Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Εθνική, τα υβριδικά και η Moody’s

Οι τραπεζίτες φοβούνται ότι η Moody’s και άλλοι οίκοι θα επαναξιολογήσουν τις υβριδικές εκδόσεις. Το προηγούμενο της Εθνικής Τράπεζας και πώς μπορεί να λειτουργήσει σαν λαγός για τις υπόλοιπες τράπεζες.

  • του Χρήστου Κίτσιου
Η Εθνική, τα υβριδικά και η Moody’s
"Λαγός" για το σύνολο των μεγάλων ελληνικών τραπεζών αναμένεται να αναδειχτεί η Εθνική Τράπεζα στην περίπτωση που διαφανεί ότι θα υπάρξουν υποβαθμίσεις στο άμεσο μέλλον υβριδικών εκδόσεων από οίκους αξιολόγησης όπως η Moody’s.

Η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε, όπως έγραψε το Euro2day, με μερική επιτυχία την επαναγορά υβριδικών τίτλων. Η περίοδος αποδοχής των δημοσίων προσφορών ολοκληρώθηκε την περασμένη Παρασκευή και η τράπεζα συγκέντρωσε μαζί με τις αγορές υβριδικών που είχαν προηγηθεί της δημόσιας προσφοράς περίπου το 50% των εκδόσεων.

Γιατί η Εθνική Τράπεζα έβγαλε δημόσιες προσφορές για να επαναγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των υβριδικών της κεφαλαίων;

H προφανής απάντηση είναι αυτή που έχει ήδη γραφτεί. Οι τιμές των δημοσίων προσφορών ήταν υψηλότερες κατά 50% - 60% σε σχέση με τις τιμές των εκδόσεων, αλλά ενείχαν discount της τάξης του 35% - 40% σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Δηλαδή, η Εθνική δανείστηκε 100 και επιστρέφει τα 60 ή τα 65. Μόνο από αυτή την κίνηση, και με το 50% να έχει επαναγοραστεί, θα ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της κατά περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Ο δεύτερος λόγος ίσως είναι η ανησυχία που προκαλεί η έμμεση προαναγγελία της Moody’s για επαναξιολόγηση τραπεζικών υβριδικών εκδόσεων και subordinated ομολόγων.

Τα περισσότερα υβριδικά είναι διαπραγματεύσιμα εδώ και μήνες με πολύ μεγάλο discount σε σχέση με την εσωτερική τους αξία και με υψηλά yields. Ενδεχόμενη υποβάθμιση των υβριδικών εκδόσεων από τη Moody’s ή από άλλους οργανισμούς πιστοληπτικής αξιολόγησης θα σημάνει και μείωση της κεφαλαιακής ισχύος των τραπεζών.

Για τον λόγο αυτόν η τάση διεθνώς είναι η επαναγορά των υβριδικών εκδόσεων και η Εθνική βρέθηκε μεταξύ των πρώτων τραπεζών που το τολμούν στην Ευρώπη.

Και παρότι οι διοικήσεις των μεγάλων ελληνικών τραπεζών έσπευσαν η μία μετά την άλλη, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της αύξησης από την Εθνική, να διευκρινίσουν ότι δεν θα χρειαστεί να προσφύγουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, οι πληροφορίες για προετοιμασία αυξήσεων κεφαλαίου επιμένουν.

Κάποιες από τις υπόλοιπες τράπεζες μάλλον θα παρακολουθήσουν το εγχείρημα της Εθνικής, εστιάζοντας την προσοχή τους σε δύο παραμέτρους: στο πόσο θα στεγνώσει η αύξηση της ΕΤΕ τη ρευστότητα της αγοράς και, το σημαντικότερο, στο πώς θα εξελιχτεί το χρηματιστηριακό κλίμα διεθνώς.

"Αν η ΑΜΚ της ΕΤΕ είναι επιτυχημένη και το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές παραμείνει καλό και τους επόμενους μήνες, τότε η Εθνική θα έχει λειτουργήσει σαν λαγός στην κούρσα των αυξήσεων κεφαλαίου", σημειώνει στέλεχος ξένης τράπεζας. Και συμπληρώνει ότι σε αυτήν την περίπτωση οι υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες ενδεχομένως να διεξαγάγουν αυξήσεις κεφαλαίου με καλύτερες προϋποθέσεις και όρους από αυτούς της Εθνικής.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι υπόλοιποι τραπεζίτες απλώς θα περιμένουν εξασφαλίζοντας με δανεικά (υβριδικά, ΜΟΔ, καλυμμένες ομολογίες) "μαξιλάρια" ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.


Τι θα γίνει με τα ταμεία

Εν τω μεταξύ, ερωτήματα στην αγορά προκαλεί η άμεση δήλωση των ταμείων που συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής ότι θα συμμετάσχουν κανονικά στην αύξηση.

Και αυτό γιατί στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν διευκρινίζουν πως κάποια από τα ταμεία είτε δεν έχουν διαθέσιμα προς τοποθέτηση σε μετοχές, είτε το μετοχικό τους χαρτοφυλάκιο βρίσκεται στο ανώτατο όριο (23%) επί του συνολικού χαρτοφυλακίου και δεν μπορούν να το αυξήσουν παραπάνω.

Η αύξηση της Εθνικής, άλλωστε, είναι η  τρίτη κατά σειρά μέσα στο τελευταίο δίμηνο για τα ταμεία. Είχαν προηγηθεί οι αυξήσεις της Εμπορικής Τράπεζας, στην οποία κάποια ταμεία δεν άσκησαν τα ποσοστά τους, και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Στην τελευταία επιστρατεύτηκε αντί για ταμείο ο ΟΑΕΔ για να αγοράσει δικαιώματα και να αποκτήσει ποσοστό υψηλότερο του 1,2% του Τ.Τ.

Το πιθανότερο είναι ότι τα ταμεία, με πρόβλημα οροφής στις μετοχικές τους τοποθετήσεις, θα ασκήσουν κανονικά τα δικαιώματά τους και θα μειώσουν τις μετοχικές τους τοποθετήσεις σταδιακά κατά τους επόμενους μήνες. Γι' αυτά που δεν έχουν τα απαραίτητα μετρητά εξετάζεται να δοθούν δάνεια ή να υπάρξουν έκτακτες ρυθμίσεις για απόδοση οφειλών από την πλευρά του Δημοσίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v