Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες πουλάνε τα ακίνητά τους

Δεκάδες εταιρίες της Σοφοκλέους αναζηγούν υποψήφιους αγοραστές ή ενοικιαστές, αλλά η οικονομική κρίση τις αναγκάζει να "περιμένουν στο ακουστικό τους", ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει σύντομα ανάκαμψη.

  • του Στέφανου Κοτζαμάνη
Εισηγμένες: Ποιες πουλάνε τα ακίνητά τους
Δεκάδες εταιρίες της Σοφοκλέους ψάχνουν για αγοραστές ή αναζητούν ενοικιαστές, πλην όμως λόγω της οικονομικής κρίσης στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκάζονται να περιμένουν…

Μέχρι και την προηγούμενη δεκαετία προσόν για μια εισηγμένη εταιρία θεωρούνταν η κατοχή μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Σήμερα, ωστόσο, στην εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, "βασιλιάς είναι τα μετρητά" και η όσο το δυνατόν χαμηλότερη εξάρτηση από το τραπεζικό σύστημα.

Πέρα όμως από την τρέχουσα πιστωτική στενότητα, η στάση των εισηγμένων εταιριών έχει αλλάξει ριζικά σε ό,τι αφορά την ακίνητη περιουσία που κατέχουν και για τον λόγο αυτό είδαμε πολλές πωλήσεις μη λειτουργικών ακινήτων, όπως της ΕΤΜΑ, της Μουζάκης, της Imperio, της Maxim - Περστινίδης, της Μπενρουμπή, της Νεώριον Σύρου, της ΑΕΓΕΚ κ.ά. Μέσα στο πρώτο φετινό τρίμηνο επίσης, ο όμιλος Fourlis προχώρησε στην πώληση ακινήτου του, το οποίο του απέφερε ρευστότητα 32,5 εκατ. (θα διατεθεί για την επέκταση των καταστημάτων ΙΚΕΑ) και έκτακτα κέρδη ύψους 3 εκατ. ευρώ.

Σήμερα, δεκάδες εισηγμένες εταιρίες αναζητούν αγοραστές ή ενοικιαστές για μη λειτουργικά ακίνητα που διαθέτουν, πλην όμως η τρέχουσα συγκυρία στην αγορά ακινήτων (χαμηλός όγκος συναλλαγών, πλαγιοπτωτική πορεία τιμών, διστακτικότητα επενδύσεων κ.λπ.) κάθε άλλο παρά ευνοεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόγραμμα σημαντικών ρευστοποιήσεων ακινήτων έχουμε, για παράδειγμα, από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, παρά το γεγονός ότι η ρευστότητα της γνωστής τσιμεντοβιομηχανίας είναι ήδη άριστη.

Η Μπενρουμπή έχει προχωρήσει στην ενοικίαση τμήματος του ακινήτου της στο Μαρούσι, γεγονός που της αποφέρει έσοδα γύρω στα 600 χιλιάδες ευρώ σε δωδεκάμηνη βάση. Ωστόσο, ένα σημαντικό τμήμα του ίδιου ακινήτου παραμένει ανεκμετάλλευτο και η διοίκηση της εισηγμένης δρα προς αναζήτηση ενοικιαστή.

Η Κούμπας έχει προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις αρκετών συμμετοχών της προκειμένου να περιορίσει τον δανεισμό της, καθώς δεν φαίνεται να έχει ως προτεραιότητα την πώληση του μεγάλου μετοχικού της χαρτοφυλακίου στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων. Η εισηγμένη επίσης, διαθέτει και πολλά ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να ρευστοποιηθούν αν προέκυπταν ικανοποιητικές προτάσεις.

Η Betanet έχει αιτηθεί στις τράπεζες να προχωρήσει σε sale and lease back το ακίνητό της στο Σχηματάρι, χωρίς όμως τη θετική ανταπόκριση των τελευταίων, οι οποίες άλλωστε δεν είναι καθόλου ικανοποιημένες από τη στάση της διοίκησης...

Σημαντικό περιουσιακό στοιχείο για την Εριουργία Τρία Άλφα η εκμετάλλευση του ακινήτου στη Νέα Ιωνία που στεγάζει το εργοστάσιο, το οποίο έχει σταματήσει να λειτουργεί. Η διοίκηση της εταιρίας θα επιθυμούσε πρώτα να βρεθεί ενδιαφερόμενος και να καθοριστεί η χρήση του ακινήτου και στη συνέχεια να προχωρήσει η επένδυση. Το θέμα πάντως δεν φαίνεται να έχει ουσιαστικά εξελιχθεί μέχρι σήμερα.

Οι εταιρίες Shelman και Profile επιθυμούν να ρευστοποιήσουν τα ακίνητά τους, η πρώτη επί της οδού Βουκουρεστίου προκειμένου να ενισχύσει την πάσχουσα ρευστότητά της και η δεύτερη επί της οδού Πραξιτέλους. Και στις δύο περιπτώσεις, αν δεν βρεθεί αγοραστής, τα ακίνητα θα περιέλθουν στο περιβάλλον των βασικών μετόχων τους, έναντι ποσών που προέκυψαν από επίσημες αποτιμήσεις τους.

Η μετεγκατάσταση της SATO στην Ελευσίνα αφήνει προς εκμετάλλευση το ακίνητο που στεγάζει σήμερα τις κεντρικές υπηρεσίες της εισηγμένης στο Μαρούσι. Πρόθεση της εταιρίας είναι η ενοικίασή του και η είσπραξη ετήσιου ενοικίου γύρω στο 1 εκατ. ευρώ.

Η ΚΡΕΚΑ αποφάσισε να πουλήσει τα ακίνητα της θυγατρικής της ΚΡΕΚΑ Διανομές στην πόλη της Καβάλας.

Η RILKEN εδώ και καιρό έχει βγάλει πωλητήριο για το παλιό εργοστάσιό της στην Κάτω Κηφισιά, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει προκύψει αξιοσημείωτο ενδιαφέρον. Οι αρχικές απαιτήσεις της εισηγμένης για 10 εκατ. ευρώ μάλλον θα πρέπει να… αποτελούν παρελθόν.

H Spider διαθέτει προς εκμετάλλευση επενδυτικό ακίνητο στον νομό Ιωαννίνων, του οποίου μάλιστα αύξησε την αποτίμηση μέσα στο 2008 στα 2,7 εκατ. ευρώ.

Σημαντικής αξίας μη λειτουργικά ακίνητα προς πώληση ή αξιοποίηση διαθέτουν εδώ πολλές άλλες εισηγμένες, όπως για παράδειγμα η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, η Πετρόπουλος, η Σπύρου, η CARDICO, η ΛΑΝΑΚΑΜ, η ΕΛΦΙΚΟ κ.ά., χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v