Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα δεδομένα για την Επίλεκτο

Η παρατεταμένη κρίση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και οι προοπτικές της αγοράς ενέργειας δημιουργούν νέα δεδομένα για τον όμιλο της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, η διοίκηση του οποίου φαίνεται να θέτει νέες προτεραιότητες.

  • της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Νέα δεδομένα για την Επίλεκτο
Η παρατεταμένη κρίση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και οι προοπτικές της αγοράς ενέργειας δημιουργούν νέα δεδομένα για τον όμιλο της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, η διοίκηση του οποίου φαίνεται να θέτει νέες προτεραιότητες.

Ο όμιλος, ο οποίος εισέρχεται πλέον ουσιαστικά στον ενεργειακό κλάδο με την κατασκευή φωτοβολταϊκού σταθμού 10 MW στον δήμο Πολυδάμαντα του νομού Λαρίσης, επεξεργάζεται καινούργια σχέδια στον τομέα αυτό, χωρίς ακόμη να αποκλείεται και η κατασκευή θερμικού σταθμού. Ήδη έχει συστήσει την εταιρία Επίλεκτος Ενεργειακή Α.Ε., με σκοπό να στεγάσει όλα τα μελλοντικά ενεργειακά πλάνα του.

Η εταιρία είναι 100% θυγατρική της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, ενώ η Selected Volt Ανώνυμη Ενεργειακή Εταιρία, που είχε συσταθεί ως 100% θυγατρική της εισηγμένης και θα διαχειρίζεται το φωτοβολταϊκό πάρκο, πέρασε στον έλεγχο (100%) της Επίλεκτος Ενεργειακή.
 
Πρόσφατα η Selected Volt πήρε και από το υπουργείο Ανάπτυξης το πράσινο φως για τη μεταβίβαση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άδειας εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση Βαμβακού, του δήμου Πολυδάμαντος, στον νομό Λαρίσης.

Σε αυτή τη χρονική στιγμή ολοκληρώνεται η αξιολόγηση των προσφορών για την κατασκευή του σταθμού, η έναρξη του οποίου τοποθετείται στον επόμενο μήνα και η ολοκλήρωσή του τοποθετείται στα τέλη Φεβρουαρίου 2010. Δεν αποκλείεται σε δεύτερη φάση και αφού τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός, η διοίκηση του ομίλου να αναζητήσει στρατηγικό συνεταίρο για την επιπλέον ανάπτυξη ενεργειακών έργων.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να αποσαφηνιστούν από το 2010, οπότε και θεωρείται κρίσιμο ορόσημο για τον όμιλο της Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία και τη μελλοντική μορφή που θα αποκτήσει. Κι αυτό γιατί αναμένεται να ξεκαθαρίσει η κατάσταση στον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο και κυρίως να φανεί η πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει για τον κλάδο η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιο συγκεκριμένα, αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι η ευρωπαϊκή αγορά δεν είναι ανταγωνιστική σε ό,τι αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά. Δέχεται ισχυρή πίεση από τις τρίτες χώρες φθηνού κόστους, ενώ σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση η κατάσταση που παρουσιάζει στην παραγωγή και κατανάλωση θεωρείται απογοητευτική.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών παγκοσμίως μειώθηκε κατά 25% - 30%. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο καταγράφηκε μικρή αναλαμπή σε ό,τι αφορά τη ρευστοποίηση των αποθεμάτων. Τα αποθέματα έχουν αρχίσει να μειώνονται, φαίνεται ότι δύσκολα εισάγονται στην Ευρώπη προϊόντα από τρίτες χώρες, συνεπώς σημειώθηκε ανάκαμψη της ζήτησης κυρίως στη βόρεια Ευρώπη.

Ωστόσο, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι πρόκειται για πρόσκαιρο φαινόμενο. Βέβαια, αν επαληθευτούν οι προσδοκίες για σταθεροποίηση της ζήτησης, από τον χειμώνα ενδεχομένως να ανακοπεί η πτώση των τιμών που καταγράφεται τώρα.

Όμως, το μεγάλο ζητούμενο είναι η πολιτική της ίδιας της Ε.Ε. Θα ληφθούν αποφάσεις για την επιβολή δασμών, όπως έγινε με τον χάλυβα, καθώς ενδιέφερε τις βόρειες χώρες;

Μια τέτοια προοπτική πιστεύεται ότι θα έδινε ουσιαστική ανάσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και θα συνέβαλε στη διατήρηση όσων αντιμετωπίζουν προβλήματα. Πάντως, η εκτίμηση που υπάρχει ανάμεσα στους παράγοντες του χώρου είναι ότι όσες επιχειρήσεις έκλεισαν δεν θα μπορέσουν να ανοίξουν, η ζήτηση δεν πρόκειται να επανέλθει στα επίπεδα προ διετίας και τα προβλήματα απασχόλησης θα ενταθούν.

Σε αυτό το περιβάλλον η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία συναρτά το μέλλον της άμεσα με τις πολιτικές της Ε.Ε., ενώ σε αυτήν τη χρονική στιγμή επιλέγει τη μείωση του προσωπικού της (σήμερα ανέρχονται σε 340 άτομα, χωρίς να αποκλείεται ο μεγαλύτερος περιορισμός του), την περιστολή του κοστολογίου της και την πτώση των τιμών της, προκειμένου να συρρικνώσει τις ζημίες της, που στο 9μηνο (η εταιρία κλείνει χρήση στις 30 Ιουνίου) έφτασαν στα 8,318 εκατ. ευρώ έναντι 4,138 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Πάντως, δεν εφαρμόζει ελαστικό ωράριο.

Αντίθετα, επιδιώκει την αύξηση της παραγωγικότητάς της με τα υφιστάμενα άτομα.

Εξαιτίας των κινήσεων αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες από χρηματιστηριακούς κύκλους, οι ζημίες στο υπόλοιπο τρίμηνο της χρήσης έχουν επιβραδυνθεί αρκετά, με συνέπεια να εκτιμάται ότι η Επίλεκτος θα κλείσει με ζημίες λίγο πιο πάνω από αυτές που εμφάνισε στο 9μηνο.

Αντίθετα, ο περιορισμός του τζίρου της στο σύνολο της χρήσης αναμένεται να κινηθεί στους ρυθμούς του 9μήνου.

Με αυτά τα δεδομένα και καθώς οι ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα θεωρούνται πρόκληση για τον όμιλο της Επίλεκτος, δεν αποκλείονται εντυπωσιακές κινήσεις γι' αυτόν από το 2010.

Πάντως, σε αυτή τη χρονική στιγμή η διοίκησή του επιλέγει να κρατά κλειστά τα χαρτιά της, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση και για θερμικό σταθμό, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η αναδιάρθρωση του ομίλου μέσω της δημιουργίας holding εταιρίας, με δύο κλάδους: την κλωστοϋφαντουργία και την ενέργεια. Όλα αυτά, όμως, συναρτώνται άμεσα με το μέλλον της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας και κυρίως με τα ενεργειακά πλάνα που θα προωθηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v