Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασπίς: Οδηγός επιβίωσης για ασφαλισμένους

Πώς συνεχίζουν να καλύπτονται οι κάτοχοι προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια. Τι αλλάζει σε νοσοκομειακές καλύψεις και τι σημαίνουν οι διαβεβαιώσεις του Υπουρογύ Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου.

Ασπίς: Οδηγός επιβίωσης για ασφαλισμένους
Πώς καλύπτεται πλέον ο κάτοχος προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ; Πώς θα νοσηλεύεται σε κλινική και τι θα πληρώνει ο κάτοχος καρτών νοσηλείας; Τι σημαίνουν οι διαβεβαιώσεις Παπαθανασίου για τους ασφαλισμένους;

Η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ αποτελεί την πρώτη περίπτωση στην ελληνική αγορά λουκέτου σε εταιρία ζωής, χωρίς προηγουμένως να έχει διασφαλιστεί η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ψήφισε προ μερικών μηνών η απερχόμενη κυβέρνηση, οι κάτοχοι των προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια καλύπτονται πλήρως. Η δε δήλωση ότι δεν θα τροποποιηθούν και τα δικαιώματά τους συνεπάγεται ότι σε οποιαδήποτε μεταβίβαση των προγραμμάτων τους σε άλλη ασφαλιστική δεν θα χάσουν τίποτε.

Ο διορισμός του κ. Γριβογιάννη ως επόπτη του χαρτοφυλακίου ζωής για την Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ συνεπάγεται ότι οι κάτοχοι νοσοκομειακών προγραμμάτων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ θα συνεχίσουν να έχουν κάλυψη. Ήτοι, θα μπορούν και άμεσα ακόμη να νοσηλεύονται σε κλινικές με τη διαφορά ότι θα πληρώνουν από την τσέπη τους και εν συνεχεία θα προσκομίζουν τα τιμολόγια στον επόπτη χαρτοφυλακίου ζωής για να λάβουν τις αποζημιώσεις τους.

Αντίστοιχη πρακτική θα εφαρμόζεται πλέον και για τις κλινικές με τις οποίες είχε αποκλειστική συνεργασία η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Αντί να πληρώνονται οι κλινικές απευθείας από την ασφαλιστική θα πληρώνονται από τον ασφαλισμένο ο οποίος εν συνεχεία θα προσκομίζει τα τιμολόγια για να λάβει την αποζημίωση από την ασφαλιστική.

Το λουκέτο στην Ασπίς και η εγκατάσταση επόπτη για το χαρτοφυλάκιο ζωής συνεπάγονται ότι θα υπάρξουν χρονικές καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων. Με δεδομένο όμως ότι και πριν από την ανάκληση η Ασπίς καθυστερούσε επί μερικούς μήνες την καταβολή αποζημιώσεων, ο μέσος χρόνος εξόφλησης των ασφαλισμένων δεν αναμένεται να επιδεινωθεί.

Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί με τις εκκρεμείς ζημίες των νοσοκομειακών προγραμμάτων της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Θα καλυφθούν από τα ίδια τα έσοδα του χαρτοφυλακίου ζωής της Ασπίς ή οι εγγυήσεις που θα παράσχει το Δημόσιο θα καλύπτουν και τις εκκρεμείς ζημίες νοσοκομειακών προγραμμάτων;


Χωρίς τροποποιήσεις όρων θα μεταβιβαστούν τα προγράμματα ζωής

Το καλύτερο ίσως νέο που προέκυψε χθες για τους κατόχους ασφαλιστικών προγραμμάτων του ομίλου Ασπίς είναι η διαβεβαίωση από την πλευρά κύκλων του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών ότι τα προγράμματα θα μεταβιβαστούν χωρίς να υπάρξουν τροποποιήσεις στους όρους τους.

Το υπουργείο Οικονομίας δεσμεύτηκε για την παροχή εγγυήσεων, όπως προβλέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, στα προγράμματα ζωής της Ασπίς Πρόνοια και υπονόησε ότι θα δοθούν ομόλογα ως εγγυήσεις στις ασφαλιστικές στις οποίες θα μεταβιβαστούν τα προγράμματα ζωής της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ.

Η διαβεβαίωση του κ. Παπαθανασίου ότι τα προγράμματα ζωής θα μεταβιβαστούν χωρίς τροποποιήσεις στους όρους τους ενδέχεται βέβαια να μειώσει το ενδιαφέρον κάποιων ασφαλιστικών για την απόκτησή τους.

Και αυτό το χαρτοφυλάκιο των προγραμμάτων ζωής της Ασπίς Πρόνοια αποτελείται κατά 65% από απλές ασφαλίσεις συνδεδεμένες με νοσοκομειακά προγράμματα. Οι κάρτες νοσηλείας και τα υπόλοιπα νοσοκομειακά προγράμματα της Ασπίς Πρόνοια χαρακτηρίζονται από υψηλές παροχές σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και από ανταγωνιστική τιμολόγηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v