόταση, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανέρχεται σε €11,30 ανά μετοχή και το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα ανέλθει σε ποσόν μέχρι €1.250.000.000 περίπου. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΤΕ θα συνεδριάσει την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009, προκειμένου να αποφασίσει για την προτεινόμενη ΑΜΚ και τους σχετικούς όρους.
Οι διεθνείς οίκοι Credit Suisse Securities (Europe) Limited και Goldman Sachs International θα είναι οι από κοινού συντονιστές (joint global coordinators) ) και μαζί με τους JP Morgan και Morgan Stanley & Co International συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών (joint bookrunners) της έκδοσης, εφόσον υπάρξουν αδιάθετες μετοχές.

Επίσης η Τράπεζα θα συνάψει σύμβαση παροχής εγγύησης κάλυψης της ΑΜΚ με κοινοπραξία τραπεζών, η οποία εκτός των ανωτέρω περιλαμβάνει και τους διεθνείς οίκους Citi και UBS Limited. Οι οίκοι αυτοί θα μετέχουν με το ρόλο των συνδιοργανωτών (co-lead managers). Η NBG International θα συμμετέχει, επίσης, ως συνδιοργανωτής (co-lead manager).

Για την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου θα αποφασίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί προς τούτο στο πλαίσιο του Νόμου από τη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της 15/5/2008. To Ενημερωτικό Δελτίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

6. Χρονοδιάγραμμα

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου 2009, υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης λήψης όλων των απαραίτητων κατά νόμο εγκρίσεων και της ολοκλήρωσης των σχετικών διατυπώσεων.

Το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα θα δημοσιευθεί στο Ενημερωτικό Δελτίο, μετά την έγκρισή του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v