Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έδραση: Αναζητά διέξοδο "αλά" ΑΕΓΕΚ

Tο μοντέλο που ακολούθησε η ΑΕΓΕΚ και με το οποίο τελικά κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα σχεδιάζει να εφαρμόσει και η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας.

  • του Φάνη Γαβρινιώτη
Έδραση: Αναζητά διέξοδο αλά ΑΕΓΕΚ
Tο μοντέλο που ακολούθησε η ΑΕΓΕΚ και με το οποίο τελικά κατάφερε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά οικονομικά της προβλήματα σχεδιάζει να εφαρμόσει και η Έδραση - Χ. Ψαλλίδας ώστε να εξέλθει της δυσχερούς θέσης στην οποία έχει περιέλθει και που πλέον απειλεί τη συνέχιση της λειτουργίας της.

Εκτός της σύναψης κοινοπρακτικού δανείου 3,8 εκατ. ευρώ και της χρονικής μετάθεσης των δόσεων των τραπεζικών της υποχρεώσεων, που ήδη διαπραγματεύεται με τις πιστώτριες τράπεζες για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των 7,2 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη προτίθεται να προχωρήσει στην πώληση των ακινήτων και των συμμετοχών που διαθέτει, ενώ παράλληλα θα αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή που θα εγγυηθεί τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή της πορεία.

Σημειώνεται πως η αξία της ακίνητης περιουσίας που έχει στην κατοχή του ο όμιλος της Έδρασης ανέρχεται στο ποσό των 53 εκατ. ευρώ και κυρίως αφορά στο κτίριο που σήμερα στεγάζει τα κεντρικά της γραφεία στο Κορωπί και στην έκταση των 142 στρεμμάτων στα Σπάτα.

Σε ό,τι αφορά τις συμμετοχές, η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η εταιρεία Έδραση Ενεργειακή, όπου η εισηγμένη ελέγχει άμεσα το 90% και η οποία ασχολείται με την ανάπτυξη και διαχείριση υδροηλεκτρικών σταθμών.

Μάλιστα, τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν αποκλείεται να περιέλθουν τελικά στην ιδιοκτησία των πιστωτριών τραπεζών (γεγονός που συνέβη και στην περίπτωση της ΑΕΓΕΚ), ώστε η Έδραση να μειώσει δραστικά τις υποχρεώσεις της προς αυτές, που στα τέλη του α΄ εξαμήνου ανέρχονταν στα 107 εκατ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό τα 56 εκατ. ευρώ αφορούν σε βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Εδώ θα πρέπει να αναφερθεί πως το σύνολο των υποχρεώσεων του ομίλου στις 30 Ιουνίου 2009 διαμορφώθηκε στα 165,5 εκατ. ευρώ έναντι 160,5 εκατ. ευρώ που ήταν πριν από έναν χρόνο.

Η πρόθεση της εισηγμένης να πουλήσει ακίνητα, συμμετοχές αλλά και μηχανολογικό εξοπλισμό θα αποτυπώνεται και στο business plan που έχει ξεκινήσει να συντάσσεται και το οποίο η διοίκηση της Έδρασης έχει ανακοινώσει πως θα είναι έτοιμο στα τέλη του επόμενου μήνα. Εκτός των κινήσεων αυτών, το επιχειρηματικό σχέδιο εξόδου από την κρίση θα περιλαμβάνει και την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

Παράλληλα, το business plan θα κάνει λόγο και για την ανάγκη επικέντρωσης των εργασιών της Έδρασης σε δραστηριότητες που αυτή γνωρίζει καλά και εξασφαλίζουν αξιόλογα περιθώρια κέρδους, όπως είναι τα γεωτεχνικά έργα και η προκατασκευή.

--- "Πονοκέφαλος" οι καθυστερήσεις

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει εδώ και περίπου έναν χρόνο η Έδραση αποδίδονται από τους επικεφαλής της στη συρρίκνωση του κατασκευαστικού αντικειμένου και στην οικονομική κρίση, καθώς επίσης και στις μεγάλες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την είσπραξη οφειλών από το Δημόσιο και τους ιδιώτες.

Είναι ενδεικτικό πως το φετινό εξάμηνο ο κύκλος εργασιών της σε ενοποιημένη βάση κατέγραψε μείωση μεγαλύτερη του 55% και διαμορφώθηκε μόλις στα 24 εκατ. ευρώ έναντι των 54,1 εκατ. ευρώ που ήταν ο τζίρος το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, η εισηγμένη φέτος προχώρησε στην περικοπή των δαπανών της κατά 20%, με μείωση προσωπικού και εξόδων, ώστε να περιορίσει τα προβλήματα μέχρις ότου εξασφαλίσει νέο κατασκευαστικό αντικείμενο (σ.σ.: σήμερα διαθέτει ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων 113 εκατ. ευρώ).
 
Μάλιστα, υπολόγιζε πως εντός του Σεπτεμβρίου θα αναλάμβανε νέες εργολαβίες στα μεγάλα έργα παραχώρησης, ενώ θα προχωρούσε και στη σύναψη νέων συμβάσεων με το Δημόσιο και με ιδιώτες.

Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν στην υλοποίηση έργων υποδομής εξαιτίας των πρόωρων εκλογών επιτείνουν τα προβλήματα και, προς το παρόν, βγάζουν εκτός προγράμματος τις προσδοκίες της σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του αντικειμένου της.

* Αναδημοσίευση από το 599ο φύλλο της εβδομαδιαίας εφημερίδας "ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ", 11 - 15 Σεπτεμβρίου 2009.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v