Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mevaco: Ζημιές έναντι κερδών στο εξάμηνο

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τον Όμιλο της Mevaco Μεταλλουργική ανήλθαν για το εξάμηνο του 2009 σε ζημιές 166,13 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,51 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Mevaco: Ζημιές έναντι κερδών στο εξάμηνο
Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου της Mevaco Μεταλλουργική διαμορφώθηκε σε 8,46 εκατ. ευρώ έναντι 15,57 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης περιόδου σημειώνοντας μείωση κατά 45,65%.

Κάμψη σημείωσαν τα αποτελέσματα με τα μικτά κέρδη του Ομίλου να διαμορφώνονται σε 913,13 χιλ. ευρώ έναντι 3,43 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 73,36 %. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου διαμορφώθηκαν σε 648,09 χιλ. ευρώ έναντι 2,99 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 78,35%.

Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας για τον Όμιλο της Mevaco Μεταλλουργική ανήλθαν για το εξάμηνο του 2009 σε ζημιές 166,13 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,51 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας διαμορφώθηκε σε 6,36 εκατ. ευρώ έναντι 11,60 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της σημειώνοντας μείωση κατά 45,20%. Τα μικτά κέρδη της Εταιρείας ανήλθαν σε 655,49 χιλ. ευρώ, έναντι 2,69 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 75,64%.
 
Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 492,23 χιλ. ευρώ αντίστοιχα, έναντι 2,37 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο σημειώνοντας πτώση κατά 79,27%. Τέλος, τα αποτελέσματα μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημιές 136,79 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1,38 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.

Κατά την χρονική περίοδο που αποτυπώνουν οι οικονομικές καταστάσεις, η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο συνδυασμός της συρρικνούμενης καταναλωτικής ζήτησης και της πιστωτικής δυσκολίας που χαρακτηρίζει την εγχώρια αγορά επηρέασε σημαντικά την δραστηριότητα του Ομίλου. Λόγω της έντασης του φαινομένου, και της διάρκειας αυτού, η διανυομένη χρήση 2009 χαρακτηρίζεται από εξαιρετικό βαθμό δυσκολίας.

Η μείωση του κύκλου εργασιών οφείλεται στην μείωση των παραγγελιών ορισμένων σημαντικών πελατών, λόγω επηρεασμού τους από την υπάρχουσα οικονομική κρίση, και στην μείωση των τιμών πώλησης των παραγομένων προϊόντων λόγω της υψηλής ανταγωνιστικότητας που διέπει την αγορά.

Η μικρή χρηματοοικονομική εξάρτηση του Ομίλου, η σημαντική ποιοτική διαφοροποίηση του και το εύρος των προϊόντων του, αποτελούν τα κύρια εφόδια για την ελαχιστοποίηση των αρνητικών συνεπειών από την οικονομική κρίση.

Ειδικότερα για την Εταιρεία, τα αποτελέσματα του Α' εξαμήνου 2009 χαρακτηρίσθηκαν απο την μείωση των παραγγελιών σχετικά με τα είδη που αφορούν μεταλλικά εξαρτήματα και μέρη επαγγελματικών ψυγείων που κατασκευάζει η Εταιρεία για λογαριασμό ενός εκ των κυριοτέρων πελατών της που δραστηριοποιείται στον κλάδο της επαγγελματικής ψύξης.

Για την αντιστάθμιση της μείωσης των παραγγελιών και κατ' επέκταση του κύκλου εργασιών η Εταιρεία επεκτάθηκε σε νέες υπεργολαβικές συνεργασίες (νέες σήραγγες αυτοκινητοδρόμων, κατασκευή οικίσκων σταθμών διοδίων κλπ) που αναμένεται να έχουν ιδιαίτερα θετική επίδραση στα αποτελέσματα και τις επιδόσεις της Εταιρείας.

Να σημειωθεί ότι η Mevaco εν μέσω αρνητικών διεθνών οικονομικών συνθηκών και παρά την σημαντική επιδείνωση του επιχειρηματικού και οικονομικού κλίματος, κατάφερε να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς που κατείχε τόσο στη Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Παράλληλα η Εταιρεία συνεχίζει την υλοποίηση των επενδυτικών της προγραμμάτων που αφορούν σε κτιριακές επεκτάσεις στις νέες ιδιόκτητες οικοπεδικές της εκτάσεις. Η ολοκλήρωση του εν λόγω επενδυτικού προγράμματος, η οποία τοποθετείται χρονικά στην διάρκεια της επομένης χρήσεως, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την μελλοντική χρηματοοικονομική θέση της καθώς και τα αντιστοιχα αποτελέσματα της.

Συμπερασματικά, παρ' όλες τις πρόσφατες αρνητικές οικονομικές εξελίξεις ο Ομιλος παραμένει σε ισχυρή οικονομική θέση. Συνυπολογίζοντας τα προαναφερθέντα, η Διοίκηση του Ομίλου εκτιμά οτι με την ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών υφίστανται προοπτικές που θα επιτρέψουν την σημαντική βελτίωση των οικονομικών στοιχείων του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v